14 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Miscellaneous) Set-37:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



1). A man sells two houses at the rate of Rs.1.995 lakh each. On one he gains 5% and on the other he loses 5%. His gain or loss per cent in the whole transaction is
a)    0.25% loss          
b)    0.25% gain         
c)    2.5% loss
d)    2.5% gain           
e)    1.25% loss

2).  A reduction of 20% in the price of sugar enables a person to get 7.8 kg more sugar for Rs.3.90. The original price of sugar per kg is
a)    Rs. 10
b)    Rs.11.50
c)    Rs. 12.5
d)    Rs. 15       ,          
e)    Rs. 10.5

3). In a college election a candidate who got 35% of the total votes polled was defeated by his rival by 270 votes. Assuming that there were only two candidates in the election, the total number of votes polled was
a)    10000      
b)    8000        
c)    9000
d)    12000      
e)    12500

4). In a bag there arc coins of 25 paise and 10 paise in the ratio of 6 : 17. If the bag contains Rs. 16 then the number of 10-paise coins is
a)    30 
b)    40
c)    70
d)    85 
e)    65

5). If six men working 8 hours a day earn Rs.840 per week, then 9 men working 6 hours per day will earn per week
a)    Rs. 940   
b)    Rs. 945   
c)    Rs. 1620
d)    Rs. 1680 
e)    Rs. 1245

6).  60 kg of an alloy A is mixed with 100 kg of alloy B. If alloy A has lead and tin in the ratio of 3 : 2 and alloy B has tin and copper in the ratio of I : 4 the amount of tin in the new alloy is
a)    36 kg       
b)    44 kg       
c)    80 kg
d)    53 kg       
e)    45 kg

7).  A and B enter into a partnership. A contributes Rs. 16,000 and B Rs. 12,000. At the end of 6 months C joins them with a capital of Rs. 20,000. In what ratio should they divide their annual profit?
a)    8:6:5        
b)    4 :3 :5
c)    5:6:8
d)    5:3:4        
e)    5:7:8

8). Three cubes of side 3 cm. 4 cm, 5 cm respectively are melted to form a new cube. The side of the new cube will be
a)    6cm
b)    6.5 cm
c)    70cm
d)    5 cm
e)    4.5 cm

9). The area of a circle is 154 sq cm. Its circumference is
a)    44cm
b)    88cm
c)    154cm
d)    176cm
e)    164 cm

10). Two pipes fills a tank in 12 hours and 15 hours respectively while a third pipe empties the tank in 18 hours. !f all three pipes operate simultaneously, in what time will the tank be full?
a)    10 hours
b)    10 10/17 hours   
c)    11 hours
d)    9 hours    
e)    12 1/17 hours


 Answers:

1).a)   2).c)  3).c)  4).d)  5).b)  6).b)  7).a)  8).a)  9).a)  10).b)

Detailed Solution will be provide shortly....








 

More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">