9 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Ratio and Proportion) Set-34:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

1).The cost of 3 horses is same as the cost of 5 cows. If total cost of 4 horses and 6 rows is Rs.1900.Find the cost of one horse?
a)    Rs.50
b)    Rs.150
c)    Rs.200
d)    Rs.250
e)    None of these

2). 6 pens and 14 exercise books cost Rs.162. 5pens and 8 exercise books cost  Rs.102. The ratio of cost of 1 pen to that of 1 exercise book is :
a)    10 : 3
b)    2 : 3
c)    3 : 2
d)    5 : 6
e)    None of these

3). The price of 10 chairs is equal to that of 4 tables. The price of 15 chairs and 2 tables together is Rs.4000. The total price of 12 chairs and 3 tables is:
a)    Rs.3750
b)    Rs.3840
c)    Rs.3500
d)    Rs.3900
e)    None of these

4). If 6x2-17xy+12y2 = 0 ,find x : y
a)    3 : 2
b)    4 : 3
c)    Both
d)    1 : 2
e)    None of these

5). A man plays 100 games with cards. He gets Rs.5 if he wins and pays Rs.2 if he loses. If he wins Rs.3 on the whole, in how many games did he win?
a)    25
b)    28
c)    29
d)    32
e)    None of these

6). There are 200 questions on a 3 hour examination. Among 200 questions,50 are from Maths, 100 are in G.K, and 50 are in Science. He spent twice as much as time on each Mathematics question as for each other question. How many minutes did he spend on Mathematics question?
a)    100
b)    60
c)    36
d)    72
e)    None of these

7). A milkman mixes 20 litres of water with 80 litres of milk. After selling one-fourth of this mixture, he adds water to replenish the quantity he has sold, what is the current proportion of water to milk?
a)    1 : 3
b)    2 : 3
c)    3 : 4
d)    4 : 3
e)    None of these

8). When a ball bounces, it rises to 2/3 of the height from which it fell. If the ball is dropped from a height of 36m, how high will it rise at the third bounce?
a)    10 2/3 m
b)    13 2/3 m
c)    12 1/3 m
d)    12 2/3m
e)    None of these

9). A vessel contains 100 litres of milk. From this, 10 litres of milk was taken out and replaced by water. The process was repeated further two times. How much milk is now contained by the vessel?
a)    72.9 litres
b)    60.4 litres
c)    71.6 litres
d)    81 litres
e)    None of these

10). From a vessel containing 100 litres of wine,10 litres are drawn out and an equal amount of water is added. From the mixture,10 litres is again drawn out and same quantity of water is added. What is the final ratio of wine and water?
a)    91 : 9
b)    81 : 19
c)    80 : 20
d)    90 : 10
e)    None of these

Answers:
1).d)   2).b)  3).d)  4).c)  5).c)  6).d)  7).b)  8).a)  9).a)  10).b)

Solution:
1). Ratio of cost of horse and cow  = 1/3 : 1/5 =5 : 3
 Let cost of horse and cow are 5x and 3x respectively:
Then  4 × 5x +6 × 3x = Rs.1900 =>38x = 1900 => x = 1900/38 = Rs.50
Cost of one horse = 5 × Rs.50 = Rs.250
Answer: d)

2). Let cost of 1 pen be Rs.x and that of 1 exercise book be Rs.y.
Then 6x  +14 y = 162 =>3x + 7y =81……..(1)
5x + 8y =102…………………………………………..(2)
(1)× 5 – (2) × 3 =>11y=99=>y=9.Putting y=9 in equation (1),we get : x = 6
x : y =6 : 9 =2 : 3
Answer: b)

3).Cost of 4 tables =Cost of 10 chairs => Cost of 1 table =10 ÷ 4=2.5 chairs
=>15 chairs + 2 tables = Rs.4000 => 15 chairs + 2 × 2.5 chairs = Rs.4000
=>20 chairs =Rs.4000 => 1 chair = Rs.4000 ÷ 20 = Rs.200
=>cost of 1 tables =2.56 × Rs.200 = Rs.500
Cost of 12 chairs + cost of 3 tables =12 × Rs.200 + 3  × Rs.500 = Rs.2400 + Rs.1500=Rs.3900
Answer: d)

4). 6x2-17xy +12y2 = 0 =>6x2-8xy-9xy + 12y2 = 0 => 2x(3x-4y) -3y (3x-4y)=0
=>(2x – 3y)(3x-4y) = 0 =>2x-3y = 0 or 3x-4y = 0 => 2x = 3y or 3x = 4y
=>x : y =3 : 2 or 4 : 3
Answer: c)

5). Suppose he wins the first game and loses the second. Then his gain =Rs 5- Rs 2 = Rs 3 out of remaining 98 games, amount won =amount lost =>Games won : Games lost 2 : 5
In last 98 Games, he wins =2/7  × 98 =28 games =>Total games he won =28 + 1 =29
Answer: c)

6). Ratio of questions on Mathematics and others =50 : 150 =1 : 3
Ratio of time spent on Mathematics and other questions = (1 × 2) : (3  ×  1) = 2 : 3
Time spent on Mathematics =2/5  × 180 minutes =72 minutes
Answer: d)

7). Milk remaining after selling 1/4 of mixture = 80  ×(1- 1/4)=60 litres
=>water =100-60 = 40 litres => Required ratio = 40 : 60 =2 : 3
Answer: b)

8). Height at third bounce =36 × (2/3)3 = 10 2/3 metre
Answer: a)

9). Milk after three replacement =100  × (90/100)3 = 72.9 litres
Answer: a)

10).Quantity of  wine after two replacements = 100 l  × (90/100)2 =81 l
Required ratio = 81 : ( 100 – 81 )= 81 : 19
Answer: b)










 

More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">