1 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-28:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): What will come in place of the question mark (?) in the following series
1). 40   39   32   37   16   ?   -8
a)    35
b)    36
c)    33
d)    32
e)    40

2). 13   6   7   9   20   47.5   ?
a)    149.5
b)    140.5
c)    150.5
d)    147.5
e)    145.5

3). 121   ?   113   138   89   170   49
a)    125
b)    110
c)    122
d)    120
e)    133

4). 256   128   ?   192   96   240   80
a)    64
b)    156
c)    96
d)    128
e)    176

5). 9   -1   1   -1   -11   -285   ?
a)    -10155
b)    -10255
c)    -10555
d)    -10755
e)    -10355

Directions (Q. 6-10): Study the following bar graph carefully and answer the questions given below:
Investments (in lakh rs.) of two business states Rajasthan & Assam over the years

6). What was the percent rise/fall in the total investment of Rajasthan & Assam together from the year 1992 to 1995? (Rounded off to two digits after decimal)
a)    8.33%fall
b)    9.09% rise
c)    8.33% rise
d)    9.09%fall
e)    None of these

7). What was the percent rise in Rajasthan’s investment in the year 1994 from the previous year?
a)    25%
b)    20%
a)    c) 33   1/3 %
b)    d) 33   2/3 %
c)    e) None of these

8). Investment of Assam in the year 1993 is approximately what percent of his total investment for all the years together?
a)    12
b)    18
c)    20
d)    17
e)    14

9). What was the percent rise in investment of Assam in the year 1994 from 1991?
a)    45.6
b)    37.5
c)    30
d)    60
e)    None of these

10). What is the ratio between total investment of Rajasthan in the year 1991, 1992 and 1993 together and the total investment of Assam in these three years together respectively?
a)    5:6
b)    6:5
c)    c)15:17
d)    d)17:15
e)    e) None of these

Answers:
1).a)   2).e)  3).c)  4).d)  5).b)  6).b)  7).e)  8).e)  9).d)  10).a)

Solution:
1).  The series is + (1^2 - 2), – (2^2 + 3), + (3^2 - 4), –(4^2 + 5), .....
Answer: a)
2).  The series is × 0.5 – 0.5, × 1 + 1, ×1.5 – 1.5, ×2 + 2, ...
Answer: e)
3).  The series is +1^2 , -3^2 , +5^2 , - 7^2 , ....
Answer: c)
4).  The series is ×0.5, ÷1, ×1.5, ÷2, ×2.5....
Answer: d)
5).  The series is ×1^2 -10, ×2^2 +5, ×3^2 -10, ×4^2 +5 , .....
Answer: b)

6). Total investment of Rajasthan & Assam in 1992 = 40+70 = 110
Total investment of Rajasthan & Assam in 1995 = 50+70 = 120
= 120 – 110 × 100 / 110
= 10/110 × 100 = 9.09% increase
Answer: b)

7). % rise in Rajasthan's investment in 1994 from previous year
= 50 – 70 × 100 / 50 = 40%
Answer: e)

8). Investment of Assam in 1993 = 60
Total investment of Assam for all the years together
= 50+70+60+80+50+50+60
= 420
= 60 × 100 / 420
= 14% (approx.)
Answer: e)

9). % rise investment of Assam in 1994 from 1991
= 80 – 50 × 100 / 50
= 30/50 × 100 = 60%
Answer: d)

10). Total investment of Rajasthan in 1991, 1992 &1993
= 60+40+50 = 150
Total investment of Assam in 1991, 1992 &1993
= 50+70+60 = 180
Ratio = 150 : 180
= 15 : 18
= 5 : 6
Answer: a)





 

More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">