2 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-29:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



1).  A man on tour travels first 160 km at 64 km/hr and the next 160 km at 80 km/hr. The average speed for the first 320 km of the tour is:
a)    35.55 km/hr
b)    36 km/hr
c)    71.11 km/hr
d)    71 km/hr
e)    69.69km/hr

2). The present age of Roshan’s father is four times Roshan’s present age. Five years back, Roshan’s father seven times as old as Roshan was at that time. What is the present age of Roshan’s father?
a)    43 years
b)    67 years
c)    40 years
d)    69 years
e)    72 years

3). A portion of Rs.6600 is invested at a 5% per annum, while the remainder is invested at a 3% per annum. If the annual income from the portion earning a 5% per annum is twice that of the other portion, what is the total income from the two investments after one year?
a)    Rs.270
b)    Rs.370
c)    Rs.250
d)    Rs.280
e)    None of these

4). The rate of Simple Interest in UBI & BOI are in the ratio of 5:4. Mr.Naveen wants to deposit his total savings in two banks in such a way that he receive equal half-yearly interest from both banks.He should deposit in both banks UBI & BOI in the ratio of
a)    2:5
b)    1:5
c)    4:5
d)    3:5
e)    None of these

5). Five years ago, the age of Arun was 4 times the age of Sarmi after 10 years, Arun will be twice as old as Sarmi. Find the Present ages of Arun and sarmi?
a)    30 years, 10.5 years
b)    32 years, 11.5 years
c)    34 years, 14.5 years
d)    35 years, 12.5 years
e)    None of these

 Direction (Q. 6-10)
Marks obtained by P, Q, R, S and T in Physics and Chemistry

6).   Marks obtained by S in Chemistry is what percent of the total marks obtained by all the students in Chemistry?
a)    26                 
b)    28.5                 
c)    35
d)    31.5                        
e)    22
7).  If the marks obtained by T in Physics were increased by 14% of the original marks, what would be his new approximate percentage in Physics, if the maximum marks in Physics were 140?
a)    57             
b)    32             
c)    38             
d)    48             
e)    41    
8).  Fill in the blank space in order to make the sentence correct as per the given information. Total marks obtained by T in both the subjects together is more than the marks obtained by_____            
a)    Q in Chemistry 
b)    R in Physics 
c)    S in Chemistry
d)    P in Physics 
e)    R in both the subjects together
9).  What is the respective ratio between the total marks obtained by P in Physics and Chemistry together to the total marks obtained by T in Physics and Chemistry together?
a)    3 : 2               
b)    20 : 11               
c)    5 : 3         
d)    2 : 1                        
e)    None of these
10).  What is the respective ratio between the total marks obtained by Q and S together in Chemistry to the total marks obtained by P and R together in Physics?
a)    23 : 25             
b)    23 : 21            
c)    17 : 19         
d)    17 : 23                    
e)    None of these

Answers:
1).c)   2).c)  3).a)  4).c)  5).d)  6).a)  7).e)  8).b)  9).b)  10).b)

Solution:
1). Total time taken = (160/64) + (160/80) = 9/2 hrs.
Avg Speed – 320  × (2/9) km/hr = 71.11km/hr
Answer: c)

2). Present age of Roshan – x
Present age of Roshan’s father = 4x
Five years ago,
Roshan’s father age = 7 * Ravi’s age
4x – 5 = 7(x – 5)
x = 10
Present age of Roshan’s father = 4x = 40 years.
Answer: c)

3). 5x + 3y = z (Total Income)
x + y = 6600 -(1)
5x= 2(3y)
5x – 6y = 0 -(2)
By solving (1) and (2) we get, x = 3600 so y = 3000
(3600*5*1)/100 + (3000*3*1)/100 = 180 + 90 = 270
Answer: a)

4). R1 =5x R2=4x T1=T2=1/2 yr
[P1*5x*(1/2)]/100 = [P2*4x*(1/2)]/100
P1:P2 = 4:5
Answer: c)

5). Five years ago,
x – 5/y – 5 = 4/1
x – 4y = – 15 —-(i)
After 10 years,
x + 10/y + 10 = 2/1
x – 2y = 10 —–(ii)
From eqn (i) and (ii) => x = 35, y = 12.5
Answer: d)

6).  Required percentage mark = [120/(90 + 110 + 100 + 120 + 60 )]* 100
  =  (120 / 460)* 100 = 26%
Answer: a)

7). New marks of T in physics = (114/100)* 50 = 57
 T’s new percentage =  (57/140)* 100 =  41
Answer: e)

8). Marks obtained by T in both subjects together is more than the marks obtained by R in Physics.
Answer: b)

9).  Required ratio = 130 + 70 : 50 + 60
                            = 200 : 110 =  20: 11
Answer: b)

10). Required ratio = 110 + 120 : 130 + 80   = 230 : 210 = 23 : 21
Answer: b)




0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">