3 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-30:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.
(Directions Q. 1-5): Answer the following questions based on the given Chart.



1).  What is the average per ton selling price of all these products together ?
a)    20,525     
b)    18,500     
c)    22,500     
d)    20,500     
e)    18,525

2).  What is the selling price of product A per ton?
a)    17,580     
b)    18,576     
c)    17,850     
d)    18,750     
e)    None

3).  If the expenditure incurred in production of product C per ton was 16000, what was the percent profit earned?
a)    12.5                     
b)    11.11                   
c)    12.25       
d)    11.28       
e)    None

4).  What was the average selling price per ton of produces D and E together ?
a)    21,800     
b)    26,800     
c)    22,000     
d)    20,500     
e)    23,680

5).  Which product has the highest selling price per ton ?
a)    A              
b)    B              
c)    C              
d)    D              
e)    E

6). Two numbers are less than third number by 30% and 37% respectively. How much percent is the second number less than by the first
a)    20%                
b)    30 %
c)    10%                
d)    40%
e)    50%

7).  In an examination, 34% of the students failed in mathematics and 42% failed in English. If 20% of the students failed in both the subjects, then find the percentage of students who passed in both the subjects.
a)    40%                
b)    41%
c)    43%                
d)    44%
e)    45%

8). In the new budget , the price of kerosene oil rose by 25%. By how much percent must a person reduce his consumption so that his expenditure on it does not increase ?
a)    20%                
b)    30%
c)    22%                
d)    24%
e)    27%

9).  The value of a machine depreciates at the rate of 10% per annum. If its present is Rs.1,62,000.? What was the value of the machine 2 years ago ?
a)    200000            
b)    20000
c)    2000
d)    25000                
e)    None of these

10). A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3. What is the percentage error in the calculation?
a)    60%                
b)    62%
c)    64%  
d)    63%              
e)    65%

Answers:
1).d)   2).d)  3).a)  4).e)  5).b)  6).c)  7).d)  8).a)  9).a)  10).c)

Solutions:
1).  Average per ton selling price = 45000000/2000 = 22,500
Answer: d)

2).  Selling price of product A per ton =(45000000*0.15)/ (0.18*2000) = 18750
Answer: d)

3). Expenditure incurred in production of product C per ton was 16000
Sale of product c per ton = (45000000/0.12)/(0.15*2000) = 18,000
                                                Profit = [(18000-16000)/16000]*100 = 12.5%
Answer: a)

4). Average selling price per ton of produces D and E together = (45000000*0.4)/(0.38*2000) = 23684.21 = 23680 (approx)
Answer: e)

5). A=(45000000*0.15)/(0.18*2000)=18,750
B=(45000000*0.17)/(0.13*2000)=29,423
C=(45000000*0.12)/(0.15*2000)=18,000
D=(45000000*0.18)/(0.17*2000)=23,823
E=(45000000*0.22)/(0.21*2000)=23,571
Answer: b)

 6).  Let the third number is x.
then first number = (100-30)% of x
= 70% of x = 7x/10
Second number is (63x/100)
Difference = 7x/10 - 63x/100 = 7x/10
So required percentage is, difference is what percent of first number
=> (7x/100 * 10/7x * 100 )% = 10%
Answer: c)

7). Failed in mathematics, n(A) = 34
Failed in English, n(B) = 42
n(AUB) = n(A) + n (B) – n (A∩ B )
= 34 + 42- 20 = 56
Failed in either or both subjects are 56
Percentage passed = (100−56)% = 44%
Answer: d)

8). Reduction in consumption = [((R/(100+R))*100]%
? [(25/125)*100]%=20%.
Answer: a)

9). Value of the machine 2 years ago
= Rs.[162000/(1-(10/100)2)]=Rs.[162000*(10/9)*(10/9)]= Rs.200000
Answer: a)

10). Let the number be x
Then, error =  (5/3)x – (3/5)x =(16/15)x
Error% = [(16x/15) /(5x/3)] * 100% = 64%
Answer: c)






 

More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">