4 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-31:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



Directions (Q.Nos.1-5):  In the following questions, two equations I and II are given. You have to solve  both equations.
Give Answer
a)    if x > y
b)    if x ≥ y
c)    if x < y
d)    if x ≤ y
e)    if x=y  or the relationship cannot be established
1). I. x2 – 11x + 24 = 0
     II.2y2-9y + 9 = 0
2).I. x3 × 12 = x2 × 247
    II.y1/3 × 14 = 294 ÷ y2/3
3).I.12 × 4 / x4/7 – 3 × 4 / x4/7 = x10/7
    II.y3 + 783 = 999
4).I.√500 x + √402 = 0
    II.√360 y + (200)1/2
5).I.(18)2 + 144 ÷ 18 = x
    II.(25)2 -18 × 21 = y

Directions (Q. 6-10): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions? (you are not expected to calculate the exact value)
6).249/15 × 299/19 ÷ 14/99 = ?
a)    1850
b)    1700
c)    1750
d)    1900
e)    2000
7).175 × 28 + 275 × 28 =?
a)    11800
b)    12600
c)    12800
d)    11600
e)    12200
8).63251 × 82 = ? × 42105
a)    101
b)    123
c)    147
d)    165
e)    189
9).(7171+3854+1195)÷(892 + 214 +543)=?
a)    13
b)    18
c)    3
d)    26
e)    7
10).1595 ÷ 25 × 36.5
a)    2459
b)    2329
c)    2359
d)    2429
e)    2349

Answers:
1).b)   2).c)  3).e)  4).c)  5).b)  6).c)  7).b)  8).b)  9).e)  10).b)

Solutions:
1). I.x2 – 11x+24=0
    => x2 – 8x – 3x + 24 =0
    =>x(x-8)-3(x-8) = 0
    =>(x-8)(x-3) = 0
       X=8 or 3
    II.2y2 – 9y + 9 = 0
     =>2y2 – 6y – 3y + 9 =0
     =>2y(y-3)-3(y-3)=0
     =>     (y-3)(2y-3)=0
          Y= 3 or 3/2
    Hence, x ≥y
Answer: b)

2).I.x3 × 13 = x2 × 247
      =>x3/x2 = 247/13
      => x=19
II.y1/3 × 14 =294 ÷ y2/3
      =>14y1/3 = 294/y2/3
      =>14y1/3 ×y2/3 = 294
      =>y=294/14 = 21
Hence, x < y
Answer: c)

3).I.12 × 4/x4/7 – 3 × 4 / x4/7 = x10/7
       =>48/x4/7 -12 / x4/7 = x10/7
       =>48-12/x4/7 = x10/7
       =>36 = x10/7 × x4/7
          =>36= x2 => x = √36 = 6
    II.y3 + 783 = 999
            =>Y3 =999-783
            => y3=216
       y=3√216 = 6
Hence,x = y or the relationship cannot be established.
Answer: e)

4).I.√500 x + √402 = 0
       => √500 x = -√402
       =>          x = √402/500
                      X=-0.9
     II. √360y +(200)1/2=0
                  =>√360y=-√200
           =>y=-√200/360 =>y=-0.74
         Hence, x < y
Answer: c)

5).I.(18)2 + 144 + 18 = x
        => 324+8 = x
                     X=332
    II.(25)2 – 18 × 21=y
             625 – 378 = y
                      Y=247
           Hence, x > y
Answer: b)

6).
Answer: c)
7).
Answer: b)
8).
Answer: b)
9).
Answer: e)
10).
Answer: b)







 

More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">