5 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-32:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): The following pie-charts show the distribution of students of graduate and post-graduate levels in seven different institutes in a town.
Distribution of students at graduate and post-graduate levels in seven institutes:
   

1). What is the total number of graduate and post-graduate level students is institute R?
a)    8320
b)    7916
c)    9116
d)    8099
e)    None of these

2). What is the ratio between the number of students studying at post-graduate and graduate levels respectively from institute S?
a)    14 : 19
b)    19 : 21
c)    17 : 21
d)    19 : 14
e)    None of these

3). How many students of institutes of M and S are studying at graduate level?
a)    7516
b)    8463
c)    9127
d)    9404
e)    None of these

4). What is the ratio between the number of students studying at post-graduate level from institutes S and the number of students studying at graduate level from institute Q?
a)    13 : 19
b)    21 : 13
c)    13 : 8
d)    19 : 13
e)    None of these

5). Total number of students studying at post-graduate level from institutes N and P is
a)    5601
b)    5944
c)    6669
d)    8372
e)    None of these

Directions (Q. 6-10): Two different finance companies declare fixed annual rate of interest on the amounts invested with them by investors. The rate of interest offered by these companies may differ from year to year depending on the variation in the economy of the country and the banks rate of interest. The annual rate of interest offered by the two Companies P and Q over the years is shown by the line graph provided below.

6).    A sum of Rs. 4.75 lakhs was invested in Company Q in 1999 for one year. How much more interest would have been earned if the sum was invested in Company P?
a)    A.Rs 19,000
b)    B.Rs.14, 250
c)    C.Rs.11, 750
d)    D.Rs. 9,500
e)    E. None of these

7).    If two different amounts in the ratio 8:9 are invested in Companies P and Q respectively in 2002, then the amounts received after one year as interests from Companies P and Q are respectively in the ratio?
a)    2:3
b)    3:4
c)    6:7
d)    4:3
e)    None of these

8).    In 2000, a part of Rs. 30 lakhs was invested in Company P and the rest was invested in Company Q for one year. The total interest received was Rs. 2.43 lakhs. What was the amount invested in Company P?
a)    Rs.9 lakh
b)    Rs.11 lakh
c)    Rs. 12 lakh
d)    Rs.18 lakh
e)     None of these

9).    An investor invested a sum of Rs. 12 lakhs in Company P in 1998. The total amount received after one year was re-invested in the same Company for one more year. The total appreciation received by the investor on his investment was?
a)    Rs. 2, 96,200
b)    Rs. 2, 42,200
c)    Rs. 2, 25,600
d)    Rs. 2, 16,000
e)    None of these

10).    An investor invested Rs. 5 lakhs in Company Q in 1996. After one year, the entire amount along with the interest was transferred as investment to Company P in 1997 for one year. What amount will be received from Company P, by the investor?
a)    Rs. 5, 94,550
b)    Rs. 5, 80,425
c)    Rs. 5, 77,800
d)    Rs. 5, 77,500
e)    None of these


Answers:
1).d)   2).d)  3).b)  4).d)  5).c)  6).d)  7).d)  8).d)  9).c)  10).b)

Solution:
1). Required number = (17% of 27300) + (14% of 24700)
= 4641 + 3458
= 8099.
Answer: d)

2). Required ratio = (21% of 24700)/(14% of 27300) = (21 x 24700)/ (14 x 27300) =19/14.
Answer: d)

3). Students of institute M at graduate level= 17% of 27300 = 4641.
Students of institute S at graduate level = 14% of 27300 = 3822.
Therefore Total number of students at graduate in institutes M and S = (4641 + 3822) = 8463.
Answer: b)

4). Required ratio = (21% of 24700)/ (13% of 27300) = (21 x 24700)/(13 x 27300) = 19/13.
Answer: d)

5). Required number = (15% of 24700) + (12% of 24700)
= 3705 + 2964
= 6669.
Answer: c)

6). DIFFERENCE = Rs. [(10% of 4.75) - (8% of 4.75)]
= Rs. (2% of 4.75) lakhs
= Rs. 0.095 lakhs
= Rs. 9500.
Answer: d)

7). Let the amounts invested in 2002 in Companies P and Q be Rs. 8x and Rs. 9xrespectively.
Then, interest received after one year from Company P = Rs. (6% of 8x)
= Rs. (48x/100)
and interest received after one year from Company Q  = Rs. (4% of 9x)
= Rs. (36x/100)
Required ratio = 4/3
Answer: d)

8). Answer: d)

9). Amount received from Company P after one year (i.e., in 199) on investing Rs. 12 lakhs in it
= Rs. [12 + (8% of 12)] lakhs
= Rs. 12.96 lakhs.
Appreciation received on investment during the period of two years
= Rs. (14.256 - 12) lakhs
= Rs. 2.256 lakhs = Rs. 2, 25,600
Answer: c)

10). Amount received from Company Q after one year on investment of Rs. 5 lakhs in the year
1996
= Rs. [5 + (6.5% of 5)] lakhs
= Rs. 5.325 lakhs.
Amount received from Company P after one year on investment of Rs. 5.325 lakhs in the year 1997
= Rs. [5.325 + (9% of 5.325)] lakhs
= Rs. 5.80425 lakhs
= Rs. 5, 80, 425
Answer: b)



0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">