15 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-38:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): Study the following graph and table carefully and answer the questions given below.
Time taken to travel (in hours) by six trains on three different days

Distance covered (in kilometres) by six trains each day
Train
Day 1
Day 2
Day 3
P
980
704
1127
Q
720
1012
1120
R
1044
1008
1254
S
1026
855
741
T
1140
1144
918
U
871
1224
1518

1). Which of the following trains travelled at the same speed on all three days?
a)    S  
b)    P  
c)    R
d)    T   
e)    U

2). What was the difference between the speed of Train P on Day 1 and the speed of Train S on Day 2?
a)    7 km/hr    
b)    9 km/hr    
c)    7.5 km/hr
d)    8.5 km/hr 
e)    8 km/h

3). What was the speed of Train R on Day 2 in terms of metre per second?
a)    17.80 m/s
b)    17.5 m/s  
c)    18 m/s
d)    17.88 m/s
e)    18.8 m/s

4). The distance travelled by Train U on Day 3 was approximately what per cent of the distance travelled by it on Day 1?
a)    95%         
b)    92%         
c)    91%
d)    98%         
e)    96%

5). What is the ratio of the speeds of Train T to Train U on Day 2?
a)    13 : 17     
b)    13 : 15     
c)    17 : 15
d)    19 : 17     
e)    None of these

Directions (Q. 6-10): Study the following information and answer the questions that follow.
The premises of an institute are to be renovated. Only the floor is to be renovated either with marble or with wood. All rooms, halls and pantry are rectangular. The area to be renovated comprises a hall measuring 33m by 39m. The director's room measures 13m by 12m and the pantry measures 14m by 12m. A record keeping-cum-server room measures 23m by 13m and the accounts room measures 12m by 23m. The total area of the institute is 2500 square metres. The cost of wooden flooring is 2170 per square metre and the cost of marble flooring is 2190 per square metre. The accounts room, the record keeping-cum-server room, and the pantry are be floored with marble. The director's room and the hall are to I), floored with wood.

6). What is the ratio of the total cost of wooden flooring to the total cost of marble flooring?
a)    1443: 735           
b)    8177: 4655         
c)    1443 : 4655
d)    24531 : 14117
e)    9177 : 4655

7). If four walls and ceiling of the room (the height of the room is 15 metres) are to be painted at the cost of Rs.190 per square metre, how much will be the total cost of renovation of the director's room, including the cost of flooring?
a)    Rs.198660          
b)    Rs.178680          
c)    Rs.198880
d)    Rs.222876          
e)    Rs.188680

8). If the remaining area of the institute is to be carpeted at the rate of Rs.210 per square metre, by how much will the cost of renovation of institute premises increase?
a)    Rs.75000
b)    Rs.72840
c)    Rs.65940
d)    Rs.75940
e)    Rs.64940

9). What is the percentage area of the institute that is not to be renovated?
a)    16.44%    
b)    13.56%    
c)    14.55%
d)    12.56%    
e)    11.44%

10). What is the total cost of renovation of the hall and the accounts room?
a)    Rs.287700          
b)    Rs.277230          
c)    Rs.266600
d)    Rs.298870          
e)    Rs.271230

Answers:
1).a)   2).e)  3).b)  4).d)  5).a)  6).d)  7).a)  8).c)  9).d)  10).e)

Solution:
Speed of train P
On Day 1 – (980/20) = 49km/h
On Day 2 – (704/22) = 32 km/h
On Day 3 – (1127/23) = 49 km/h
Similarly, for train Q, the speed
On Day 1 – (720/15) = 48 km/h
On Day 2 – (1012/22) = 46 km/h
On Day 3 – (1120/20) = 56 km/h
Similarly, for train R, the speed
On Day 1 – (1044/18) = 58 km/h
On Day 2 – (1008/16) = 63 km/h
On Day 3 – (1254/22) = 57 km/h
Similarly, for train S, the speed
On Day 1 – (1026/18) = 57 km/h
On Day 2 – (855/15) = 57 km/h
On Day 3 – (741/13) = 57 km/h
Similarly, for train T, the speed
On Day 1 – (1140/20) = 57 km/h
On Day 2 – (1144/22) = 52 km/h
On Day 3 – (918/17) = 54 km/h
Similarly, for train U, the speed
On Day 1 – (871/13) = 67 km/h
On Day 2 – (1224/18) = 68 km/h
On Day 3 – (1518/23) = 66 km/h
1). Train S has the same speed on all three days.
Answer: a)

2). The speed of train P on 1st day = 49 km/h
The speed of train S on 2nd day = 57 km/h
Difference = 57 - 49 = 8 km/hr
Answer: e)

3). The speed of train Ron 2nd day = 63 km/h
Speed in metre per second = 63 x (5/18) = 17.5 m /s
Answer: b)

4). On the 3rd day the speed of Train U = 66 km/h
On 1st day the speed of Train U = 67 km/h
Reqd% = (66/67) × 100 = 98.5 = 98%
Answer: d)

5). Speed of Train Ton Day 2 = 52 km/h
Speed of Train U on Day 2 = 68 km/h
Reqd ratio = 52/68 = 13 : 17
Answer: a)

6). Total flooring area with wood = 1287 + 156 = 1443 sq m
Cost of flooring area with wood =1443 x 170 = Rs. 245310
Total flooring area with marble = accounts room + record keeping cum-server room + pantry
Cost of flooring area with marble =743 x 190 = Rs.141170
Reqd ratio = (245310/141170) = (24531/14117) = 24531 : 11417
Answer: d)

7). Area of wall = 2(15 x 13+ 15 x 12)= 750
Area of director's room = 13 x 12 = 156
Cost of painting = 190 x (750 + 156) = Rs.172140
Cost of flooring= 170 x 156 = Rs.26520
Total cost = 172410 + 26520 = Rs. 198660
Answer: a)

8).Total area of the institute = 2500 sq m
Remaining area = 2500 -2186 =314 sq m
Cost of renovation of the remaining area  =314 x210 = Rs. 65940
Answer: c)

9). Area not to be renovated = 314 sq m
Reqd % = (3.14/2500)x100 = 12.56
Answer: d)

10). Cost of renovation of the hall =1287 x 170 = 218790
Cost of renovating the accounts room = 276 x 190=52440
Total cost = 218790 +52440 =Rs. 271230
Answer: e)





 

More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">