16 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Simplification) Set-39:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q.1-5): What should come in place of question mark(?) in the following questions?
1). √24 + √96 + √216 + √384 =5√2 × ?
a)    6√3
b)    4√3
c)    2√3
d)    5√3
e)    3√3

2).189 2/9 +189 3/9+189 5/9+189 6/9+189 7/9 =?
a)    1138
b)    1037
c)    1237
d)    1238
e)    1137

3). √1369 ×√1444 +√?=1420
a)    14
b)    196
c)    198
d)    194
e)    16

4). √6889+√3721+√1024-√2401=?
a)    129
b)    128
c)    127
d)    124
e)    123

5).3001 × 99 ÷ 11 -6001 × 8 + 401 × 11 + (303)2 = ?
a)    76125
b)    78129
c)    75000
d)    75221
e)    74532

Directions (Q.6-10): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?
6).38% of 3976 +(32)2 – 13% of 8271 + 7/6 × 3400 =?
a)    5427
b)    5325
c)    5537
d)    5612
e)    5554

7).987.67 × 123.35 ÷ 9 = ?
a)    13411
b)    13621
c)    13489
d)    13551
e)    13721

8). √80 × (35/6) × (21)2 +343 =?
a)    21125
b)    22981
c)    20781
d)    23159
e)    21230

9).4×(√3 + √4)2 + 6(√5 +√6)2 -3(√2 + √3)2 =?
a)    167
b)    123
c)    157
d)    153
e)    149

10). (331/30)+( 661/60) +(704/11) -35.013 + 36.026 =?
a)    69
b)    67
c)    83
d)    89
e)    85

Answers:
1).b)   2).e)  3).b)  4).c)  5).d)  6).a)  7).c)  8).b)  9).c)  10).e)

Solution:
1). √24 + √96 + √216 + √384 =5√2 × ?
Or, √(6 × 4) + √(6 × 16) + √(6 × 36) + √(6 × 64) = 5√2 × ?
Or, 2√6 + 4√6 + 6√6 + 8√6 =5√2 × ?
Or, √6(2+4+6+8) = 5√2 × ?
? = 20√6 / 5√2 = 4√3
Answer: b)

2). ? = 189 2/9 + 189 3/9 +189 4/9 +189 5/9 + 189 6/9 + 189 7/9
=(189 × 6) +(2/9 + 3/9 +4/9+5/9+6/9+7/9 )
=1134 + (2+3+4+5+6+7)/9 =113 + (27/9)
=1134 + 3=1137
Answer: e)

3). √1369 ×√1444 - √? =1420
Or, √(37)2 ×√(38)2×√? = 1420
Or,37 × 38 ×√? = 1420
Or,1406 + √? =1420
Or, √? = 1420 -1406 =14
? = 196
Answer: b)

4). √6889 + √3721 +√1024 - √2401 = ?
Or,?= √(83)2 + √(61)2 + √(32)2 - √(49)2
=83+61+32 – 49 =127
Answer: c)

5). ? =3001× 99 ÷ 11 – 6001 × 8 + 401 × 11 +(303)2
=3001 × 9 – 6001 × 8 + 401 × 11 + (303)2
=27009 -48008 + 4411 + 91809 = 75221
Answer: d)

6). ?=3976 × (38/100) + 1024 – 8271 × (13 / 100) + (7/6) × 3400
=1510.88 + 1024-1075.23 + 3966.66
=5426.31 ≈ 5427
Answer: a)

7). ? = (987 × 123) / 9 = 13489
Answer: c)

8). ?= √80 × (35/6) × (21)2 + 343
=√(16×5) × (35/6) × 441 + 343
=4√5 × (35/6) × 441 + 343
=2√5 ×35 ×147 + 343
=2 ×2.2 ×35 × 147 +343 = 22981
Answer: b)

9). ? =4(3+4+2√12) + 6(5+6+2√30)-3(2+3+2√6)
=4(7+2√12)+6(11+2√30)-3(5+2√6)
=28 + 8√12 + 66 + 12√30 – 15 - 6√6
=(28+66-15) + (8√12+12√30-6√6)
=79 + (8√4 × 3 + 12√30 - 6√6)
=79+16√3 + 12√30 - 6√6
=79 + 16 ×1.7 + 12 × 5.4 – 6 ×2.4
=79+27.2 + 64.8-14.4 = 156.6 = 157
Answer: c)

10). ?=331/30 + 661/60 + 704/11 – 35.013 + 36.026
=11 + 11 + 64 -1.013 =86-1 ≈ 85
Answer: e)






 

More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">