25 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 100

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-100:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). Kedar, Mohan and Kanti start a business jointly, investing Rs 8.5 lakhs. Rs 12 lakhs and Rs 15.5 lakhs respectively for six months. Mohan withdraws one-third of his capital after two months. Also, Kedar invests Rs 1.5 lakh more after 2 months. Their profit ratio after six months will be
a) 8 : 13 : 21
b) 57 : 56 : 93
c) 37 : 12 : 13
d) 2 : 7 : 9
e) None of these

2). Mr Kapoor purchased a house for Rs 2.65 lakhs. He spent 40 per cent of the cost price of the house on decoration. He consulted a property dealer to sell his house. If the property dealer demands Rs 6000 as commission charge and Mr Kapoor wants 30% profit,  what selling price of the house should be fixed ?
a) 4.5 lakhs
b) 5.23 lakhs
c) 4.883 lakhs
d) 5.4 lakhs
e) None of these

3). 18 women and 14 men together can complete a piece of work in 8 days. The work done by a woman is one-third of that done by a man in one day. If 18 women and 14 men started working and, after 3 days, 10 men left and 6 women joined, in how many more days will the work be completed ?
a) 16 days
b) 18 days
c) 7 2/5 days
d) 8 1/3 days
e) None of these

4). Girish Chandra spends 45% of his monthly earning on purchasing items for his business, and out of the remaining he spends 60% on staff's salaries, 20% on advertisement, 10% on social work, while the remaining amount of Rs 2,200 is saved. What is Girish Chandra's monthly earning ?
a) Rs.40000
b) Rs.38600
c) Rs.40600
d) Rs.32800
e) None of these

5). The cost of fencing a square plot at the rate of Rs 12 per metre is Rs 3.888. What will be the cost of flooring the plot at the rate of Rs 1.20 per square metre ?
a) Rs.9667
b) Rs.8892
c) Rs.6.161
d) Can’t be determined
e) None of these

REASONING
Direction (6 – 10): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.
Q 9 K # P @ 3 E N S A C * G © U M 7 F I V % 4 Z 8 Y
6). If all the numbers are dropped from the above arrangement, which of the following will be the seventeenth from the right end ?
a) E
b) P
c) 1
d) @
e) None of these

7). Which of the following is the sixth to the left of the fifth to the left of V ?
a) 3
b) A
c) N
d) 5
e) None of these

8). Which of the following is the eighth to the right of the fourteenth from the left end of the above arrangement ?
a) V
b) 4
c) %
d) #
e) None of these

9). Four of the following-five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
a) IM%
b) CNG
c) 3#N
d) UGC
e) GAU

10). How many such symbols are there in above arrangement, each of which is immediately preceded by an alphabet and immediately followed by a number ?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More than three

ENGLISH
Direction (11 - 15): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) to make a meaningful paragraph and then answer the questions which follow:

(A) In fact according to mainstream economists it is inevitable and a necessary evil in any economy.
(B) It is thus important for every nation to maintain this reserve of labour force to maintain an optimal level of unemployment.
(C) Unemployment is popularly believed to be an index which measures the economic condition of a nation.
(D) This is because it helps avert inflation by providing a reserve army of labour which keeps wages in check.
(E) The problem, however, only emerges when governments indirectly facilitate unemployment in order to curb inflation through various policies and frameworks, depriving a large population of its fundamental rights.
(F) But contrary to popular belief unemployment is not always disadvantageous to the economy of a state.

11). Which of the following sentences should be the SIXTH (LAST) after rearrangement ?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) E

12). Which of the following sentences should be the FIRST after rearrangement ?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) F

13). Which of the following sentences should be the FIFTH after rearrangement ?
a) A
b) B
c) D
d) E
e) F

14). Which of the following sentences should be the SECOND after rearrangement ?
a) B
b) C
c) D
d) E
e) F

15). Which of the following sentences should be the THIRD after rearrangement ?
a) A
b) B
c) C
d) E
e) F

COMPUTER AWARENESS
16). Collecting personal information and effectively posing as another individual is known as
a) spooling
b) spoofing
c) hacking
d) identify theft
e) none of these

17). The HTML code written in a text editor to make web-pages, is
a) HTML coding tags
b) source code
c) source element
d) tags
e) none of these

18). What are lists of programs waiting to be run called?
a) Shells
b) The background
c) Queues
d) Lists
e) none of these

19). A collection of related information sorted and dealt with as a unit is called a
a) disk
b) data
c) file
d) floppy
e) none of these

20). In a database, ________ fields store numbers used to perform calculations.
a) next
b) key
c) alphanumeric
d) numeric
e) none of these

GENERAL AWARENESS
21). Which of the following company will combine the analytical capability of its cognitive supercomputer Watson with the clinical expertise of real-life physicians in partnership with Best Doctors to aid employees who are fighting Cancer?
a) IBM
b) Oracle
c) Wipro
d) CSC
e) Microsoft

22). Which team won the Asian Champions Trophy 2016?
a) Pakistan
b) China
c) Bhutan
d) India
e) Sri Lanka

23). Chengdu J-20, twin-engine fifth generation stealth fighter of which country will make its first public appearance when it is featured at the 11th International Aviation and Aerospace Exhibition?
a) Russia
b) China
c) USA
d) India
e) Japan

24). Which of the following is the highest denomination of which RBI can issue a note?
a) Rs 1000
b) Rs 5000
c) Rs 10,000
d) Rs 20,000
e) Rs 50,000

25). The world Environment Day is celebrated on which of the following days?
a) 5th June
b) 5th July
c) 5th August
d) 5th September
e) 5th October

Answers:
1).b)   2).c)  3).d)  4).a)  5).d)  6).d)  7).d)  8).d)  9).d)  10).c)  11).e)   12).c)  13).b)  14).c)  15).a)  16).b)  17).b)  18).c)  19).c)  20).d)  21).a)   22).d)  23).b)  24).c)  25).a)

Solutions:
1). b) Reqd profit ratio = (8.5 x 2 + (8.5 + 1.5) x 4) : (12 x 2 + (12 - 4) x 4 ) : (15.5) x 6 = 57 : 56 : 93

2). c) Total cost of the house after decoration = 2.65 x 1.4 = 3.71 lakhs = (3.71 x 130/100 + .06) lakhs = 4.823 + 0.06 = Rs. 4.883 lakhs

3). d) Work done by a woman in one day is 1/3rd of the work done by a man in one day.
= 3w = 1m
By question, 18w + 14 m = 20 m 
20 m complete the work in 8 days.
in 3 days 3/8 work is done. work remaining = 1 - 3/8 = 5/8
20 m - 1 work - 8 days.
12 m - 5/8 work - 8x20/12x5/8 = 25/8 = 8 1/3 days

4). a) Money remaining after spending on different sectors = 10% of 55% of x = 2200
x = monthly income
x = 2200 x 100/10 x 100/55 = Rs. 40,000

5). d) Let the side of the square be a.m.
Then 4a=3888/12 = 324 = a = 81m
Area of the square = (81)2
Cost of flooring the area = (81)2 x 1.2
= 7873.20
Therefore, x - y = 3

6). d) According to the question, the new sequence would be :
Q K # P @ E N S A C * G © U M * F I V % Z Y
17th from the right end

7). d) 6th to the left of the 5th to the left of V means 11th to the left of V, ie., S.

8). d) 8th to the right of the 14th from the end means 6th from the left end, i.e., @.

9). d)
I -3 - M +5 - %
C -3 - N +5 - G
3 -3 - # +5 - N
U -2 - G -2 - C
G -3 - A +5 - U


10). c) Such combinations are : P@3, V%4






 

For More IBPS RRB/Clerk 2016 Sectional Test-Click Here      

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">