26 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 101

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-101:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Answer the following questions based on the information given below.
In a city there are 12000 newspaper readers. Out of that 49.5% read The Times of India, 48.5% read Hindustan Times and 4 7% read Hindustan (Hindi). 8% of the readers read The Times of India and Hindustan Times but not Hindustan (Hindi) and 137.5% of this number read The Times of India and Hindustan (Hindi) but not Hindustan Times. 3% of the total readers read all the three papers.

1). What is the percentage of people who read Hindustan- Times and Hindustan (Hindi) but don't read The Times of lndia?
a) 12%
b) 15%
c) 18%
d) 20%
e) 24%

2). How many people are there who read Hindustan (Hindi) only?
a) 1320
b) 1560
c) 1720
d) 1840
e) 2100

3). What is the ratio of the number of people who read Hindustan Times only to the number of people who read The Times of lndia only?
a) 5:7
b) 5:9
c) 7:9
d) 7:11
e) 9:11

4). What is the difference between the number of people who read exactly one news paper to the number of people who read The Times oflndia?
a) 980
b) 1020
c) 1060
d) 1120
e) 1140

5). What percentage of people read exactly two papers out of the given three? (Answer in approximate value.)
a) 36%
b) 37%
c) 38%
d) 39%
e) 40%

REASONING
Directions (6-10): Read the following information carefully and answer the questions that follow:
Eight persons – A, B, C, D, E, F, G and H are from different cities – Gurgaon, Kochi, Darjeeling, Agra, Shimla, Chennai, Srinagar and Mumbai but not necessarily in the same order. They have their birthdays in different months – January, September, May, August, November, December, February and April, but not necessarily in the same order.
C is from Kochi. B has his birthday in a month having 31 days and D has his birthday in a month having less than 31 days. E’s birthday month is not in first three months. The one from Chennai has his birthday in either April or August. The one from Mumbai has its birthday in a month immediately after the one from Chennai as the order given for months. C’s birthday month is before A’s birthday month but not February. B is not from Shimla. The one from Srinagar has his birthday in a month less than 31 days but before August. H’s birthday is in month having 31 days but not in January and he is not from Agra. The one from Gurgaon has its birthday in a month before the one from Srinagar as the order given for months. G’s birthday month has 30 days but after April. F is from Agra but his birthday is not the last month. The one from Darjeeling has not his birthday in December. A’s birthday is in a month having 31 days but before August

6). Who is from Srinagar?
a) H
b) A
c) D
d) B
e) Can’t be determined

7). The one having birthday in May is from which city?
a) Agra
b) Darjeeling
c) Mumbai
d) Kochi
e) Can’t be determined

8). How many months are there between birthday months of D and E as months given in arrangement?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More than three

9). The one from Shimla has his birthday in month
a) May
b) August
c) November
d) December
e) None of these

10). Which of the following triplet is incorrect?
a) C – January – Kochi
b) G – August – Mumbai
c) D – February – Kochi
d) F – November – Chennai
e) All of these

ENGLISH
Directions (11-15): Improve the bold part in each of the following sentences, if needed.
11). It was so dark that the children were terribly frightened.
a) had terrible frightened
b) were terribly frightening
c) had been terrible frightening
d) were terrible frightened
e) No correction required

12). He had afraid of the strange sound of the waves.
a) was afraid of
b) had been afraid at
c) had afraid by
d) was afraid by
e) No correction required

13). The stolen box was found laying under the banyan tree.
a) had found laying
b) had been finding lying
c) was found lying
d) was found laid
e) No correction required

14). They had been taking the same medicine for the last three years
a) have take
b) have been taking
c) were taking
d) had been taken
e) No correction required

15). The ladder will be collapse if you push the wall with both the hands.
a) will collapse
b) will have collapsed
c) will have been collapsing
d) should collapsed
e) No correction required

COMPUTER 
16). ARP (address resolution protocol) is________.
a) A TCP/IP protocol used to dynamically bind a high level IP address to a low level physical hardware address
b) ATCP/IP high level protocols for transferring files from one machine to another
c) a protcol used to monitor computers
d) a protocol that handles error and control messages
e) All of the above

17). Which of the following groups contains graphical file extensions?
a) JPG, CPX, GCM
b) GIF, TCF, WMF
c) TCP, JPG, BMP
d) JPG, GIF, BMP
e) ADP, GIF, PPT

18). What type of software creates a smaller file that is faster to transfer over the Internet?
a) MPEG
b) Unzipped
c) Fragmentation
d) Compression
e) Power Point

19). ISDN stands for?
a) Integral Service Dynamic Network
b) International Subscriber Dialup Network
c) International Service Digital Network
d) Integrated Service Digital Network
e) Integrated Subnet Domain Network

20). Which type of system can learn and adjust to new circumstances by themselves?
a) Database management system
b) Expert systems
c) Geographical systems
d) Neural networks
e) File based systems

GENERAL AWARENESS
21). Who has appointed as the Director General of Foreign Trade (DGFT)?
a) Mohan Reddy
b) Mata Prasad
c) Ajay Kumar Bhalla
d) Rakesh Mohan
e) Deepak Singh Prasad

22). Expanding their cooperation in civil nuclear energy, India and _____________ are collaborating to set up integrated irradiation centres in India to reduce agricultural losses.
a) France
b) China
c) South Africa
d) Russia
e) Brazil

23). Which of the following terms is NOT used in Economics?
a) Balance of Trade
b) Centrifugal force
c) Break even
d) Fiscal Deficit
e) Capital Account

24). “Hopman cup” is related to which sports?
a) Football
b) Lawn Tennis
c) Badminton
d) Cricket
e) Table Tennis

25). Which of the following is the folk dance of Rajasthan_________
a) Bhangra
b) Garbha
c) Ghoomar
d) Dumhal
e) None of these

Answers:
1).d)   2).b)  3).d)  4).b)  5).d)  6).c)  7).b)  8).c)  9).d)  10).e)  11).e)   12).a)  13).c)  14).b)  15).a)  16).a)  17).d)  18).d)  19).d)  20).d)  21).c)   22).d)  23).b)  24).b)  25).c)

Solutions:
(1 – 5):

1). d) x = 5940 - (960 + 360 + 1320) = 3300
k + z = 5640 - (1320 + 360) = 3960     ......(i)
k + y = 5820 - (360 + 960) = 4500        ....(ii)
(k + y + z) = 12000 - (3300 + 960 + 1320 + 360) = 6060   ......(iii)
Adding eq (i) and (ii) and subtracting (iii) from the sum, we get 
k = 4500 + 3960 - 6060 = 2400
∴ y = 4500 - 2400 = 2100
z = 3960 - 2400 = 1560

2). b) x = 5940 - (960 + 360 + 1320) = 3300
k + z = 5640 - (1320 + 360) = 3930     .....(i)
k + y = 5820 - (360 + 960) = 4500       ......(ii)
(k + y + z) = 12000 - (3300 + 960 + 1320 + 360) = 6060  ......(iii)
adding eq (i) and (ii) and subtracting (iii) from the sum, we get 
k = 4500 + 3960 - 6060 = 2400
∴ y =4500 - 2400 = 2100
z = 3960 - 2400 = 1560

3). d) Ratio = 2100/3300 = 7/11

4). b) Number of people reading exactly one newspaper = 3300 + 2100 + 1560 = 6960
Number of people reading Times of India = 5940
∴ Diff = 6960 - 5940 = 1020

5). d) Number of people reading to newspaper = 960 + 1320 + 2400 = 4680
∴ Reqd% = 4680/12000 x 100 = 39%

(6 – 10):
Jan
B
Gurgaon
Feb
D
Delhi
April
C
Kochi
May
A
Darjeeling
August
E
Chennai
Sep
G
Mumbai
Nov
F
Agra
Dec
H
Shimla
6). c)
7). b)
8). c)
9). d)
10). e)

11). e) No correction required. The given sentence is grammatically correct.
12). a) Write ‘was afraid of’.
13). c) was found lying.. Is correct verb form in the given context.
14). b) have been taking’ Is correct verb form in the given context.
15). a) ‘will collapse’. Base form of the verb is used with modal verbs.





 

For More IBPS RRB/Clerk 2016 Sectional Test-Click Here      

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">