28 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 102

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-102:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (Q. 1-5): Answer the questions on the basis of the information given below.
The bar graph given below shows the number of Students (in thousands) passing and failing in an Entrance Exam from six different cities.

Note: The total number of students in each city comprises the number of students passing and the number of students failing in the entrance exam.

1). What is the respective ratio of number of students passing in the entrance exam from City B to those passing from City F?
a) 11 : 7
b) 9 : 11
c) 7 : 12
d) 9 : 5
e) None of these

2). Number of students passing in the examination from City D is approximately, what percent of the total number of students passing in the examination from all the cities together?
a) 4%
b) 26%
c) 21%
d) 9%
e) 14%

3). Number of students failing in the entrance exam from City E is what percent of the total number of students from that city? (Rounded off to two digits after decimal.)
a) 29.75%
b) 32.48%
c) 36.36%
d) 27.19%
e) None of these

4). What is the total number of students failing in the entrance exam from all the cities together?
a) 176000
b) 16800
c) 217500
d) 168000
e) None of these

5). What is the average number of students failing in the examination from Cities A and B together?
a) 22570
b) 20180
c) 21650
d) 29000
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information to answer the given questions.
M, N, O, P, Q, R, S and T are captains of eight different football teams, England, Brazil, Spain, Holland, Hungary, Germany, Chile and Real Madrid but not necessarily in the same order. All of them are seated around a circular table and are facing the centre.
M sits third to the left of the captain of Germany. The captain of Chile, who is not Q, is an immediate neighbour of T. S and T are not immediate neighbours. Only one person sits between T and the captain of Real Madrid. P is neither the captain nor the immediate neighbour of the Brazilian team. Only two people sit between Q and S. Neither Q nor S is an immediate neighbour of M. Neither Q nor S is the captain of Germany. The captain of Spain sits second to the right of P.
P is not an immediate neighbour of M. P is not the captain of Germany and M is not the captain of Spain. The captain of England sits third to the left of R. The captains of England and Germany are not immediate neighbours. Only one person sits between P and the captain of the Holland team. N is not the captain of Chile.

6). Who is the captain of the Chile team?
a) O
b) T
c) M
d) N
e) None of these

7). P is related to which of the following teams?
a) Hungary
b) England
c) Spain
d) Holland
e) None of these

8). Which of the following combinations is definitely true?
a) T – Hungary
b) Q – Real Madrid
c) N – Brazil
d) R – Holland
e) None of these

9). Which of the following combinations is false in respect of the given information?
a) N – Brazil
b) Q – Hungary
c) O – Chile
d) Data inadequate
e) None of these

10). If R is related to Brazil, N is related to Chile, in the same way T is related to which of the following?
a) Real Madrid
b) Hungary
c) Spain
d) Chile
e) England

ENGLISH
Directions (11 – 15): Find out which part of a sentence has an error.
11). One of the questions (a) / he asked me was (b)/ “Who did you travel with?” (c)/ No error (d)
12). I know (a)/ a doctor (b) / you are referring to (c) / No error (d).
13). The introduction of job – oriented courses (a) / in the self – financing colleges (b) / attract many students (c) / No error (d)
14). It is better (a)/ to keep one’s head in the face of danger than (b) / losing one’s courage (c) / No error(d).
15). To die with honour (a)/ is better than (b)/ live with dishonor. (c)/ No Error.(d)

COMPUTER
16). Which of the following describes the characteristic features of SRAM?
a) Cheap but slow
b) More consumption of power and much costly
c) Based on transistor-capacitor combination
d) Low consumption of power
e) None of these

17). Free-of-cost repair of software bug available at Internet is called
a) Version
b) Add-on
c) Tutorial
d) Patch
e) None of these

18). A personal computer is designed to meet the computing needs of a(n)
a) Individual
b) department
c) company
d) city
e) None of these

19). ctrl, shift and alt are called ________ keys.
a) adjustment
b) function
c) modifier
d) alphanumeric
e) None of these

20). All of the following terms are related to spreadsheet software except
a) worksheet
b) cell
c) formula
d) Virus detection
e) None of these

GENERAL AWARENESS
21). Who among the following has been selected for Mathrubhumi Literary Award in recognition of his contribution to the field of literature?
a) Sarah Joseph
b) M Mukundan
c) C Radhakrishnan
d) Kedarnath Singh
e) None of these

22). How much Minimum Support Price (MSP) has been hiked in wheat by the Union Government for 2016-17?
a) Rs. 60 per quintal
b) Rs. 100 per quintal
c) Rs. 200 per quintal
d) Rs. 150 per quintal
e) Rs. 120 per quintal

23). The Banking Ombudsman Scheme was introduced under __________ of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.
a) Section 35A
b) Section 45A
c) Section 25A
d) Section 15A
e) None of these

24). Davis Cup is related with which of the following sports?
a) Basket Ball
b) Badminton
c) Cricket
d) Foot Ball
e) Tennis

25). Recently which state governor has been removed from the post after President Signed an order?
a) Meghalaya
b) Tamil Nadu
c) Arunachal Pradesh
d) Madhya Pradesh
e) Sikkim

Answers:
1).e)   2).e)  3).c)  4).a)  5).d)  6).a)  7).e)  8).c)  9).e)  10).a)  11).c)   12).b)  13).c)  14).c)  15).c)  16).b)  17).d)  18).a)  19).c)  20).d)  21).c)   22).b)  23).a)  24).e)  25).c)

Solutions:
1). e) Required ratio = 23 : 27
2). e) Required percentage = 25/(30 + 23 + 32 + 25 + 35 + 27) x 100 = 25/172 x 100 = 14.5 ≈ 14%
3). c) Required Percentage = 20/55 x 100 = 36.36%
4). a) Total students = 23+35+30+38+20+30 thousands= 176000
5). d) Required Average = 23 + 35/2 = 29000

(6 – 10):

6). a)
7). e)
8). c)
9). e)
10). a)

11). c) Change who into whom. Objective pronoun of who will be used.
12). b) Change a into the. Definite article is required before a known noun, referring shows a known.
13). c) Change attract into attracts. The subject The introduction is singular. It requires a singular verb.
14). c) it should be to lose both side of adjective same preposition is used.

15). c) The error lies in the part (3) of the sentence. The group of words ‘live with dishonour’ should be replaced with ‘to live with dishonour’






 

For More IBPS RRB/Clerk 2016 Sectional Test-Click Here      

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">