3 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 87

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-87:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (Q. 1 – 5): What will come in place of question mark (?) to complete the series following a certain pattern?
1). 4, 5, 13, 23, 49, ?
a) 102
b) 76
c) 95
d) 84
e) None of these

2). 18, 9, 13.5, 33.75, ?
a) 165
b) 124.525
c) 118.125
d) 192
e) 198.50

3). 20, 19, 36, 105, 416, ?
a) 1525
b) 2075
c) 2612
d) 1045
e) 1865

4). 8, 16, 27, 25, 64, 36, ?
a) 152
b) 316
c) 125
d) 85
e) 136

5). 13, 17, 24, 37, 59, ?
a) 108
b) 92
c) 80
d) 93
e) 124

REASONING
Directions (Q. 6 – 10): In the following questions, the symbols * , $, #, δ and % are used with the following meaning as illustrated below:
‘P $ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
‘P δ Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
‘P % Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
‘P*Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P # Q’ means ‘P is not greater than Q’.
Now in each of the following question assuming the given statements to be true, find which of the conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

6). Statements: K * P, P % Q, Q δ F, F # M
Conclusions:
I. M % Q
II. K % Q
III.F % P
a) Only I and III are true
b) Only II is true
c) Only I and II are true
d) Only II and III are true
e) None of these

7). Statements: P δ Q, Q $ B, B % N, N * A
Conclusions:
I. A δ B
II. B % P
III. Q % A
a) Only I is true
b) Only I and III are true
c) Only I and II are true
d) All are ture
e) None of these

8). Statements: L % M, M # T, T $ S, S δ X
Conclusions:
I. L % X
II. L # X
III.X % M
a) Only either I or II and III are true
b) Only I is true
c) Only either I or II is true
d) Only III is true
e) None of these

9). Statements: M # P, P $ K, H % K, V * H
Conclusions:
I. K * M
II. H % P
III. H % M
a) None is true
b) Only I and II are true
c) Only I and III are true
d) Only II and III are true
e) All are true

10). Statements: E $ B, B δ K, K * R, R # L
Conclusions:
I. L % K
II. R δ B
III. R # E
a) None is true
b) Only I and II are true
c) Only II is true
d) Only III is true
e) All are true

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

11). Liberalization has removed all the legal ______ and _______ flood gates to multinational companies.
a)     hurdles, awarded
b)     barriers, opened
c)     obstacles, guarded
d)     manipulation, closed
e)     battles, threw

12). The ______ on some of the towns has created _______ among the residents of the other parts of the country.
a)     attack, ambition
b)     raid, awareness
c)     bombardment, panic
d)     spell, satisfaction
e)     shower, dampness

13). _______ to the popular belief that every astrologer nurtures blind faith in fate, our astrologer believes in ________
a)     contrary, action
b)     according, thoughts
c)     bowing, present
d)     proving, forecasting
e)     pointing, devotion

14). His _______ has yielded him the ________ fruit.
a)     fate, undesirable
b)     efforts, unwanted
c)     action, viable
d)     perseverance, desired
e)     emphasis, expected

15). His _______ contribution to the tsunami relief fund was ______ by his staff members.
a)    meager, admired
b)    spontaneous, nullified
c)    negligible, sanctioned
d)    noteworthy, improved
e)    generous, appreciated

Answers:
1)c   2)c   3)b   4)c   5)d   6)c   7)d   8)a   9)e    10)a  11)b   12)c   13)a   14)d   15)e  

Solutions:
1). c) ×2 – 3, ×2 + 3, ×2 – 3, ×2 + 3, ….
2). c) 18*0.5, 9*1.5, 13.5*2.5, 33.75*3.5
3). b) 20*1 – 1, 19*2 – 2, 36*3 – 3, 105*4 – 4
4). c) 23, 42, 33, 52, 43, 62, 53
5). d) Double difference series
17 – 13 =4, 24 – 17 = 7, 37 – 24 = 13, 59-37 = 22
7 – 4 = 3, 13 – 7 = 6, 22 – 13 = 9
So next number 12+22+59





 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here     

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">