4 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 88

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-88:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions(1-5): Read the following pie-chart and table carefully and answer the questions given below.
Percentage distribution of total mobile phone connection users
Total users = 14 crore

Ratio of male to female among these connections
Company
Male : Female
Reliance
5 : 3
Vodafone
9 : 5
Airtel
2 : 1
BSNL
2 : 5
Idea
5 : 7
Aircel
3 : 4
Tata Indicom
5 : 9
1).The number of female users of Airtel is approximately whet percent of total number of users of Aircel?
a) 224
b) 233
c) 229
d)221
e) 236
2). What is the respective ratio between the number of male users of Reliance and female users of Aircel?
a) 35:4
b) 12:1
c) 19:5
d) 17:8
e) None of these
3).What is the difference between male users of Airtel and female users of Vodafone ?
a) 66 lakhs
b) 6.6 lakhs
c) 66 thousands
d) 6 lakhs
e) None of these
4).What is the number of total female users?
a) 7.21 crore
b) 6.52 crore
c) 7.36 crore
d) 7.45 crore
e) None of these
5).The number of female users of Reliance is what percent less than the female users of B.S.N.L.?
a) 40
b) 50
c) 56
d) 60
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight family members S, T, U, V, W, X, Y and Z are sitting around a circular table but not necessarily in the same order. Some of them are females and some are males. All of them are related to each other in the same way or the other. Some of them are facing the centre while some are facing outside (i.e. opposite to the centre).
Only two people sit between T and W. T faces the centre. X sits second to the right of T. W is the wife of S. No female is an immediate neighbour of W.
U is not an immediate neighbour of T. U is the daughter of W. Both the immediate neighbours of U face the centre. Only three people sit between S and U’s brother. X is not the brother of U. Neither S nor U’s brother is an immediate neighbour of X.
Z, the wife of T, sits to the immediate left of V. Both Y and S face a direction opposite to that of U (i.e. if U faces the centre then both Y and S face outside and vice-versa). U’s husband sits second to the left of Y. T’s father sits to the immediate right of W. T sits second to the right of S’s father. Both the immediate neighbours of X are females.
6).How many people sit between T and S’s father when counted from the right of T?
a)Four
b)Three
c)None
d)One
e)Two
7).Who amongst the following sits exactly between Y and W when counted from the left of Y?
a)T
b)X
c)S
d)Z
e)U
8).Which of the following statements regarding T is definitely true?
a)X and Z are immediate neighbours of T.
b)T sits second to the left of X.
c)T is the son of S.
d)None of the given options is correct
e)V is the father of T.
9).Who amongst the following sits exactly between X and S when counted from the left of X?
a)W
b)Z
c)V
d)U
e)Y
10).Who amongst the following faces outside (i.e. opposite to the centre)?
a)W
b)V
c)U
d)Z
e)T
11).If it is given that Y is married to X, then what is the position of T with respect to Y’s daughter-in-law?
a)Third to the right
b)Second to the right
c)Immediate right
d)Second to the left
e)Third to the left
ENGLISH
Direction (12 to 16): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A) The government would do well to accept a cap as well as the two other changes the Congress wants: do away with the 1% Tax on inter-state sales and resolve tax disputes among the states or between the Centre and the states through a mechanism that excludes parties to the dispute.
(B) This is less than half the current incidence of cascading indirect taxes on goods.
(C) A panel chaired by chief economic advisor Arivind Subramanian has reportedly recommended a goods and services tax (GST) rate of 18%.
(D) And it is redundant as the centre stands ready to compensate the states for any revenue loss during the transition.
(E) The rate is also the cap that the congress wants prescribed in the GST law.
(F) Continuing with a tax on inter-state sales on which the buyer cannot claim an input tax credit is against the logic of GST.

12). Which of the following should be the (LAST SIXTH) sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)  

13). Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   F

14). Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
a)   B
b)   A
c)   C
d)   D
e)   E

15). Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
a)    A
b)    F
c)    C
d)    D
e)    B

16). Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
a)   D
b)   E
c)   C
d)   A
e)   F

Answers:
1)b   2)a   3)e   4)b   5)e   6)d   7)d   8)c   9)a   10)c  11)e  12).d   13).b   14).e   15).a   16).c

Solution:
1). b) Required percent= (98/42)×100=233 (approx)
2). a) Ratio=210:24=35:4
3). e) Difference=196-100=96 lakh
4). b) Total number=126+100+98+210+49+24+45=652 lakh=6.52 crore
5). e) Required percentage = (240-210)/210 ×100= 14.28

(6 – 11):

6). d)
7). d)
8). c)
9). a)
10). c)
11). e)


Direction (12-16): CBEAFD





 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here     

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">