5 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 89

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-89:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): What will come in place of question mark (?) to complete the series following a certain pattern?
1). 4, 5, 13, 23, 49, ?
a) 102
b) 76
c) 95
d) 84
e) None of these

2). 18, 9, 13.5, 33.75, ?
a) 165
b) 124.525
c) 118.125
d) 192
e) 198.50

3). 20, 19, 36, 105, 416, ?
a) 1525
b) 2075
c) 2612
d) 1045
e) 1865

4). 8, 16, 27, 25, 64, 36, ?
a) 152
b) 316
c) 125
d) 85
e) 136

5). 13, 17, 24, 37, 59, ?
a) 108
b) 92
c) 80
d) 93
e) 124

REASONING
Directions (6 – 10): In the following questions, the symbols * , $, #, δ and % are used with the following meaning as illustrated below:
‘P $ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
‘P δ Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
‘P % Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
‘P*Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P # Q’ means ‘P is not greater than Q’.
Now in each of the following question assuming the given statements to be true, find which of the conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

6). Statements: K * P, P % Q, Q δ F, F # M
Conclusions:
I. M % Q
II. K % Q
III.F % P
a) Only I and III are true
b) Only II is true
c) Only I and II are true
d) Only II and III are true
e) None of these

7). Statements: P δ Q, Q $ B, B % N, N * A
Conclusions:
I. A δ B
II. B % P
III. Q % A
a) Only I is true
b) Only I and III are true
c) Only I and II are true
d) All are ture
e) None of these

8). Statements: L % M, M # T, T $ S, S δ X
Conclusions:
I. L % X
II. L # X
III.X % M
a) Only either I or II and III are true
b) Only I is true
c) Only either I or II is true
d) Only III is true
e) None of these

9). Statements: M # P, P $ K, H % K, V * H
Conclusions:
I. K * M
II. H % P
III. H % M
a) None is true
b) Only I and II are true
c) Only I and III are true
d) Only II and III are true
e) All are true

10). Statements: E $ B, B δ K, K * R, R # L
Conclusions:
I. L % K
II. R δ B
III. R # E
a) None is true
b) Only I and II are true
c) Only II is true
d) Only III is true
e) All are true

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Rearrange the following six sentences A, B, C, D, E and F in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
A.  The means and methods they employ to deal with/public pressures are also different.
B. They will make no move unless the gallery is packed.
C. the poorest are over-hesitant, evasive and preoccupied with their relationships with others.
D. Enormous difference is generally observed in the ways in which various public officials respond to public officials respond to public pressures.
E. The best possess understanding of the forces that must be taken into account, determination not to be swerved from the path of public interest.
F. They confront all embarrassments with a stale general formula.

1). Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence?
a)    B
b)    C
c)    D
d)    A
e)    F

2). Which of the following should be the THIRD sentence?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    D
e)    E

3). Which of the following should be the FOURTH sentence?
a)    B
b)    C
c)    D
d)    E
e)    F

4). Which of the following should be the SECOND sentence?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    D
e)    E

5). Which of the following should be the FIRST sentence?
a)    B
b)    C
c)    D
d)    A
e)    F

Answers:
1)c   2)c   3)b   4)c   5)d   6)c   7)d   8)a   9)e    10)a  11)e   12)e   13)b   14)a   15)c

Solutions:
1). c) ×2 – 3, ×2 + 3, ×2 – 3, ×2 + 3, ….
2). c) 18*0.5, 9*1.5, 13.5*2.5, 33.75*3.5
3). b) 20*1 – 1, 19*2 – 2, 36*3 – 3, 105*4 – 4
4). c) 23, 42, 33, 52, 43, 62, 53
5). d) Double difference series
17 – 13 =4, 24 – 17 = 7, 37 – 24 = 13, 59-37 = 22
7 – 4 = 3, 13 – 7 = 6, 22 – 13 = 9
So next number 12+22+59





 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here     

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">