7 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 90

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-90:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
1). A started a bussiness with a sum of Rs. 14000. After 4 months, B entered with an amount of Rs. 12000 and A added another 2,000 in the business. After 6 months, C entered with Rs. 20000 and 'B' withdrew Rs. 2000 from the business. What will be C's share of profit out of a total profit of Rs. 94000 at the end of 2 years.
a)    Rs. 376000
b)    Rs. 204000
c)    Rs. 36000
d)    Rs. 18000
e)    Rs. 260000

2). The top of a 15 m. high tower makes an angle of elevation of 60 degree with the bottom of an electric pole and an angle of 30 degree with the top of the pole. What is the height of the pole?
a)    12 m.
b)    10 m.
c)    11 m.
d)    5 m.
e)    15 m.

3). The product of ages of Harshit and Haritika is 240. If Hritika would have been twice her age she will be 4 years elder to Harshit. What is Haritika's age now?
a)    16 yrs
b)    24 years
c)    12 years
d)    10 years
e)    15 years

4). A rectangular plot has an area of 96 m2. A 2 m. broad pathway is constructed around it and the new plot has to be carpeted. The cost of putting carpet is Rs. 42 per square m. what will be the total cost involved in carpetting?
a)    Rs. 4032
b)    Rs. 4200
c)    Rs. 4300
d)    Data inadequate
e)    None of these

5). If a car travels a distance of 300 km in 8 hours, partly at a speed of 40 kmh-1 and partly at 30 kmh-1, what is the distance it travelled at the speed of 40 kmh-1?
a)    200 km
b)    210 km
c)    220 km
d)    240 km
e)    None of these

REASONING
Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input live of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of an input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers.)
Input: centre 24 actual 15 require impact 37 96 marine 49 unable 82
Step I: 24 centre actual 15 require impact 37 96 marine unable 82 49
Step II: 82 24 centre actual 15 require impact 96 marine unable 49 37
Step III: 96 82 24 centre actual require impact marine unable 49 37 15
Step IV: centre 96 82 24 actual require impact marine 49 37 15 unable
Step V: marine centre 96 82 24 actual require 49 37 15 unable impact
Step VI: require marine centre 96 82 24 49 37 15 unable impact actual
And step VI is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.
Input: embark 53 place 16 65 salute obvious 42 achieve 71 heaven 98

6).Which element is fourth to the right of which is ninth from the right end in Step III of the given input?
a)    16
b)    achieve
c)    53
d)    salute
e)    obvious

7). Which element comes exactly between ‘16’ and ‘salute’ in step IV of the given Input?
a)    Both ‘obvious’ and ‘heaven’
b)    Only ‘achieve’
c)    Both ‘embark’ and ‘place’
d)    Only 65
e)    Only 71

8). If in step V, ‘16’ interchanges its position with ‘obvious’ and ‘heaven’ also interchanges its position with ‘65’ then which element will be fifth to the right of ‘42’?
a)    16
b)    65
c)    obvious
d)    71
e)    heaven

9). Which of the following combinations represents the first two and the last two elements in step I of the given input?
a)    salute, obvious, embark, place
b)    heaven, salute, achieve, obvious
c)    place, heaven, obvious, embark
d)    salute, place, embark, achieve
e)    embark, obvious, place, achieve

10). In which step are the elements ‘heaven 98 achieve 71, found in the same order?
a)    IV
b)    VI
c)    V
d)    III
e)    The given order of elements is not found in any step.


ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is e). (ignore errors of punctuation, if any) 

11). a) Extending an invitation to the President of the US / b) for the Republic Day barley a month after Modi’s visit / c) to the Big Apple puts strengthening of ties / d) among the world’s two biggest democracies firmly on track / e) No error

12). a) Hopefully, this last order of the apex court / b) will help in bringing a speedy closure to the case / c) and sound out politicians and bureaucrats / d) against interfering in CBI investigations.  / e) No error

13). a) Among the many things that Japanese novelist Haruki Murakami talks / b) about when he talks about running is a brief treatise / c) that capture both the audacity of youth / d) as well as the optimism that comes with dexterity / e) No error

14). a) Young Indians pursuing different goals in varied arenas / b) are thinking differently, creating new business models / c) and influence our life and times more comprehensively  /d) than at any time in our history / e) No error

15). a) It is tough to single from a couple of names / b) from among a large number of dedicated and hard – working leaders / c) who have shown the potential to hold / d) the party in good stead in the future / e) No error

GENERAL AWARENESS
16). Central Board of Direct Taxes (CBDT) launched _______ to resolve Income Tax grievances?
a)    e-solving
b)    e-nivaran
c)    Both a & b
d)    none of these
e)    all the above

17). Who got Tamil ratna award in US?
a)    Subramanian Swamy
b)    Subramanian shiva
c)    Rajinikanth
d)    Kamalakhasan
e)    None of these

18). 9th Global Agriculture Leadership Award 2016 held in?
a)    New Delhi
b)    Mumbai
c)    Bengaluru
d)    Chennai
e)    Jaipur

19). Who own the US OPEN WOMEN’S title 2016?
a)    Angelique Kerber
b)    Karolina Pliskova
c)    Steffi Graf
d)    Serena Williams
e)    None of these

20). Who won Us Open2016 Doubles Title?
a)    Pablo Carreño Busta and Guillermo García-López
b)    Jamie Murray-Bruno Soares
c)    Elena Vesnina Bruno Soares
d)    Martina Hingis Leander Paes
e)    None of these

COMPUTER
21). To minimize all open windows and display the desktop?
a)      Windows logo +D
b)      Windows logo + E
c)      Windows logo + F
d)      Windows logo + G
e)      None of these

22). In MS-Word 'alt + shift + d' does what?
a)      Automatically inserts the date
b)      Inserts the time
c)      Inserts the day
d)      All of the above
e)      None of these

23).  _________ deletes an item immediately without placing it in the recycle bin.
a)      Shift +enter
b)      Shift +delete
c)      Shift +right arrow
d)      Shift +left arrow
e)      None of these

24).  Which of the following is not a network topology?
a)      Star
b)      Bus
c)      Linear
d)      Ring
e)      None of these

25).  A list of rules for transferring data over a network is called?
a)    Protocol
b)    Program code
c)    Rules
d)    Flowchart
e)    None of these

Answers:
1)c   2)b   3)c   4)d   5)d   6)b   7)c   8)e   9)d   10)e  11)d   12)a   13)d   14)c  15)a  16)b  17)a  18)a   19)a   20)b  21)a   22)a  23)b  24)c   25)a

Solutions:
1). c)
Share of profit = Amount invested × time
A = (14000 × 4) + (16000 × 20) = 376000
B = (12000 × 2) + (10000 × 18) = 204000
C = (20000 × 18) = 360000
Ratio of Share = 376 : 204 : 360
C's share = 94000/940 * 360 = 36000
2). b) 15/b = tan 60
15/b = v3
b = 15/v3
P/b = tan 30
P = 5
So, height of pole = 15 - 5 =10 m
3). c) K * H = 240
K = 240/H
Also, 2k = H + 4
2 (240/H) = H + 4
H = 20
K = 240/20 = 12
4). d)
5). d) Let the distance travelled at 40 kmh-1 = x km
? distance travelled at 30 kmh-1 = 300 - x
300/8 = 300/(x/40) + (300-x)/30
x = 240

(6 – 10):
Logic: In the rearrangement, first numbers are arranged and then words are rearranged. In the first step the smallest even number comes at the left end and the largest odd number comes at right end. In the second step the second smallest even number comes at the left end and the second largest odd number comes at right end and so on till the numbers are rearranged. After that words are rearranged. The words beginning with consonant are rearranged in alphabetical order on the left end and words beginning with vowels are rearranged in reverse alphabetical order on the right end till the final rearrangement.
Input:  embark 53 place 16 65 salute obvious 42 achieve 71 heaven 98
Step I: 16 embark 53 place 65 salute obvious 42 achieve heaven 98 71
Step II: 42 16 embark 53 place salute obvious achieve heaven 98 71 65
Step III: 98 42 16 embark place salute obvious achieve heaven 71 65 53
Sep IV: heaven 98 42 16 embark place salute achieve 71 65 53 obvious
Step V: place heaven 98 42 16 salute achieve 71 65 53 obvious embark
Step VI: salute place heaven 98 42 16 71 65 53 obvious embark achieve
6). b) Fourth to the right of the ninth from the right end (9 – 4) = 5th from the right.
Hence fifth from the right in step III is ‘achieve’.
7). c)
8). e) After changing step V becomes;
place 65 98 42 obvious salute achieve 71 heaven 53 16 embark
Thus, fifth to the right of ‘42’ is ‘heaven’.
9). d)
10). e)





 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here      

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">