9 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 92

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-92:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (Q. 1-5): Study the following table carefully to answer the questions that follow:
Number of employees retired from a company ABC during 6 different years.
Years
Finance
Marketing
IT
HR
Mfrg
2010
25
52
16
06
42
2011
37
61
19
18
51
2012
29
69
24
12
37
2013
54
72
18
27
54
2014
42
64
15
54
44
2015
56
84
45
36
63

1).  What is the difference between the total number of employees retired from Finance Dept  in the year 2012, 2013 and 2014 and the number of employees retired from  Marketing dept in the year 2014?
a)    47            
b)    64            
c)    36           
d)    61            
e)    68
2). Total number of employees retired from MANUFACTURING in the years 2011 and 2012 together was approximately what per cent of the total number of employees retired from IT over all the years together?
a)    70            
b)    54            
c)    65           
d)    75            
e)    80
3). What was the average number of employees retired together in the year 2013?
a)    43            
b)    45             
c)    23            
d)    52            
e)    54
4). In which department the number of the employees retired continuously increased from the year 2010 to 2015?
a)    Finance    
b)    Marketing and MANUFACTURING only             
c)    HR
d)    IT only     
e)    None of these
5). What was the respective ratio between the number of employees retired from Marketing in the year 2013 and number of employees retired from HR Dept in the year 2014?
a)    3 : 4        
b)    4 : 3       
c)    3 : 7        
d)    13 : 3      
e)    7:2

REASONING
6). Sameera is on 19th position from upwards and on 40th position from downwards in a class. How many students are in class ?
a)    54
b)    55
c)    56
d)    57
e)    58
7). In a class of 120, where girls are four times that of boys, Ravi ranked 34th  from the top. If there are 18 girls ahead of Ravi , how many boys are after him in rank ?
a)    6
b)    7
c)    8
d)    9
e)    10
Directions (8 - 9): Study the information given below carefully and answer the questions that follow:
Facing South Don walked 50 meters before turning to his left to walk 30 metres. From this point, he turned towards North and walked for 30 meters more before reaching his friend’s house. To return to his house he turned left and walked straight 30 meters.
8). How far is Don house from his starting point?
a)    20 m
b)    10 m
c)    15 m
d)    25 m
e)    18 m
9). In which direction is his friend’s house from Don house?
a)    East
b)    West
c)    South
d)    North
e)    None of the above
10). Z is in which direction with respect to X?
I. Y is to the south of X, and Z is to the east of P who is to the north of Y.
II. P is to the south of X.
III. P is to the west of T.
a)    Only I
b)    Only II and III
c)    All I, II and III together
d)    Only I and II
e)    None of these

ENGLISH
Directions (11-15): Rearrange the following sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to from a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.
(A)  Innovative methods are being tried by them to lure customers like financing of cycles and free insurance packages.
(B)  These insurance schemes would help the buyers buying high-end cycles as they could buy the cycles without fear of theft.
(C) While the industry will try to absorb some of the effect, some of it will be passed to the customers too in the form of hike in prices.
(D) The cycle industry is keeping no stone turned to cut its loses due to fall in the value of rupee.
(E)  The companies are also offering insurance options on bicycles and under the scheme the cycle would be insured against breakage and theft.
(F)  The input cost have increased due to rise in the prices of steel, rubber and other materials and it is having a toll on the cycle industry.

11).Which of the following would be the SECOND statement after rearrangement?
a)    A
b)    C
c)    F
d)    D
e)    B
12).Which of the following would be the FOURTH statement after rearrangement?
a)      F
b)      D
c)     
d)      E
e)      C
13).Which of the following would be the FIRST statement after rearrangement?
a)      B  
b)      E
c)      D
d)      C
e)      A
14).Which of the following would be the SIXTH statement after rearrangement?
a)      A  
b)      C
c)      F
d)      B
e)      D
15).Which of the following would be the FIFTH statement after rearrangement?
a)     
b)      E
c)      D
d)      F
e)      C

GENERAL AWARENESS
16). Where was the first Share Market in India was established?
a)    Kolkata
b)    Delhi
c)    Mumbai
d)    Gujarat
e)    Hyderabad

17). Which of the following is a characteristic of a capital market instrument?
a)    Long Maturity
b)    Marketability
c)    Liquidity
d)    Liquidity Premium
e)    All of the above

18). T-bills are the financial instruments initially sold by______ to raise funds.
a)    The government
b)    The private Sector Banks
c)    The Public Sector Banks
d)    Corporate Companies
e)    None Of The Above

19). Among the following which is not a money market instruments?
a)    Treasury Bill
b)    Treasury Bond
c)    Commercial Paper
d)    Negotiable Certificates
e)    All the above

20). Money Lent for One day is called as_______.
a)    Term Money
b)    Notice Money
c)    Call Money
d)    None of these
e)    None of the above

COMPUTER
21). Programs developed by an outside supplier and provided to the user in a machine readable form is known as___________.
a)    Canned programs
b)    Beta program
c)    Alpha program
d)    All of the above
e)    None of these

22). Which of the following describe one or more characteristics of a modem computer?
a)      An electronic device
b)      A mechanical device
c)      An electro-mechanical device
d)      All of the above
e)      None of these

23). Octal number system has a base ______.
a)    Two
b)    Four
c)    Eight
d)    Ten
e)    None of these

24). PL 1 (Programming Language One) Is __________.
a)    High level programming language
b)    Low level programming language
c)    Machine language
d)    Assembly language
e)    None of these

25). Which of the following is a disadvantage of machine language?
a)    Machine Dependent
b)    Slower Execution
c)    Machine Independent
d)    all of the above
e)    None of these

Answers:
1)d   2)c   3)b   4)e   5)b   6)e   7)c   8)a   9)d   10)d   11)a  12)e  13)c   14)d  15)b  16)c   17)e   18)a   19)b   20)c  21)a   22)a   23)c   24)a   25)a

Solution:
1). d)
Number of employees retired from finance dept in the years 2012, 2013 and 2014 = (29+54+42) =125
Number of employees retired from Marketing dept in the year 2014=64
Required difference = (125 – 64) = 61

2). c) Total number of soldiers retired from IT over all the years together.
= (16 + 19 + 24 + 18 + 15 + 45) = 137
Number of employees retired from Manufacturing in the years 2011 and 2012 = (37+52) =89
Required percentage = 89/137 x   100 = 65%

3). b) Required average
=(54+72+18+27+54)/5 = 225/5 = 45

4. e) It is obvious from the table.
 In no department , the number of  employees retired continuously increased from the year 2010 to 2015

5). b) The number of employees retired from Marketing dept in 2013  = 72
The number of employees retired from HR dept in the year 2014 = 54
Required ratio = 72 : 54 = 4 : 3

6). e) Total number of students in the class = (Sameera’s  position from upwards + Sameera’s position from downwards) -1 = (19+40)-1= 58
So there are 58 students in the class.

7). c) Let the number of boys be x.
Then number of girls =4x
Total students = (x+4x)=120 =>x=24.
So number of boys = 24.    Then number of girls= 96
 Number of students behind Ravi in rank =(120-34)=86.
Number of girls ahead of Ravi in rank = (96-18)=78
Therefore, number of boys behind Ravi in rank =(86-78)=8

(8 – 9)

8). a)
9). d)

10). d)

From I, Z may lie either on the South-East or North-East from X
From both I and II, Z is to the south-east of X

Directions (Q. 11-15):

D A F C E B







 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here      

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">