10 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 93

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-93:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1).The salary of B is 687.5% of the salary of A, and the salary of C is 243.75% of the salary of A. The sum of the salaries of A and C is 50% of the salary of B. If the total salary of B and C is `29800 what is the salary of B?
a) Rs 3200
b) Rs 7800
c) Rs 22000
d) Data inadequate
e) None of these
2).A person invested an amount of Rs 40000 at the simple rate of 5% interest pa and another amount at the simple rate of 10% interest pa. The total interest earned at the end of one year is equal to 6% pa. What is the total amount invested?
a) Rs 45000
b) Rs 50000
c) Rs 60000
d) Rs 65000
e) None of these
3). 8 men can complete a piece of work in 30 days and 11 women can complete the same piece of work in 45 days. If 8 men and 11 women work together, in how many days will the work be completed?
a) 12 days
b) 15 days
c) 18 days
d) 20 days
e) 24 days
4). The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the digits is 27. If the digit at ten’s place is 60% more than the digit at unit’s place, what is the original number?
a) 85
b) 58
c) 75
d) 57
e) None of these
5). The present age of B is 180% of the present age of A. Twenty years ago the ratio of the age of A to that of B was 1 : 5. What is the difference between the present ages of A and B?
a) 10 years
b) 15 years
c) 20 years
d) 25 years
e) 30 years

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information and answer the questions below:
Seven persons I, J, K, L, M, N and O are sitting in a circle at equidistance but not necessarily in the same order. Some of them facing towards the centre and some are facing outside the centre. O is facing outside. J sits second to the right of O. N is sitting second to the left of P. P is not an immediate neighbour of J or O. N is not an immediate neighbour of J. The immediate right of K faces towards the centre. K and P face the same direction. I is sitting second to the right of N. The immediate left of M faces outside. I and M face the same direction as that of J.
6). Who amongst the following are not facing the centre ?
a) K, N, O and J
b) I, M, J and P
c) J, M, I, O and N
d) P, K, O and N
e) Can’t be determined
7). Which of the following is the J’s position with respect to N ?
a) Third to the right
b) Fourth to the right
c) Third to the left
d) Second to the left
e) Fifth to the left
8). Which of the following is the K’s position with respect to M ?
a) Third to the left
b) Third to the right
c) Fourth to the left
d) Second to the right
e) None of these
9). Who among the following is sitting exactly between M and K ?
a) N
b) O
c) P
d) I
e) J
10). Which of the following is the P’s position with respect to J ?
a) Third to the right
b) Fourth to the left
c) Fourth to the right
d) Third to the left
e) None of these

ENGLISH
Directions (11-15): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to from a meaningful paragraph, then answer then the questions given below them.
(A) The strategy is to lend by MFIs that are societies, trusts, or non-banking financial companies.
(B) Which is intended to connect people to blanks with sequential benefits.
(C) A decentralized strategy has been adopted for ensuring it.
(D) That are registered with RBI which is encouraging the use of information Communication Technology Solutions.
(E) The Reserve Bank of India is taking a number of measures for increasing Financial inclusions.
(F) By banks for enhancing their outreach with the help of their Business Correspondents.
11). Which of the following statement should be FIRST after rearrangement?
a)    A
b)    C
c)    D
d)    E
e)    B
12). Which of the following statement should be SECOND after rearrangement?
a)   
b)    C
c)    F
d)    A
e)    D
13). Which of the following statement should be THIRD after rearrangement?
a)    F
b)    B
c)    C
d)    D
e)    E
14). Which of the following statement should be FIFTH after rearrangement?
a)    B
b)    C
c)    D
d)    F
e)    E
15). Which of the following statement should be LAST after rearrangement?
a)    A
b)    F
c)    E
d)    C
e)    B

GENERAL AWARENESS
16). Who is new chairman & MD of Uranium Corporation of India Limited (UCIL)?
a)    C.K. Asnani,
b)    Shilip Kumar
c)    AbidQureshi
d)    Satbir Singh
e)    None of these
17). Who is the next Ambassador of India to Algeria?
a)    C.K. Asnani,
b)    Shilip Kumar
c)    AbidQureshi
d)    Satbir Singh
e)    None of these
18). Which of the following IT Companywins 3-year contract from NSB Group?
a)    TCS
b)    WIPROs
c)    HCL
d)    INFOSYS
e)    None of these
19). "Into the Hidden Valley", a book, won the MM BennettsAwardWho is the author ?
a)    Stuart Blackburn
b)    Shaiju Mathew
c)    Shobha De
d)    SamitBasu
e)    None of these
20). Name of the India’s first woman to get MCC membership?
a)    Mithali Raj
b)    Harmanpreet Kaur
c)    Archana Das
d)    Anjum Chopra
e)    None of these

COMPUTER
21). For printing a document you have to put on _______.
a)    Printer
b)    Monitor
c)    Scanner
d)    All of these
e)    None of these
22). Most of the editing tools are available under which menu?
a)    File
b)    Format
c)    Edit
d)    All of these
e)    None of these
23). A unit of eight bit memory cell groups is called a ________.
a)    Bit
b)    Nibble
c)    Byte
d)    Digit
e)    None of these
24). When you save an access project, what file format do you use?
a)    .adp
b)    .Xml
c)    .mbd
d)    All of these
e)    None of these
25). The intersection of a row and column is called ________.
a)    Data
b)    A field
c)    A cell
d)    An equation
e)    A function

Answers:
1)c   2)b   3)c   4)a   5)c   6)c   7)a   8)d   9)b   10)e   11)d   12)a  13)c  14)d   15)b  16)a   17)d   18)b   19)a   20)d   21)a   22)c   23)c   24)a   25)c

Solutions:
1). c) Let the salary of A be x
Therefore salary of B = (687.5 × x)/100 = 6.875x
And salary of C = (243.75 × x)/100 = 2.4375x
Since (6.875 + 2.4375)x = 29800
Therefore x = 29800/9.3125 = 3200
Therefore salary of B is 6.875 × 3200 = 22000

2). b) Let the second amount deposited be x
Therefore, 40000 × 5/100 + [(x × 10)/100] = (40000 + x) × 6/100
By solving we get x = 10000
Therefore total = 40000 + 10000 = 50000

3). c) 8 men’s 1 day work = 1/30
11 women’s 1 day work = 1/45
Therefore (8 men + 11 women)’s 1 day’s work = 1/30 + 1/45 = 1/18
Therefore (8 men + 11 women) can complete the work in 18 days

4). a) Let the number be 10x + y
Therefore 10x + y – 10y – x = 27 => x – y = 3 -----> (I)
X = y + (y × 60)/100 => x = 8y/5 => 5x – 8y = 0 ---------> (II)
Equ (I) × 5 – Equ (II) => y = 5 then x = 8
Therefore Number = 85

5). c) Let the present age of A be x and that of B be y
Therefore y = 180/100 × x = 9x/5 => 9x = 5y -----> (I)
(x – 20)/(y – 20) = 1/5 => 5x – y = 80 -------> (II)
From equ (I) and (II), x = 25, y = 45
Therefore difference = 45 – 25 = 20

(6 – 10):

6). c)
7). a)
8). d)
9). b)
10). e)

Directions (11-15):
E B C A D F







 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here      

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">