12 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 94

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-94:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
1). If a number is chosen at random from the set {1, 2, 3, ...., 100}, then the probability that the chosen number is a perfect cube is -.
a)    1/25
b)    1/2
c)    4/13
d)    1/10
e)    9/13

2).  How much more would Rs.20000 fetch, after two years, if it is put at 20% p.a. compound interest payable half yearly than if is put at 20% p.a. compound interest payable yearly?
a)    Rs.482
b)    Rs.424
c)    Rs.842
d)    Rs.512
e)    None of these

3).  A sum of money is put out at compound interest for 2 years at 20%. It would fetch Rs.482 more if the interest were payable half-yearly, then it were pay able yearly. Find the sum.
a)    Rs.4000
b)    Rs.1000
c)    Rs.1250
d)    Rs.2000
e)    None of these    

4). Sakthi can do a piece of work in 20 days. Nivi is 25% more efficient than Sakthi. The number of days taken by Nivi to do the same piece of work is:
a)    15
b)    16
c)    18
d)    25
e)    None of these

5). Venu and Vel are working on an assignment. Venu takes 6 hours to type 32 pages on a computer, while Vel takes 5 hours to type 40 pages. How much time will they take, working together on two different computers to type an assignment of 110 pages?
a)    7 hours 30 minutes
b)    8 hours
c)    8 hours 15 minutes
d)    8 hours 25 minutes
e)    None of these

REASONING
Direction (6-10): Study the given information and answer the following questions:
Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around circular table and belong to eight different states Uttar Pradesh, Bihar, Andhra Pradesh, Chandigarh, Punjab, Haryana, Kerala and Maharashtra. They read three Newspapers in Hindi, English and Punjabi. At least two persons read one news paper not necessarily in the same order.
Only D and E read Hindi Newspaper. D is third to right of E. A is from Kerala reads English Newspaper and is sitting immediate right of E. F is from Chandigarh and reads Punjabi Newspaper. H reads the same Newspaper as G reads who is third to left of F and fourth to right of B. C is sitting exact opposite of D who belongs to UP. Persons who belong to Maharashtra and Andhra Pradesh read English Newspaper. G is from Haryana while B is from Andhra Pradesh reads English Newspaper. H is from Punjab.

6). Who does not read English Newspaper?
a)    C                                                           
b)    B
c)    A                                          
d)    H
e)    None of these

7). From which state E belongs?
a)    UP                                        
b)    Bihar
c)    Maharashtra                    
d)    Andhra Pradesh
e)    None of these

8). Which of the following is not correct combination?
a)    H-Punjab-Punjabi          
b)    E-Kerala-Hindi
c)    C-Maharashtra-English              
d)    D-UP-Hindi
e)    All are correct combinations

9). Which two persons are sitting adjacently who read Punjabi Newspapers?
a)    FH                                      
b)    FB
c)    FG                                         
d)    HG
e)    None of these

10).  Who are all read Punjabi  News Paper?
a)    HFG
b)    ABG
c)    ABH
d)    BGH
e)    None of these

ENGLISH
Directions (11-15): Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e). (Ignore the errors of punctuation, if any.)

11). a) India’s foreign policy/ b) always has been to/ c) abhor terrorist attacks;/ d) and to use force only in self-defense./ e) No error.

12). a) It is the families of the victims/ b) of the horror and the millions/ c) of Afghan refugees whose lives have been/ d) same as well. e). No error.

13). a) The two are different/ b) and but yet/ c) they are they/ d) same as well. / e) No error.

14). a) The structure shift/ b) in global politics is/ c) working its way/ d) through many areas. / e) No error.

15). a) India has little choice/ b) now but to find ways/ c) to make the best of / d) a very bad bargaining/. e) No error

GENERAL AWARENESS
16). How many Jan Aushadhi Stores to be opened across India under Pradhan Mantri Jan Aushadhi Yojana?
a)    1500
b)    2500
c)    3500
d)    4500
e)    3000

17). Lotus Temple located in which city____________
a)    Delhi
b)    Mumbai
c)    Jaipur
d)    Chandigarh
e)    None of these

18). The seventh meeting of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Immigration Authorities was held in
a)    Pakistan
b)    Bangladesh
c)    Bhutan
d)    India
e)    Maldives

19). What does SEZ stand for?
a)    Special Economic Zone
b)    South East Zone
c)    State Enterprise Zones
d)    Stream Environment Zone
e)    None of the above

20). Pushpa Kamal Dahal 'Prachanda' has been elected as Prime Minister of
a)    Nepal
b)    Bhutan
c)    Sri Lanka
d)    Bangladesh
e)    None of these

COMPUTER
21).What are the two examples of freeware?
a)    Winzip and Linux
b)    Shareware and file sharing
c)    Microsoft word and the Google toolbar
d)    Instant messaging and the Google toolbar.
e)    Microsoft Power Point and Microsoft Excel.

22). The patterns of printed lines on most products are called-
a)    prices
b)    striping
c)    scanners
d)    OCR
e)    barcodes

23). The simultaneous processing of two or more programs by multiple processors is-
a)    multiprogramming
b)    multitasking
c)    time-sharing
d)    multiprocessing
e)    None of these

24). Programs such as Internet Explorer that serve as navigable windows into the Web are called-
a)    Hypertext
b)    Networks
c)    Internet
d)    Web browsers
e)    None of these

25). The first step in the transaction processing cycle is _______ .
a)    database operations
b)    audit
c)    data entry
d)    user inquiry
e)    None of these

Answers:
1)a   2)a   3)d   4)b   5)c   6)d   7)b   8)b   9)a   10)a   11)b   12) d   13) b   14) e   15) d 16)e   17)a  18)a   19)a   20)a  21)a   22)e   23)d   24)d   25)c

Solution:
1). a) We have 1, 8, 27 and 64 as perfect cubes from 1 to 100.
Thus, the probability of picking a perfect cube is
4/100 = 1/25.
2). a) 20000(11/10)4 - 20000(6/5)2 = 482
3). d) P(11/10)4 - P(6/5)2 = 482
P = 2000
4). b) Ratio of times taken by Sakthi and Nivi= 125 : 100 = 5 : 4.
Suppose Nivi takes x days to do the work.
5 : 4 :: 20 : x   à  x = (4 x 20)/5      
x = 16 days.
Hence, Nivi takes 16 days to complete the work.
5). c) Number of pages typed by Venu in 1 hour =32/6=16/3 
Number of pages typed by Vel in 1 hour =40/5= 8
Number of pages typed by both in 1 hour =(16/3+ 8)= 40/3     
Therefore Time taken by both to type 110 pages =110 x(3/40) hours
= 8 (1/4) hours (or) 8 hours 15 minutes.

Directions (Q. 6-10):

6). d)
7). b)
8). b)
9). a)
10). a)

Directions (Q. 11-15):
11). b) Change the order as – has always been.
12). d) Change the order as – turned upside down.
13). b) Remove ‘but’
14). e)
15). d) It should be ‘bargain’ in place of ‘bargaining’.






 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here      

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">