16 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 96

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS PO/RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-96:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (Q. 1-5): Study the table given below carefully and answer the following questions:
Number of buildings constructed in various towns in a state over the years

1).  The total number of buildings constructed across the state in the year 2008 is approximately what per cent of the total number of buildings constructed across the state in the year 2010?
a)    81%
b)    94%
c)    84%
d)    74%
e)    85%

2). What is the total number of buildings constructed in Town Q over the given period?
a)    8435
b)    7430
c)    9453
d)    9053
e)    9435

3). What is the percentage increase in the number of buildings constructed in Town S in the year 2010 from the previous year?
a)    3.85%
b)    2.85%
c)    4%
d)    4.85%
e)    None of these

4). What is the difference between the number of buildings constructed in Town T and U in the year 2013 and the number of buildings constructed in those towns in the year 2009?
a)    315
b)    415
c)    215
d)    205
e)    505

5). The number of buildings constructed in Town P in the year 2012 is what per cent of the number of buildings constructed in Town S in the year 2013?
a)    76.76%
b)    67.76%
c)    85.76%
d)    87.23%
e)    76.67%

REASONING
Directions (Q. 6-10): In each question below are given two or more statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Give answer
a)    if only conclusion I follows.
b)    if only conclusion ll follows.
c)    if either conclusion I or II follows.
d)    if neither conclusion I nor II follows.
e)    if both conclusions I and II follow.

6). Statements:      All papers are books.
Some novels are books.
No page is a novel.
Conclusions:
I. At least some books are not pages.
II. All papers are novels.

(7-8): Statements: No chair is a table.
No table is a bench.
All boards are benches.
7). Conclusions:
 I. No chair is a bench.
II. No board is a table.

8). Conclusions:
 I. Some boards are not tables.
II. At least some chairs are boards.

9). Statements:      All rabbits are cats.
Some cats are dogs.
Conclusions:
I. All rabbits being dogs is a possibility.
II. At least some dogs are cats

10). Statements:   No painter is a joker.
All jokers are diggers.
Conclusions:
I. At least some diggers are painters.
II. Some jokers are painters.

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Each question below has two planks, each blank indicating that something has been mitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.
11). Slowing demand ________ the Chinese market has hit Tata Motors' _________ earnings.
a)    from, consolidated
b)    in, aggregated
c)    for, calculated
d)    at, net
e)    to, accumulated

12). The ________ of Android platform is much higher and is __________ increasing, while that of Blackberry is dwindling.
a)    infiltration, not
b)    diffusion, always
c)    penetration, steadily
d)    insertion, never
e)    seepage, firmly

13). We are ________ on investing in start-ups that are Indian versions of American companies, but in ones that _________ unique solutions to a billion-plus people.
a)    firm, seeks
b)    ready, perform
c)    thinking, want
d)    going, allow
e)    keen, offer

14). Raising _________ over the funding to media houses, Zee group chairman sought -_______ of media licences before they are issued.
a)    burden, permission
b)    concern, scrutiny
c)    matter, opinion
d)    charges, regulation
e)    worry, security

15). Doormint will use the funds to ______ its current service network in Mumbai as well as establish its _________ in other metro cities.
a)    extend, attendance
b)    blowup, subsistence  
c)    broaden, being
d)    expand, presence
e)    dilate, absence

GENERAL AWARENESS
16). India has inked an MoU to import pulses from which African nation?
a)      Madagascar
b)      Malawi
c)      Mozambique
d)      Namibia
e)      None of the above

17). What is the capital of Telangana___________
a)      Amravati
b)      Bengaluru
c)      Chennai
d)      Hyderabad
e)      None of these

18). Digital signature service has been launched on Aadhaar platform. What is it called?
a)      DigiSign Desk
b)      eSign Desk
c)      None of the above
d)      online e service
e)      OnlineSign Desk

19). Which state bagged six National Tourism Awards in the marketing category?
a)      Karnataka
b)      Kerala
c)      Madhya Pradesh
d)      Tamil Nadu
e)      Telangana

20). _________ is a reduction of the general level of prices in an economy.
a)    Shortage of Goods
b)    Shortage of money
c)    Deflation
d)    Inflation
e)    None of the above

COMPUTER
21). What is the full form of OSI, in terms of computers?
a)    Open Software Interrelation
b)    Open System Interconnection
c)    Open System Interrelation
d)    Open Software Interconnection
e)    None of these

22). The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
a)    Hardware
b)    Software
c)    Frimware
d)    ROM ware
e)    None of these

23). The memory which is programmed at the time it is manufactured and cannot be reprogrammed?
a)    ROM
b)    RAM
c)    PROM
d)    EPROM
e)    None of these

24). Choose the smallest memory size
a)    Kilobit
b)    Kilobyte
c)    Megabyte
d)    Terabyte
e)    None of these

25). NTFS Stands for ?
a)    Next Technical format system
b)    New Technology format system
c)    Next Technology file system
d)    New Technology file system
e)    None of these

Answers:
1).b)   2).e)  3).b)  4).c)  5).d)  6).a)  7).b)  8).a)  9).e)  10).d)  11).a)   12).c)  13).e)  14).b)  15).d)  16).c)  17).d)  18).b)  19).b)  20).c)  21).b)   22).c)  23).c)  24).a)  25).d)

Solution:
1).  Total number of buildings constructed across the state in the year 2008
= 1500 +1250+ 1480+ 1724 +1020+ 1136 = 8110
Similarly, in 2010 = 1610+ 1320 + 1545 + 1800 + 1100 +1230 = 8605
Reqd%=  (8110 / 8605) x100 = 94.24% = 94%
Answer: b)
2).  Total buildings constructed in town Q over the given years = 1250+ 1284+1320+1335 + 1396 + 1400 + 1450 = 9435.
Answer: e)
3). Reqd% = ((1800 - 1750) / 1750) x 100 = 2.85%
Answer: b)
4). Difference = (1280 + 1175)-(1190+ 1050) = 2455-2240 = 215
Answer: c)
5). Reqd% (1640 /1880) x100 = 87.23%
Answer: d)





 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here      

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">