22 Nov 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 99

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-99:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). P, Q and X started a business in partnership by investing Rs. 38500, Rs. 49500 and Rs. 71500 respectively. At the end of the year they earned a total profit of Rs. 101500. What is X's share in the profit?
a)    Rs. 35500
b)    Rs. 40500
c)    Rs. 45500
d)    Rs. 44500
e)    Rs. 42050

2). The area of a right-angled triangle is 96 sq cm. The ratio of its base to its height is 3 : 4. Find the length of the hypotenuse.
a)    15cm
b)    16 cm
c)    18 cm
d)    20 cm
e)    25cm

3). Ten students are participating in a race. In how many different ways can the first three prizes be won?
a)    910
b)    820
c)    840
d)    720
e)    750

4). The sum of the ages of two persons X and Z at present is 30 years more than the present age of Y. The present age of Z is 8 years more than the age of Y. What is the present age of X?
a)    22 years
b)    30 years
c)    38 years
d)    25 years
e)    None of these

5). A workman can make 3 chairs in 7 days. In how many days can 6 chairs be made by 2 workers?
a)    3 1/2 days
b)    5 days
c)    6 days
d)    2 days
e)    7 days

REASONING
Directions (Q. 06-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table but not necessarily in the same order. Some of the persons are facing the centre while some are not facing the centre. B sits third to the right of D and both are facing opposite directions. The immediate neighbours of E face the same direction. There is only one person between D and H. The immediate neighbours of D face opposite directions. C is not an immediate neighbour of either H or D. F sits second to the right of E, who faces outward. H sits opposite F and both face opposite directions. A sits second to the right of G. The immediate neighbours of H face the same direction as C. A and H face the same direction as C.
Note: Same direction means that if one person is facing the centre then the other person is also facing the centre and similarly for facing outward.
Opposite direction means that if one person is facing the centre then the other person is facing and vice versa.

6). Who among the following faces the centre?
a)    G
b)    C
c)    F
d)    E
e)    None of these

7). Who among the following are immediate neighbours of E?
a)    C,B
b)    B, H
c)    F, C
d)    D,G
e)    None of these

8). Who among the following is on the immediate right of D?
a)    E
b)    B
c)    A
d)    G
e)    None of these

9). How many persons are there between D and E?
a)    One
b)    Two
c)    Three
d)    None
e)    None of these

10).What is the position of C with respect to A?
a)    Second to the right
b)    Fourth to the left
c)    Fourth to the right
d)    Either b) or c)
e)    None of these

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

11). It is said when you _______ a rural woman, you in turn make a complete family socially and economically _________.
a)    authorise, absolute
b)    empower, independent
c)    allow, sovereign
d)    revoke, free
e)    charge, liberated

12). The rural system has its own customs, traditions and social implications and thus ______  of self-help group is _______ an easy task.
a)    composition, always
b)    establishment, forever
c)    constitution, no way
d)    creation, consistently
e)    formation, never

13). Hindustan Zinc ________ a large corporate also has large _______ of these products.
a)    actually, damage
b)    having, destruction
c)    presently, loss
d)    being, consumption
e)    really, depletion

14).  Churchill did not and could not ________ that Ballis would ignite the fire that would _______ and destroy colonial rule both in India and beyond.
a)    anticipate, engulf
b)    await, envelop
c)    figure, plunge
d)    assume, bury
e)    forecast, deluge

15). When the British Company established ______ in the name of trade in 18th-century India, its officers trebled the taxes local peasants were _______ to pay.
a)    bridle, urged
b)    authority, contracted
c)    control, obliged
d)    charge, indebted
e)    command, pledged

GENERAL AWARENESS
16). Which of the following Indian(s) received the Ramon Magsaysay Award 2016?
a)    Bezwada Wilson
b)    Sanjiv Chaturvedi
c)    Thodur Madabusi Krishna
d)    Both a) and c)
e)    Both a) and b)

17).  Who was sworn in as President of Brazil in August 2016?
a)    Dilma Rousseff
b)    Michel Temer
c)    Lula da Silva
d)    Fernando Henrique
e)    None of the above

18). Madhukar gupta committee has submitted its report on border protection between India and which of the following country?
a)    Pakistan
b)    China
c)    Nepal
d)    Bhutan
e)    Bangladesh  

19). T V S N Prasad committee submitted its report, with regard to alternatives to________?
a)    Water cannons
b)    Pellet Guns
c)    Pepper Spray
d)    Tear gas 
e)    None of the above

20). Prime minister launched SAUNI (Saurashtra Narmada Avtaran Irrigation Yojana) Yojana project in which of the following state?
a)    Rajasthan
b)    Assam
c)    Gujarat
d)    Kerala
e)    Andhra Pradesh

COMPUTER
21). Hard disk performance can be improved by using a(n) ______.
a)    Optimal storage device
b)    Disk cache
c)    Solid-state storage device
d)    Flash memory reader
e)    None of these

22). Which is NOT a characteristic of a system unit?
a)    Provides a sturdy frame for mounting internal components
b)    Provides room for system upgrades
c)    Represents data as binary numbers
d)    Houses the connectors for input and output devices
e)    None of these

23). Where are the Editing group and the replace command found?
a)    On the Insert tab
b)    On the Review tab
c)    On the View tab
d)    On the Home tab
e)    None of these

24). What function displays row data in a column or column data in a row?
a)    Hyperlink
b)    Index
c)    Transpose
d)    Rows
e)    None of the above

25). This type of software contains rows and columns.
a)    Drawing
b)    Spreadsheet
c)    Database
d)    Word processing
e)    None of the above

Answers:
1).c)   2).d)  3).d)  4).a)  5).e)  6).b)  7).a)  8).c)  9).c)  10).d)  11).b)   12).e)  13).d)  14).a)  15).c)  16).d)  17).b)  18).a)  19).b)  20).c)  21).b)   22).c)  23).d)  24).c)  25).b)

Solution:
1). Ratio of profits of P, Q and X.
38500 x 12 :49500 x 12 :71500 x 12 = 385:495:715 = 77:99:143 = 7:9:13
X's share in profit = (101500/29) x13
3500 x 13= Rs.45500
Answer: c)

2). Let the base be 3x and the height be 4x cm.
Then, area = 1/2 base x height
or, 1/2 × 3x × 4x=96 or, 6x2 = 96
x2=16 ; x = 4
Hypotenuse = √[(3x)2 +(4x)2] = √(9x2 + 16x2) = 5x = 5 x 4=20cm
Answer: d)

3).  First three prizes can be won in 10C3 ways by 10 students.
= 10! / (10-3)! =10!/7! =(10x9x8x 7!) / 7! = 720
Answer: d)

4).  Let the present age of Y be P years. Then, Z=P + 8
Again, X + Z = (P + 30) years
or, X = P + 30 — P — 8 = 22 years
Hence X's present age = 22 years
Answer: a)

5). No. of days = (7 × 6)/(3 × 2) = 7 days

Answer: e)

Directions (Q. 6-10):





 

For More IBPS RRB/Clerk 2016 Sectional Test-Click Here      

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">