22 Nov 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016 Set-69:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). Which of the following is the best option to park money for a long period of time to earn a high rate of interest?
a)    Savings account
b)    Current account
c)    Deposit account
d)    Recurring account
e)    None of these


2). Which of the following bank has recently launched a new home loan product “Women Power” with a differential rate of interest exclusively for women customers?
a)    ICICI Bank
b)    HDFC Bank
c)    IDBI Bank
d)    SBI
e)    None of these


3). What do well can an arrangement whereby an issuing bank at the request of the importer (Buyer) undertakes to make payment to the exporter (Beneficiary) against stipulated documents?
a)    bill of exchange
b)    letter of exchange
c)    letter of credit
d)    bill of country
e)    None of these


4).  Which of the following is not a primary function of a Bank? 
a)    Granting Loans
b)    Collecting Cheques/Drafts customers
c)    Facilitating import of goods
d)    Issuing Bank Drafts
e)    Selling Gold/Silver Coins


5).  Among the banks in our country, which of the following is not a foreign bank? 
a)    HSBC
b)    Standard Chartered Bank
c)    BNP Paribas
d)    Citi Bank Na
e)    Ing Vysya Bank


6).  Which among the following body authorizes the credit limit to the national cooperative marketing federation?
a)    reserve bank of India
b)    department of agriculture
c)    NABARD
d)    department of finance
e)    None of these


7). The headquarters of local boards of RBI are located at__:
a)    Mumbai, Kolkata, Chennai and New Delhi
b)    Mumbai, Jaipur, Chennai and Mysore
c)    Mumbai, Ahmedabad, Chennai and New Delhi
d)    Mumbai, Ahmedabad, Jaipur and New Delhi
e)    None of these


8). Which among the following is NOT a pillar of Basel III?
a)    Minimum capital standards
b)    Supervisory review
c)    Market discipline
d)    Consolidation of assets
e)    None of the above


9).  Budget is an instrument of ___________
a)    Commercial policy of the government
b)    Fiscal policy of the Government
c)    Monetary policy of the government
d)    Money-saving policy of the government
e)    None of these


10).  Kisan Credit Card (KCC) scheme introduced in ……………… has emerged as an innovative credit delivery mechanism to meet the production credit requirements of the farmers in a timely and hassle – free manner.
a)    1998
b)    2000
c)    2001
d)    1991
e)    2004


Answers:

1)c   2)b   3)c   4)c  5)e   6)c  7)a   8)d   9)b   10)a 


For Useful Financial Awareness Material - Click Here 


 


For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">