23 Nov 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016 Set-70:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1).  Whose signature is found on a 50 rupee currency note in India?
a)    President of India
b)    Governor, RBI
c)    Finance Minister
d)    Prime Minister of India
e)    Secretary, Ministry of Finance


2).  Which of the following is a Private Sector Bank in India? 
a)    Corporation Bank
b)    Kotak Mahindra Bank
c)    IDBI Bank
d)    Syndicate Bank
e)    Oriental Bank of Commerce


3). Why reserve bank of India is called custodian of foreign balances of the country?
a)    because government delegates RBI to redistribute the foreign currencies in India
b)    because RBI maintains both gold and foreign currencies  as reserves against note issues
c)    because RBI is delegated by the Government to absorb all the foreign currency in India
d)    2 and 3
e)    None of the above


4).  If the customer can do all transactions only in a branch and the branch has no online access, it is called ___________.
a)    Online Banking
b)    Internet Banking
c)    Virtual Banking
d)    Brick and Mortar Banking
e)    None of these


5). Which of the following measures will have positive impact on Inflation?
(1). Reduction in unnecessary expenditure of Government
(2). Increase in savings of the people
(3). Surplus budgets
(4). Halt in repayment of public debt
Select the correct codes
a)    1, 2 and 4
b)    2, 3 and 4
c)    1, 3 and 4
d)    All of the above
e)    None of the above


6). In respect of partnership business, LLP stands for ______?
a)    Limited Liability Partnership
b)    Limited Loan Partnership
c)    Local Labour Promotion
d)    Low Labour Projects
e)    None of these


7).   When did the nationalisation of major banks happen?
a)    June, 1951
b)    June, 1961
c)    June, 1969
d)    July, 1969
e)    None of these


8). Interest payable on savings bank accounts is?
a)    Regulated by Central Govt
b)    Regulated by RBI
c)    Regulated by Finance Minister
d)    De-regulated by RBI
e)    None of these


9). Banking services delivered to a customer by means of a computer control system that does not directly involve banks branch is called?
a)    Brick & Mortal banking
b)    Virtual banking
c)    Universal banking
d)    All of the above
e)    None of these


10).   When was Triton Insurance Company Ltd established?
a)    1834
b)    1850
c)    1907
d)    1938
e)    None of these



Answers:
1)b   2)b   3)b   4)d  5)d   6)a  7)d   8)d   9)b   10)b 


For Useful Financial Awareness Material - Click Here 


 


For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">