24 Nov 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016 Set-71:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.



1).  _______________account records the change in stock of reserve assets (also known as foreign exchange reserves) at the country‟s monetary authority.

a)    Reserve

b)    Demat
c)    Bank
d)    Stock
e)    None of these


2).  Which of the following is NOT a retail banking product?
a)    Fixed deposit account
b)    Working capital finance
c)    Personal loan
d)    Housing loan
e)    Educational loan


3). _________is defined as a sustained increase in the general level of prices for goods and services.
a)    Deflation
b)    WPI
c)    Inflation
d)    CPI
e)    None of these


4). The soon to be set up proposed Micro Units Development Refinance Agency (Mudra) Bank will be first set up as a subsidiary of the
a)    NABARD
b)    SBI
c)    EXIM bank
d)    SIDBI
e)    Other than those given as options


5). What does ‘T’ in RTGS stand for?
a)    Time
b)    Transaction
c)    Tax
d)    Transfer
e)    None of these


6). RBI was established on _______________?
a)    April 21st,1940
b)    April 20st,1943
c)    April 22nd,1947
d)    April 1st,1935
e)    None of these


7). Which among the following is at times mentioned as a kind of Direct Debit Facility?
a)    RTGS
b)    ECS
c)    NEFT
d)    None of these
e)    All of these



8).______referring to the purchase of assets in the rest of the world, which allows control over that assets.
a)    Commercial Borrowings
b)    Foreign Indirect Investment
c)    Portfolio Investment
d)    Foreign Direct Investment
e)    None of these


9).  Out of 27 Public Sector Banks (PSBs), Govt of India controls 22 banks through majority holding and which of the following state-run entities holds majority stake in the remaining 5 banks?
a)    LIC
b)    SIDBI
c)    NABARD
d)    SBI
e)    Other than those given as options


10).  Which of the following is NOT a KYC requirement while opening a bank account?
a)    A proof of identity
b)    A proof of address
c)    A proof of income
d)    A recent photograph
e)    None of these


 Answers:

1)a   2)b   3)c   4)d  5)a   6)d  7)b   8)d   9)d   10)c 


For Useful Financial Awareness Material - Click Here 


 


For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">