30 Nov 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016 Set-72:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). The term SMART MONEY refers to:
a)    Traveller's Cheque
b)    Internet Banking
c)    Credit Cards
d)    All of the above
e)    None of These


2). Commercial banks provide locker facility to their customer for _______.
a)    Satisfying the Bank’s jewellry and gold needs.
b)    Filing important documents
c)    Safe custody
d)    Storing excess gold and valuables of banks
e)    None of these


3). ASBA (Application Supported by Blocked Amounts) used with the help of banks associated with
a)    Capital Market
b)    Loans
c)    World Bank Grants
d)    Ponzi Schemes
e)    None of these


4). The excess of total expenditures over total receipts is known as:
a)    Fiscal Deficit
b)    Revenue Deficit
c)    Budget Deficit
d)    Both b) and c)
e)    None of These


5). Who appoints the deputy governors of RBI?
a)    Union Government of India
b)    Board of directors of RBI
c)    RBI Governor
d)    President of India
e)    None of these


6). Who invented the first operational ATM ?
a)    John Conner
b)    John Smith Adam
c)    Adam Carter
d)    John Shepherd Barron
e)    John Sayer


7).  A money deposited in a bank that cannot be withdrawn for a preset fixed period of time is known as:
a)    Checking Account
b)    Term Deposit
c)    No Frills Account
d)    All of the above
e)    None of These


8).  FEMA 1999 stands for _______.
a)    Foreign Economy Management Act 1999
b)    Foreign External Management Act 1999
c)    Foreign Exchange Management Act 1999
d)    Financial Exchange Management Act 1999
e)    None of these


9).  Regional Rural Banks were established in the year _________
a)    1985
b)    1948
c)    1975
d)    1995
e)    1994


10). ‘Trusted Family Bank’ – is the tagline of –
a)    Dena Bank
b)    Corporation Bank
c)    Central Bank of India
d)    Oriental Bank of Commerce

e)    None of these


Answers:
1)c   2)c   3)a   4)c  5)a   6)d  7)b   8)c   9)c   10)a 


For Useful Financial Awareness Material - Click Here 


 



For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">