1 Nov 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-56:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1).  Which of the following is not included in govt. securities?
a)    Promissory notes
b)    Debentures
c)    Bearer bonds
d)    all
e)    none


2). Money Market is regulated by?
a)    RBI
b)    SEBI
c)    IRDAI
d)    None of the Above
e)    Both (a) and (c)


3).  Who issues treasury bills?
a)    Reserve Bank of India, as the agent of the Central Government
b)    Any Govt. deptt. of State and Central
c)    Any Commercial Bank
d)    All of the above
e)    None of the above


4). __________ short term instrument, have the generic character of T-bills but are issued for maturities less than 91 days.
a)    Dated Government Securities
b)    State Development Loans(SDL)
c)    Cash Management Bills(CMBs)
d)    All of the Above
e)    None of these


5).  Certificate of deposit can be subscribed by
a)    individuals
b)    corporate companies
c)    Trusts, funds, association e.t.c
d)    ( a) and  (b)
e)    all of (a) to (c)


6). __________ refers borrowers ability to meet immediate liabilities.
a)    Current Ratio
b)    Gearing Ratio
c)    Acid-Test Ratio
d)    All of the above
e)    None of the Above


7).  A government security is generally issued in the form of
a)    Stock certificates
b)    Bearer bonds
c)    Promissory notes
d)    all
e)    none


8). An Asset Reconstruction Company(ARC) in India is associated with __________
a)    UCPDC
b)    DICGC
c)    NPA
d)    All of the above
e)    None of the Above


9).  Who are the major players in the call money markets?
a)    Banks
b)    Insurance companies
c)    Development Financial Institutions
d)    Selected Mutual Funds
e)    All of the above


10). ___________ is a voluntary market body for the bond, money and derivatives markets.
a)    RBI
b)    SEBI
c)    IRDAI
d)    FIMMDA

e)    None of the above


Answer:
1).b)  2).a)  3).a)  4).c)  5).e)  6).c)  7).d)  8).c)  9).e)  10).d)

For Useful Financial Awareness Material - Click Here 


 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">