5 Nov 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-58:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1).  When was the Imperial Bank of India nationalised?
a)    1948
b)    1950
c)    1955
d)    1969
e)    1957


2). 'BCSBI'  Stands  for :
a)    Banking Codes  and Standards Boards of India
b)    Board  Code for Standards in Branches
c)    Board Code for Standard in Banking
d)    None of the above
e)  Both a) and b)


3). How many types of PSLCs can be issued by the Banks?
a)    Four
b)    Five
c)    Six
d)    Eight
e)  Three


4).  Kisan Credit Card can be used for financing?
a)    Production needs
b)    Consumption needs
c)    Both (a) and (b)
d)    None of the above
e)    cannot be determined


5). Asset Reconstruction Company is associated with :
a)    DICGC
b)    ECGE
c)    NPA
d)    SEB
e)    None of these


6). How many sub-categories are classified under Agriculture sector?
a)    Four
b)    Five
c)    Six
d)    Three
e)    two


7).  The largest number of commercial banks’offices are located in?
a)    Karnataka
b)    Maharashtra
c)    Tamil Nadu
d)    Uttar Pradesh
e) None of these


8). Closed Economy is one in which :
a)    only export takes place
b)    money supply is fully controlled
c)    deficit financing takes  place
d)    neither export nor import takes place
e)    None of these


9). What is the loan limit for education in the country under priority sector?
a)    15 lakh
b)    10 lakh
c)    8 lakh
d)    20 lakh
e)    None of these


10).  The definition of the priority sector was first formalized in 1972 by?
a)    Planning Commission
b)    National Development Council
c)    Reserve Bank of India
d)    Ministry of Finance, Government of India
e)    None of these



Answer:
1).c)  2).a)  3).a)  4).c)  5).c)  6).d)  7).d)  8).d)  9).b)  10).c)

For Useful Financial Awareness Material - Click Here 


 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">