7 Nov 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-59:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.



1).  The term “capitalisation of reserves” is used to denote?

a)    the use of reserves for the acquisition of additional capital 

b)    the use of reserves for paying-off loans raised for building up fixed assets

c)    the use of reserves for issuing bonus shares to the existing shareholders
d)    the use of reserves for the replacement of depreciated assets
e)    None of these


2). ________ means the period for which the securities cannot be delivered.
a)    Fixed Time Period
b)    Shut Period
c)    Grace Period
d)    Payback Period
e)    None of these


3).  Non Banking assets include:
a)    Property seized by the bank
b)    Auction sale of the customer's property
c)    Band Building
d)    Both A and B
e)    None of these


4).  “Multi-currency basket” means?
a)    a number of international currencies to which the value of SDRs is linked 
b)    selected international currencies to which the value of Asian Monetary Unit is linked
c)    number of major international currencies to which the external value of the Indian rupee is linked
d)    the name given to a group of West European currencies.
e)    None of these


5). Which is India’s first and largest Asset Reconstruction Company?
a)    ARCIL
b)    PARAS
c)    Relaince ARC
d)    Both a) and b)
e)    None of the Above


6).  The tertiary sector of economy is called as:
a)    Manufacturing Industry
b)    Service Industry
c)    Agro and Fishing Industry
d)    All of the above
e)    None of these


7).  The term “hyper-employment” means?
a)    a situation where machines are used to intensify utilisation of labour
b)    a situation where plant is used without any rest
c)    a situation where the demand for labour far exceeds its supply
d)    a situation where machines are substituted for labour
e)    None of these


8). In Notice Money Market, the tenor of the transactions is from ________
a)    2-7 days
b)    2-14 days
c)    2-21 days
d)    2-28 days
e)    None of these


9).  FDR is:
a)    Fix Date Rate
b)    Fixed Deposit Receipt
c)    Full Date Rate
d)    All of the above
e)    None of these


10).  What is the full form of ECB?
a)    Extra Commercial Banking
b)    Extra Commercial Borrowings
c)    External Commercial Borrowings
d)    All of the above
e)    None of these


Answer:
1).c)  2).b)  3).d)  4).c)  5).a)  6).b)  7).c)  8).b)  9).b)  10).c)

For Useful Financial Awareness Material - Click Here 


 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">