8 Nov 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-60:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1).  Account payee crossing is an direction of the drawer to?
a)    To collecting banker
b)    To drawee banker
c)    To payee
d)    To all endorsees
e)    None of these


2). Mixed economy means ______
a)    Co-existence of small and large industries
b)    Co-existence of public and private industries
c)    Co-existence of the rich and poor
d)    Promoting both agriculture and industries in the economy
e)    None of these


3).  A _______offers loans to people starting their own business"
a)    Bank
b)    Credit Union
c)    Pawnshop
d)    Both a) and b)
e)    None of These


4).  Which of the following cannot be called as a Debt Instrument as referred in financial transactions?
a)    Certificate of Deposits
b)    Bonds
c)    Stocks
d)    Commercial Papers
e)    None of these


5). All coins that are minted in Noida has _______
a)    Dot
b)    Star
c)    Diamond
d)    No mark
e)    None of these


6).  Obtaining cash from an ATM is similar to:
a)    Writing a Cheque
b)    Open any Account
c)    Any banking transaction
d)    Both a) and b)
e)    None of These


7).  Which of the following cannot be endorsed?
a)    A fixed deposit receipt
b)    A bank draft
c)    A Promissory note 
d)    A usance bill of exchange
e)    None of these


8). What is a Green Index?
a)    It measures the nation’s wealth according to GNP per Capita
b)    It measures the nation’s wealth according to GDP per Capita
c)    It measures nation’s wealth according to provisions of control on greenhouse gases
d)    It measures the nation’s wealth in terms of coverage of forest area.
e)    none of these


9).  A ______ endorsement includes the words "FOR DEPOSIT ONLY":
a)    Restrictive
b)    Predictive
c)    Conductive
d)    Both a) and c)
e)    None of These


10).  In a company the use of price sensitive corporate information by the Company – people to make gains or cover losses is known as?
a)    insider trading
b)    future trading
c)    foreign trading
d)    stock trading
e)    None of these



Answer:
1).a)  2).b)  3).c)  4).c)  5).a)  6).a)  7).a)  8).c)  9).a)  10).a)

For Useful Financial Awareness Material - Click Here 


 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">