11 Nov 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-61:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1).  India’s first indigenous payment gateway is _______________
a)    India Payment
b)    India Pay
c)    India Rupee
d)    India Expenditure
e)    None of these


2). Which of the following organizations provides Buffer Stock Financing Facility ?
a)    Reserve Bank of India
b)    Asian Development Bank
c)    International Monetary Fund
d)    World Bank
e)    Federal Reserve Bank


3). The relationship between RBI and the Bank maintaining the currency chest is that of?
a)    Creditor and Debtor
b)    Bailor and Bailee
c)    Principal and Agent
d)    Debtor and Creditor
e)    None of these


4). Where are the headquarters of National Housing Bank?
a)    Lucknow
b)    Allahabad
c)    Mumbai
d)    New Delhi
e)    Kolkata


5). In India, forex rates are determined by _______________
a)    Demand and supply forces
b)    Importers
c)    Ministry of commerce
d)    Exporters
e)    None of these


6). Which among the following committees suggested the concept of ” Universal Banking” ?
a)    Raja Chelliah Committee
b)    SH Khan Committee
c)    Abid Hussain Committee
d)    LK Jha Committee
e)    None of them


7).  An increase in CRR by RBI leads to _______________________
a)    Increase in deposit
b)    Decrease in deposit
c)    Decrease in lendable resources
d)    Increase in lendable resources
e)    None of these


8). In which year central government abolished banking Services Recruitment Boards?
a)    1995
b)    1998
c)    1999
d)    2000
e)    2001


9). The interest on recurring deposit is paid on the basis of?
a)    Interest calculated on daily products basis
b)    Simple interest on monthly products basis
c)    Simple interest calculated monthly basis
d)    Quarterly compounding
e)    None of these


10). In which year UTI was split into UTI-I and UTI-II?
a)    2001
b)    2002
c)    2003
d)    2004
e)    2005


Answers:
1).b)   2).c)  3).c)  4).d)  5).a)  6).b)  7).c)  8).e)  9).d)  10).c)



For Useful Financial Awareness Material - Click Here 


 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">