12 Nov 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-62:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1).  The relationship between RBI and the Bank maintaining the currency chest is that of?
a)    Creditor and Debtor
b)    Bailor and Bailee
c)    Principal and Agent
d)    Debtor and Creditor
e)    None of these


2). What is international banking?
a)    Providing of variety of financial services to the customers who are living outside their home country
b)    Providing of financial services to the customers who are living in home country
c)    Banking between two countries
d)    All of the above
e)    None of these


3). Tele banking is attracting the fancy of urban customer due to
a)    Non-availability of time to visit bank branches
b)    Transport bottlenecks
c)    Traffic Jams
d)    All of the above
e)    None of these


4).  When RBI reduce the CRR it results into ___________________
a)    Increase in lendable resources
b)    Decrease in lendable resources
c)    Increase in deposit
d)    Decrease in deposit
e)    None of these


5).In banking services, which are the major characteristics affecting the channel selection
a)    Intangibility
b)    Inseparability
c)    Perish ability
d)    All of the above
e)    None of these


6).  What does CRR stand for?
a)    Credit Reserve Ratio
b)    Cost Advisory Ratio
c)    Cash Reserve Ratio
d)    Cash Revenue Ratio
e)    None of these


7).  What does 'DD' stand for
a)    Demand Cheque
b)    Demand Credit
c)    Demand Cash
d)    Demand Draf
e)    None of these


8). The term smart money refers to ____
a)    foreign currency
b)    Internet banking
c)    US Dollars
d)    Traveller’s cheques
e)    credit cards


9). Which of the following is the retail banking product?
a)    home loans
b)    working capital finance
c)    corporate term loans
d)    infrastructure financing
e)    export credit


10). Which of the following is NOT required for opening a bank account?
a)    Identity Proof
b)    Address Proof
c)    Recent Photographs
d)    Domicile Certificate

e)    None of these


Answers:
1).c)   2).a)  3).d)  4).a)  5).d)  6).c)  7).d)  8).e)  9).a)  10).d)



For Useful Financial Awareness Material - Click Here 


 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">