16 Nov 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-64:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). Islamic Development Bank located in which country?
a)    Qatar
b)    Saudi Arabia
c)    Yemen
d)    Iraq
e)    Oman


2).  In which among the following types occurs the Interest Rate Risk?
a)    Interest risk
b)    Credit risk
c)    Payment risk
d)    Market risk
e)    None of these


3). Which of the following is the biggest borrower in India?
a)    Government of India
b)    Reserve bank of India
c)    State Government
d)    Indian Railways
e)    Public Sector Undertakings


4). Which of the following terms is used in banking field?
a)    Input Devices
b)    Zero Hour
c)    Interest Rate Swap
d)    Sedimentary
e)    Privilege Motion


5). E.P.S. in share market stands for:
a)    Earnings Per Share
b)    Electronic Payment System
c)    Employee Pension Scroll
d)    Equated Payment System
e)    None of these


6).  Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) was launched on which date?
a)    16 August 2014
b)    26 January 2014
c)    28 August 2014
d)    4 January 2014
e)    None of these


7). According to the Assocham reports, which among the following states has topped in the country in terms of growth in the industry and service sectors in the last ten years?
a)    Gujarat
b)    Madhya Pradesh
c)    Maharashtra
d)    Uttrakhand
e)    Tamil Nadu


8).  __________has become the first state in India to launch RBI’s e- payment system for commercial tax payers.
a)    Karnataka
b)    Assam
c)    Kerala
d)    Tamil Nadu
e)    Andhra Pradesh


9).  ________is the organization that maintains the borrower’s history in India.
a)    CAMEL
b)    CARE
c)    CRISIL
d)    CIBIL
e)    None of these


10). Which of the following is not a Public Sector Unit?
a)    HPCL
b)    HAL
c)    SAIL
d)    YES Bank
e)    IDBI Bank



Answers:
1).b)   2).d)  3).a)  4).c)  5).a)  6).c)  7).d)  8).a)  9).d)  10).d)


For Useful Financial Awareness Material - Click Here 


 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">