17 Nov 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-65:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). Which of the following organizations issue the rules of global trade?
a)    Foreign trade
b)    G-20
c)    World Trade Organization
d)    IMF
e)    None of these


2). Sub Prime lending" is a term applied to the loans made to
a)    Those borrows who do not have a good credit history
b)    Those who wish top take loan against the mortgage of tangible assets
c)    Those who have a good credit history and are know to bank since 10 years
d)    Those borrowers who are most preferred customers of the bank
e)    None of these


3).  RBI stipulates a healthy mix of CASA in the business figures of banks. What is CASA?
a)    Current Account and saving Account
b)    Credit and savings Aggregate
c)    Customer Analysis and Savings Pattern
d)    Cost Appreciation and selling Analysis
e)    None of these


4). In India, Infrastructure Debt Fund can be established as a Trust or a company. Which of the following regulated the Infrastructure Debt Fund set up as a trust?
a)    SEBI
b)    RBI
c)    IRDA
d)    Ministry of Corporate Affairs
e)    IRDA


5).  Whose signature appears on Indian Rs. 100 note?
a)    RBI Governor
b)    Finance Secretary
c)    Finance Minister
d)    Chairman, Planning Commission
e)    None of these


6). Which of the following is / are included under Statutory Pre-emptions?
a. SLR
b. CRR
c. Bank Rate
d. Repo Rate
a)    Only (a)
b)    Only (a) and (c)
c)    Only (a) and (b)
d)    Only (d)
e)    All of these


7).  Which of the following is necessary while opening deposit accounts in banks?
a)    Will
b)    Registration
c)    Guarantee
d)    Nomination
e)    None of these


8).  Which bank recently introduced the Software Robotics for power banking operations?
a)    ICICI Bank
b)    Axis Bank
c)    HDFC Bank
d)    State Bank of India
e)    None of these


9). Which of the following banks recently launched 'Mingle', a social media banking platform for Facebook and Twitter users?
a)    HDFC Bank
b)    ICICI Bank
c)    Axis Bank
d)    SBI
e)    Federal Bank


10).  Which of the following financial institutions is based in the Basel city of Switzerland?
a)    IMF
b)    World Bank
c)    ADB
d)    BIS
e)    WTO



Answers:
1).c)   2).a)  3).a)  4).a)  5).a)  6).c)  7).d)  8).a)  9).d)  10).d)


For Useful Financial Awareness Material - Click Here 


 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">