18 Nov 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-66:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). Who is issuing license to perform insurance business by banks
a)   RBI
b)   IRDA
c)   SEBI
d)   Central government
e)   LIC


2). Now a bank can enter in the field of insurance sector. To enter in the field of
insurance the minimum net worth of a bank should be
a)   Rs 200 Crores
b)   Rs 500 Crores
c)   Rs 100 Crores
d)   Rs 50 Crores
e)   No such requirement


3). When banks are undertaking the business of bancassurance, they attract supervision of
a)   Central govt.
b)   SEBIX
c)   RBI
d)   IRDAVI
e)   None of these


4). The banks included in 2nd schedule of are known as scheduled banks
a)   Banking Regulation Act
b)   Reserve Bank of India Act
c)   Negotiable Instrument Act
d)   Banking (Acquisition & Transfer of Properties)Act
e)   Banking Companies Act


5). The scheduled commercial banks must have paid up capital & reserves not less than
a)   Rs 5.00 Lakh
b)   Rs 50.00 Lakh
c)   Rs 10.00 Lakh
d)   Rs 100.00 Lakh
e)   Rs 500.00 Lakh


6). Social control over the banks in India was imposed on
a)   9th June, 1969
b)   9th July, 1969
c)   19th July, 1969
d)   19th July, 1970
e)   9th July, 1970


7). The nationalisation of 14 Indian commercial banks, with deposits over and above Rupees 50 Crores, was undertaken by government of India, on
a)   9th June, 1969
b)   19th July, 1969
c)   9th July, 1969
d)   9th June, 1970
e)   9th July, 1970


8). After nationalisation of 14 commercial banks, the government of India had nationalised other 6 commercial banks, with deposits over and above Rupees 200 Crores, during
a)   April, 1980
b)   April, 1969
c)   April, 1970
d)   May, 1970
e)   July, 1970


9). On 4th September, 1993. a loss making nationalised bank was merged with Punjab National Bank by government of India. The name of the bank was
a)   Lakshmi Was Bank
b)   New Bank of India
c)   Sangali Bank
d)   State Bank of Saurashtra
e)   State Bank of Indore


10). Who is holding the share capital of nationalised banks
a)   State Bank of India
b)   Reserve Bank of India
c)   Public
d)   Government of India
e)   Government of India & Public

Answer:
1).b)   2).b)   3).d)   4).b)   5).a)   6).c)   7).b)   8).a)   9).b)   10).e)  


For Useful Financial Awareness Material - Click Here 


 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 





0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">