14 Nov 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-63:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.



1).  What does EXIM Bank Stand for?
a)    Extra Import Bank of India
b)    Export Import Bank of India
c)    Export Information Bank of India
d)    None of these
e)    Both a) and b)


2). Which of the following is not a tool in the hands of RBI to control the inflationary pressure in the country?
a)    Bank Rate (BR)
b)    Special Drawing Rights (SDR)
c)    Statutory Liquidity Ratio (SLR)
d)    Cash Reserve Ratio (CRR)
e)    None of these


3). When was the Financial Market Department was established by RBI?
a)    May, 1999
b)    Jan, 2000
c)    July, 2005
d)    Aug, 2002
e)    None of these


4). which among the following is at times mentioned as a kind of Direct Debit Facility?
a)    RTGS
b)    ECS
c)    NEFT
d)    All of these
e)    None of these


5). Which is the biggest commercial bank in India?
a)    Indian Overseas Bank
b)    SBI
c)    PNB
d)    Indian Bank
e)    Canara Bank


6). How many Deputy Governors are there in RBI?
a)    Three
b)    Two
c)    Four
d)    Six
e)    Five


7). Which among the following does not decided the RBI?
a)    CAR
b)    CRR
c)    Base Rate
d)    Bank Rate
e)    Repo Rate


8). The termination of insurance policy due to non-payment of premium is technically called as?
a)    Death
b)    Lapse
c)    Forfeiture
d)    Seize
e)    None of these


9). What does ‘T’ in RTGS stand for?
a)    Time
b)    Transaction
c)    Tax
d)    Transfer
e)    None of these


10).  In which year does the Differential Rate of Interest Scheme was introduced?
a)    1972
b)    1982
c)    1978
d)    1988
e)    None of these


 Answers:

1).b)   2).b)  3).c)  4).b)  5).b)  6).c)  7).c)  8).b)  9).a)  10).a)


For Useful Financial Awareness Material - Click Here 


 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">