1 Nov 2016

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Oct 3rd Week) for IBPS PO/RRB 2016 – Download in PDF

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Oct 3rd Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF
Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Oct 3rd Week) for IBPS PO/RRB 2016 – Download in PDF:
Dear Readers, IBPS PO 2016 examination is approaching shortly, for that we have given the important Current Affairs Weekly Revision Tit-Bits. Candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


1). Who won the 1st BRICS U-17 Football Tournament Championship 2016 held at Goa?
Answer: Brazil

2). India has signed a defence deal worth nearly Rs 39,000 crore with which country to purchase five state of art S-400 ‘Triumf’ air defence systems?
Answer: Russia

3). Textiles Minister Smriti Irani has inaugurated the India International Silk Fair in which city of India?
Answer: New Delhi

4). Which Indian personality has been awarded for ‘Excellence in Technical Innovation’ by the International Society of Automation (ISA)?
Answer: Satish Patnaik

5). Which Indian scientist has been awarded the prestigious IAFP Young scientist scholarship award 2016 for his research work on a development of novel oxygen absorbing package in the field of active packaging for oxygen sensitive food products?
Answer: Kirtiraj Kundlik Gaikwad

6). Name the Eminent writer who has been selected for the Mathrubhumi Literary Award-2016 in recognition of his contribution to the field of literature?
Answer: C Radhakrishna

7). Which country has launched a spacecraft carrying two astronauts, in its longest-ever manned space mission?
Answer: China

8). The 2016 India International Knit Fair will be held in which state of India?
Answer: Tamil Nadu

9). Who of the following won the men's singles title at the Chinese Taipei Open badminton?
Answer: Sourab Verma

10). Which committee has submitted its report on existence of Saraswati River to the Union Government?
Answer: K S Valdiya committee

11). Which luxurious train has received the 2016 ‘Seven Star Luxury Hospitality and Lifestyle Awards‘ at Marbella in Spain?
Answer: Maharaja Express

12). Prime Minster Narendra Modi has recently inaugurated three hydropower projects of 1,752 MW capacity in which state of India?
Answer: Himachal Pradesh

13). Who has been appointed as the India’s Ambassador to the UN Conference on Disarmament, Geneva?
Answer: Amandeep Singh Gill

14). Who has been appointed as a member of the International Olympic Committee’s (IOC) Athletes’ Commission?
Answer: Saina Nehwal

15). ‘Farm Tourism’ scheme has been started by which state government of India?
Answer: Uttar Pradesh

16). Which country is the safest place in the world as per World Economic Forum 2016 report?
Answer: Finland

17). Prime Minister Narendra Modi launched the National SC/ST hub and the Zero Defect, Zero Effect (ZED) scheme for Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) in which city?
Answer: Ludhiana

18). The first National Tribal Carnival will be launch in which city of India?
Answer: New Delhi

19). Name the Indian grappler who was appointed as the DSP in Haryana Police?
Answer: Geeta Phogat

20). Which bank has become the first Indian lender to execute banking transaction via blockchain technology?
Answer: ICICI Bank

21). Kigeli V Ndahindurwa who passed away recently was the last king of which country?
Answer: Rwanda

22). The _____ is the sixth Water Jet Fast Attack Craft (WJFAC) Car Nicobar Class vessel was commissioned and allotted to the Eastern Fleet of the Navy at Vishakhapatnam.
Answer: INS Tahiyu

23). Which state government launched a skill development programme, Kaushalya SETU (Self-Employment and Talent Utilisation) for students?
Answer: Maharashtra

24). Name the Indian city that was declared as the first venue for hosting the 2017 FIFA U-17 world Cup?
Answer: Kochi

25). Asian Champions Trophy men’s hockey tournament 2016 has begun in which city?
Answer: Kuantan, Malaysia

26). Name the British statistician who has been named the inaugural recipient of the International Prize in Statistics?
Answer: Sir David Cox

27). Who has been appointed as the new President of Urology Society of India?
Answer: S P Yadav

28). India has signed an agreement with which country to lease second Akula-II class nuclear attack submarine (SSN)?
Answer: Russia

29). Sino India Cooperation 2016, a joint tactical exercise, between Indian and China was recently held in
Answer: Ladakh

30). The first ever three-day global conference to strengthen Arbitration and Enforcement in India  inaugurated by President Pranab Mukherjee in which city of India?
Answer: New Delhi

31). Who has recently honored with the Milan Honorary citizenship award at the ceremony held at the Arcimboldi Theatre in Milan, Italy?
Answer: Dalai Lama

32). Who has been elected as the new President of the International Gymnastics Federation (FIG)?
Answer: Morinari Watanabe

33). Which city has topped the 2016 Global Power City Index (GPCI) ?
Answer: Mumbai

34). Union Skill development and Entrepreneurship Minister Rajeev Pratap Rudy has inaugurated ‘Kaushal Mahotasava‘ in which city of India?
Answer: Varanasi

35). Which union minister has launched the Regional air Connectivity Scheme UDAN (Ude Desh ka Aam naagrik) to enable more people to fly in smaller towns?
Answer: Narendra Modi

36). Which Regiment of Indian Army has won a gold medal in gruelling Cambrian Patrol exercise organized by the British Army?
Answer: Gorkha Rifles

37). India has signed a 650-million US dollar loan agreement with which financial organisation for the Eastern Dedicated Freight Corridor-III (EDFC-III) Project?
Answer: World Bank

38). Regional air connectivity scheme that was unveiled recently by Aviation Ministry will be rolled out by
Answer: January, 2017

39). Name the cloud service firm that will be acquired by Wipro Limited?
Answer: Appirio

40). Which country has won the 2016 Kabaddi World Cup?
Answer: India

41). Which airport has become the second green airport in the country after Kochi?
Answer: Vadodara Airport

42). Name the Indian IT company that agreed to acquire U.S. based engineering and design services firm Butler America Aerospace, LLC (Butler Aerospace)?
Answer: HCL Technologies

43). Name the country that formally announced its separation from the United States recently?
Answer: Philippines

44). Which country has won the 2016 FIFA U-17 Women’s World cup?
Answer: North Korea

45). Who has chaired the first meeting of the Reconstituted Central Advisory Board on Culture (CABC)?
Answer: Mahesh Sharma




 




0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">