10 Nov 2016

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Nov1st Week) for IBPS PO/RRB 2016 – Download in PDF

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Nov1st Week) for IBPS PO/RRB 2016 – Download in PDF
Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Nov 1st Week) for IBPS PO/RRB 2016 – Download in PDF:
Dear Readers, IBPS PO 2016 examination is approaching shortly, for that we have given the important Current Affairs Weekly Revision Tit-Bits. Candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


1). Who has been appointed as the chief executive of the World Bank?
Answer: Kristalina Georgieva

2). The 47th International Film Festival of India will be held in _____ from  20th-28th November.
Answer: Goa

3). The first meeting of National Committee on Trade Facilitation (NCTF) was held in which city?
Answer: New Delhi

4). 24 countries and the European Union have unanimously agreed to create the world's largest Marine Protected Area (MPA) in the ocean next to
Answer: Antarctica

5). The European Union (EU) and ______ have signed Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA), a landmark trade deal?
Answer: Canada

6). Name the state that unveiled a scheme to provide legal assistance to the deprived sections of the society at the grassroots level in all gram panchayats across the state?
Answer: Odisha

7). Which state has been ranked first state in the country in 2016 Agricultural Marketing and Farmer Friendly Reforms Index?
Answer: Maharashtra

8). Which state has been declared India’s third ‘Open Defecation Free (ODF)’ state?
Answer: Kerala

9). The _____ edition of Indo-Nepal joint military exercise 'Surya Kiran' commenced at Army Battle School, Saljhandi in Nepal.
Answer: 10th

10). ‘Madhubabu Aain Sahayata Sibir (MASS)' scheme has been launched by which state government to provide legal assistance to deprived sections?
Answer: Odisha

11). Name the state that observed Golden Jubilee of its creation on 1 November 2016?
Answer: Haryana

12). Name the state that observed Diamond Jubilee of its creation on 1 November 2016?
Answer: Kerala

13). Who won the 2016 Mexican Grand Prix?
Answer: Lewis Hamilton

14). Who has resigned as the chairman of the National Skill Development Agency (NSDA) and National Skill Development Corporation (NSDC)?
Answer: S.Ramodarai

15). Prime Minister Narendra Modi has launched the "Saur Sujala Yojana" in which state that would provide solar powered irrigation pumps to farmers at a subsidized price?
Answer: Chhattisgarh

16). Who has been named as the most valued international athlete in 2016 according to the Forbes Fab 40 list?
Answer: Roger Federer

17). Which country has invited India to join in developing next-generation nuclear reactors and to participate in its fast-reactor research project?
Answer: Russia

18). India has signed a MoU with which country for setting up of Techo Park in Ramallah?
Answer: Palestine

19). Kylie Verzosa, who has been crowned Miss International 2016, is belonged to which country?
Answer: Philippines

20). Who recently took over as the Chairman of the Central Board of Direct Taxes?
Answer: Sushil Chandra

21). Who was appointed as the brand ambassador of Swachh Rail Mission?
Answer: Bindeshwar Pathak

22). The joint military training exercise “Sampriti-2016” will be conducted between India and which country?
Answer: Bangladesh

23). Name the state that became first state in the country which will have a cyber police station in each district?
Answer: Maharashtra

24). “Parippida Mission” has been launched by which state government to ensure housing for all?
Answer: Kerala

25). Who has won the men’s singles title of the Bahrain International Challenge badminton tournament?
Answer: Pratul Joshi

26). Which job portal has signed an agreement with the human resource development ministry to create more job opportunities for Indian students?
Answer: LinkedIn

27). Kolkata-born Sarabjit Singh Marwah recently became the first Sikh to be appointed to the Senate of which country?
Answer: Canada

28). The first titanium project of India has started its test production in which state?
Answer: Odisha

29). Which Indian actress will be honoured by the upcoming Dubai International Film Festival (DIFF) with a Lifetime Achievement Award?
Answer: Rekha

30). Seventh Session of the Conference of Parties (COP7) will be held from from 7 November to 12 November 2016 in which city?
Answer: Greater Noida

31). Who was awarded the German Green Talent Award for his innovative approach in sustainable development, resource efficiency, cleaner production and eco-innovation?
Answer: Shamik Chowdhury

32). Which bank has launched home loan overdraft facility for salaried customers?
Answer: State Bank of India

33). Which company tied-up with Archaeological Survey of India (ASI) for 360-degree virtual tour of 280-odd monuments across the country?
Answer: Google

34). Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 2016 Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction (AMCDRR) in which city?
Answer: New Delhi

35). Which state has been ranked number one in the World Bank’s ‘Energy Efficiency Implementation Readiness’?
Answer: Andhra Pradesh

36). Name the Indian actor who has been appointed as the first Indian ambassador for Switzerland Tourism?
Answer: Ranveer Singh

37). India signed an oil production deals worth about 1.45 billion US dollar to increase oil production with which country?
Answer: Venezuela

38). “Aware and Care” the health awareness campaign has been launched by which state government?
Answer: Punjab

39). Which union minister has launched "Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan (PMSMA)" scheme to provide free health check-ups to pregnant women at government health centres and hospitals?
Answer: Jagat Prakash Nadda

40). RBI recently directed all the banks to dispense more banknotes through ATMs of which denomination?

Answer: 100 rupees notes 






 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">