23 Nov 2016

Important English Grammar Tips & Explanations to Spot Errors - Download in PDF

Important English Grammar Tips & Explanations to Spot Errors - Download in PDF
Important English Grammar Tips & Explanations to Spot Errors - Download in PDF:
Dear Readers, here we have given the important English Grammar Tips and Explanation to Spot Errors in English Section. Aspirants those who are preparing for the upcoming examination can use this material also can download in PDF.

About Error Spotting:
·         It is natural to every people, who make errors commonly.
·         Most of the errors are by cross-association, and while we learning English the mistakes made by people are unavoidable
·         Spotting error is a common test and forms of almost all the important examinations.
·         Spotting Errors brings an awareness of the basic rule of grammar, Parts of speech, noun, pronoun, adjective, adverb, and preposition.
·         There are also many practical tips to make the sentence to be correct without errors
·         The most heartening thing is that there is no error that is not to be removed
·         The errors committed by people got the reason that, we forget the correct grammar, or carelessness.
·         The best guarantee of avoiding mistake is to be use the correct part of English.

Examples:

1.) It is a University built on the federal principle.
Answer: It is an University built on the federal principle 
Explanation: The first sound of the word next to the article is that of a consonant pronounced as ‘U’.

2.) Give me a hour and I will finish all your work
Answer: Give me an hour and I will finish all your work.
Explanation: Since ‘hour’ is pronounced with an initial vowel sound

3.) She is a M.A. in English
Answer: She is an M.A. in English
Explanation: ‘M’ is pronounced with an initial vowel sound as in am.

4.) Moon is shining in the sky
Answer: The moon is shining in the sky
Explanation: This sentence is about definite nouns.

5.) Telephone is a useful instrument.
AnswerThe telephone is a useful instrument.
Explanation: The nouns are intended.

6.) We have much sugar left in the bowl.
Answer: We don’t have much sugar left in the bowl.
Explanation: Much as a determiner is used only in negative sentences which expect negative answers. Of course, much is used only before uncountable nouns.

7.) There is few information I can give you.
Answer: There is little information I can give you.
Explanation: Few cannot be used with uncountable nouns

8.) I could meet the class as there were few students in it.
Answer: I could not have met the class as there were few students in it.
Explanation: Few is negative, a few is positive.

9.) His both brothers are doctors.
Answer: Both his brothers are doctors.
Explanation: Both always precedes determines like the definite article

10.) The both girls are singers.
Answer: Both the girls are singers.
Explanation: Both always precedes determines like the definite article

11.) Of the two students, the one from Nepal is the best.
Answer: Of the two students, the one from Nepal is the better.
Explanation: Instead of best, the word better can be used.

12.) There is not some sugar in the bowl.
Answer: There is no sugar in the bowl
Explanation: Some are expressions of quantity, but some is used in negative contacts and also in questions

13.) He is the same man who came here yesterday.
Answer: He is the same man as came here yesterday.
Explanation: Same can be followed either by as or that, while such is followed only by as.

14.) He thought he will do some good work.
Answer: He thought he would do some good work.
Explanation: Changing this to indirect speech

15.) They have lived here from March 1982.
Answer: They have lived here since March 1982.  
Explanation: In the perfect tense since is used

16.) If you would have seen yesterday’s cricket. I am sure you would have enjoyed seeing our team bat.
Explanation: The if-clause must have the past perfect tense
Answer: If you had seen yesterday’s cricket. I am sure you would have enjoyed seeing our team bat.

17.) These kind of dresses seem to be expensive but it is relatively economical to maintain them.
Explanation: There is a plural agreement, so it should written as
Answer: These kinds of dresses seem to be expensive but it is relatively economical to maintain them.

18.) It was her who suggested that you be at the door to welcome each participant on his arrival.
Explanation: As it is the answer to the question
Answer: It was she who suggested that you be at the door to welcome each participant on his arrival.

19.) As we see it, she appears to be unreasonable anxious about pleasing her husband
Explanation: It should be ‘unreasonably’ (adverb) in place of ‘unreasonable’ (adjective), which cannot modify anxious which is an adjective.
Answer: As we see it, she appears to be unreasonably anxious about pleasing her husband

20.) I am opposed to the plan of action not because it is ill-conceived but that it seems impractical.
Explanation: Since ‘not’ is followed by ‘because’, ‘but’ should also be followed by ‘because’.
Answer: I am opposed to the plan of action but it is ill-conceived but that it seems impractical.

21.) It was barely midnight when I arrived home but I found them both sitting at the table, waiting on me.
Explanation: There is no appropriate in the context.
Answer: It was barely midnight when I arrived home but I found them both sitting at the table, waiting for me.

22.) There is many important details to attend to before this book gets printed.
Explanation: In place of ‘is’ (singular), which does not agree with ‘important detains’ (plural), we should have the plural verb
Answer: There are many important details to attend to before this book gets printed.

23.) Along the northern frontier of India is seen the Himalayas, mighty in their splendor.
Explanation: Instead of ‘is seen’ (singular), we have to use ‘are seen’ (plural), which agrees with the Himalayas (plural)
Answer: Along the northern frontier of India are seen the Himalayas, mighty in their splendor.

24.) They questioned me unendingly about my participation in the conference where I had made some real valuable contributions.
Explanation: It should be ‘really’ (adverb) in place of ‘real’, which is an adjective.
Answer: They questioned me unendingly about my participation in the conference where I had made some really valuable contributions.

25.) Although there are some similarities in the qualifications of both candidates the differences among them are considerably pronounced.
Explanation: It should be ‘between’ in place of ‘among’. We use ‘between’ when we refer to two persons and ‘among’ when we refer to more than two.
Answer: Although there are some similarities in the qualifications of both candidates the differences between them are considerably pronounced.

26.) Brinda goes to school on bicycle.
Explanation: The first sound of the word next to the article is that of a consonant pronounced.
Corrected Sentence: Brinda goes to school on bicycle.

27.) I have appointment with the doctor today.
Explanation: The initial vowel sound is pronounced.
Corrected Sentence: I have an appointment with the doctor today.

28.) Golden Temple is in Amritsar.
Explanation: When we refer to any particular place
Corrected SentenceThe Golden Temple is in Amritsar.

29.) My father reads Times of India every morning.
Explanation: Before the name of newspapers, holy books and musical instruments.
Corrected Sentence: My father reads the Times of India every morning.

30.) Mr. Sawanth is honest police officer.
Explanation: We use ‘an’ with singular nouns which begin with vowel sound.
Corrected Sentence: Mr. Sawanth is an honest police officer.

31.) She is an European lady.
Explanation: We use ‘a’ with singular nouns which begins with consonant sounds.
Corrected Sentence: She is a European lady.

32.) Birla Temple is in Delhi
Explanation: Before the names of most buildings, monuments and natural wonders.
Corrected SentenceThe Birla Temple is in Delhi

33.) Jawaharlal Nehru was first Prime Minister of India.
Explanation: Before ordinal numbers (first, second, third etc).
Corrected Sentence: Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India.

34.) Manager of this company is Mr. Verma.
Explanation: Before the superlative degree of an adjective
Corrected SentenceThe manager of this company is Mr. Verma

35.) My uncle lives in U.S
Explanation:  Before the names of some countries (the USA, the UK)
Corrected Sentence: My uncle lives in the U.S        








0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">