5 Nov 2016

Number Series asked in IBPS RRB Scale-1 PO Prelims Exam Held on 4th Nov 2016 (All Slots)

Number Series asked in IBPS RRB Scale-1 PO Prelims Exam Held on 4th Nov 2016 (All Slots)
Dear Readers, IBPS RRB Scale-1 PO Prelims Exam 4th Nov 2016 (All Slots) has finished, here we have given Memory based Number Series questions. Candidates those who are all going to write the examination can check this pattern and make use it.


Number Series Questions asked in 4th Nov Slot-I:

1). 4, 4, 6, 12, 24, ?
Solution: (Difference of Difference)



2). 3, 1.5, 1.5, 2.25, 4.5, ?
Solution: 
×0.5, ×1, ×1.5, ×2, ×2.25
Answer is- 11.25

3). 2, 4, 11, 37, 153, ?
Solution: 
(2×1)+2=4
(4×2)+3=11
(11×3)+4=37
(37×4)+5=153
(153×5)+6=771
Answer is- 771

4). 9, 14, 21, 32, 45, ?
Solution: (Difference)
 
5). 3, 10, 22, 39, 61, ?
Solution: (Difference)
Number Series Questions asked in 4th Nov Slot-II:

1). 2, 7, 14, 25, 38, ?
Solutions : Difference of Difference
2+5 (5+2) = 7
7+7 (7+4) = 14
14 + 11(11+2) = 25
25+ 13 (13+4) = 38
38 + 17 (17+2) = 55

2). 6, 6, 8, 14, 26, ?
Solutions: Difference of Difference – 2,4,6,8 
6+0 (0+2) = 6
6+2 (2+4)= 8
8+6 (6+6)= 14
14+12 (12+8) = 26
26+20 (20+10) = 46

3). 3, 5, 13, 43, 177, ?
Solutions:
3×1+2=5
5×2+3=13
13×3+4=43
43×4+5=177
177×5+6=891
Answer: 891

4). 4, 2, 2, 3, 6, ?
Solutions:
X0.5, x1, x1.5, x2, x2.5… = 15

5). 3, 9, 22, 42, 69, ?
Solutions : Difference of Difference
3+6 = 9
9+13 (6+7) = 22
22+20 (13+7) = 42
42+27 (20+7) = 69


69+34 (27+7) = 103

Number Series Questions asked in 4th Nov Slot-III:


1). 3, 8, 15, 26, 39, ?
Solution: (Difference of prime number)
3+5=8
8+7=15
15+11=26
26+13=39
39+17=56
Answer- 56

2). 5, 5, 7, 13, 25, ?
Solution: (Difference of Difference- 2, 4, 6, 8, 10)
5+0(0+2)=5
5+2(2+4)=7
7+6(6+6)=13
13+12(12+8)=25
25+20(20+10)=45
Answer- 45

3). 5, 11, 24, 71, ?
i. 5+6= 11
(6×2+13) = 13 Difference of Difference
ii.  11+13= 24
(13×3+23) = 47 Difference of Difference
iii. 24+47= 71
(47×4+33) = 215 Difference of Difference
iv. 71+215= 286
Answer-286

4). 1, 3, 9, 31, 129, ?
1×1+2, 3×2+3, 9×3+4, 31×4+5, 129×5+6
Answer- 651

5). 8, 4, 4, 6, 12, ?
8×0.5, 4×1, 4×1.5, 6×2, 12×2.5
Answer- 30

Number Series Questions asked in 4th Nov Slot-IV:


1).  3, 1.5, 1.5, 2.25, 4.5, ?     
Solutions
 3×.5= 1.5
1.5×1=1.5
1.5×1.5=2.25
2.25x2 = 4.5
4.5x2.5=11.25.
Answer- 11.25

2).  2, 4, 11, 37, 153, ?         
Solutions
2×1+2= 4
4×2+3= 11
11×3+4= 37
37x4+5 = 153
153x5+6 = 771
Answer- 771

3).  9, 14, 21, 32, 45, ?           
Solutions
Difference of Prime No: 5, 7, 11, 13, 15, 17
Answer: 62

4).  4, 4, 6, 12, 24, ?
4+0 = 4
4+2 = 6
6+6 = 12
12+12 = 24
24+20 = 44
Answer- 44
diff of diff 2, 4, 6, 8

5).  4, 3, 4.5, 8.75, 20, ? .                       
4*0.5+1= 3
3*1+1.5= 4.5
4.5*1.5+2=8.75
8.75*2+2.5= 20
20*2.5+3 = 53
Answer- 53



0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">