11 Nov 2016

Practice Reading Comprehension from "The Hindu" Editorial (Dated- 10th Nov 2016)

Practice Reading Comprehension from "The Hindu" Editorial (Dated- 8th Nov 2016)
Dear Readers, we have given here the English Practice Questions for upcoming IBPS PO/ RRB/ Clerk Exam 2016 from “THE HINDU” Editorial Page. Candidates can use this material for their preparations.


Demonetization of rupee notes: A method in the shock therapy

Prime Minister Narendra Modi’s move to curb unaccounted cash, or black money, circulating in the Indian economy by withdrawing the highest-value currency notes of Rs.500 and Rs.1,000 as legal tender within three-odd hours of the announcement, is a bold one. He invoked provocative imagery to explain the measure — of corrupt officials stashing kilos of ill-gained cash under their mattresses, and such illicit black money fuelling inflation as well as terrorism. He pointed out how difficult it is for honest taxpayers to buy a house as the real estate sector seldom operates without a cash component, some of which finds its way to political funding. The increase in the circulation of these notes in the past five years has been disproportionate to the economy’s growth. The introduction of new Rs.500 and Rs.2,000 notes, the government argues, would not only check counterfeit currency, a problem that has assumed serious dimensions, but also purge India’s economy of the black wealth amassed in the form of high-value notes. Any decision like this needs to be sudden, and it is not surprising that it has caused hardship as people scramble to get notes of smaller denomination for daily expenditure. The only defence for this is that the larger public purpose outweighs the immediate difficulties.
Having promised during the 2014 election campaign to bring back black money worth lakhs of crores supposedly stashed abroad, the NDA government has been under pressure to do something dramatic. The two amnesty schemes it launched over the past year, including one for foreign assets, didn’t yield anything near the 23.2 per cent of GDP that the World Bank had estimated India’s shadow economy to be in 2007. Today that would be nearly $479 billion in unaccounted wealth, according to rating agency Crisil. While there will be pain and confusion in the short term for common people and the economy, a disruptive measure was perhaps the only way to shake up the system to a new compliance normal. But the Centre must ensure that no poor person is saddled with old, useless notes due to the lack of official identity documents or a bank account, and avoid putting to disadvantage older citizens unable to visit a bank repeatedly to exchange high-value notes. It should find ways to check black money parked in benami properties (possibly through a digital land and realty inventory) and gold. There must also be administrative and electoral reforms to advance digital payments and eliminate the prospect of the new currency regime spawning the ghost economy afresh.

1). The reason behind the withdrawing the currency notes of Rs. 500 and Rs. 1000 was
a)   To curb unaccounted cash
b)   To restrain black money
c)   To reprocess the old notes
d)   Both (a) and (b)
e)   Both (a) and (c)

2). Which of the following is true according to the passage?
a)   It is a easy task for honest taxpayers to buy a house as the real estate sector seldom operates without a cash component.
b)   The increase in the circulation of these notes in the past five years has been proportionate to the economy’s growth.
c)   Today that would be nearly $479 billion in accounted wealth, according to rating agency Crisil.
d)   Centre need not ensure that no poor person is saddled with old, useless notes due to the lack of official identity documents or a bank account.
e)   None of the above

3). What is the suitable title for the passage?
a)   PM’s mission for economic growth
b)   Indian economy – The new era
c)   A method in the shock therapy
d)   Black money Eradication
e)   None of the above

4). What are the ways in which the black money parked under benami parties?
a)   digital land
b)   realty inventory
c)   gold
d)   Both a & b
e)   All of the above

5). What is the main objective of the passage?
a)   To curb unaccounted cash, or black money, circulating in the Indian economy
b)   No poor people is saddled with old, useless notes due to the lack of official identity documents or a bank account, and avoid putting to disadvantage older citizens unable to visit a bank repeatedly to exchange high-value notes.
c)   To find the corrupt officials stashing kilos of ill-gained cash under their mattresses.
d)   None of these.
e)   All of the above.

(Q.6-8) : Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.
6). AMNESTY
a)   Remission
b)   Castigation
c)   Levying
d)   Punishment
e)   Retribution
7). REGIME
a)   Commotion
b)   Unauthorized
c)   Reign
d)   Choas
e)   Bad influence
8). OUTWEIGHS
a)   Lose
b)   Fail
c)   Abate
d)   Surrender
e)   Surpass

(Q. 9-10) : Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.
9). PURGE
a)   Evacuation
b)   Suppression
c)   Sluice
d)   Corrupt
e)   Abolish
10). DISRUPTIVE
a)   Unruly
b)   Disturbing
c)   Settling
d)   Turbulent
e)   Riotous

Answer:

1). D 2). E 3). C 4). D 5). E 6). A 7). C 8). E 9). D 10). C 




 


For more Practice English Questions – Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">