16 Nov 2016

Practice Reading Comprehension from "The Hindu" Editorial (Dated- 14th Nov 2016)

Practice Reading Comprehension from "The Hindu" Editorial (Dated- 14th Nov 2016)
Dear Readers, we have given here the English Practice Questions for upcoming IBPS PO/ RRB/ Clerk Exam 2016 from “THE HINDU” Editorial Page. Candidates can use this material for their preparations.


Reading Comprehension from “The Hindu Editorial” (Dated- 14th Nov 2016)

Read the following passage carefully and answer the questions given below it.
          When India conducted its nuclear tests in 1998, Japan was the country that took it the hardest: it put all political exchanges with India on hold, froze aid and announced economic sanctions within hours. A thaw in ties didn’t come until 2001, when sanctions were lifted. And then, in 2009, the two countries began an annual strategic dialogue. This has now come to fruition with the signing of the nuclear cooperation agreement in Tokyo during Prime Minister Narendra Modi’s visit. The deal is critical to India’s renewable energy plans. Japanese companies that produce cutting-edge reactor technology were previously not allowed to supply parts to India. In addition, Japanese companies have significant holdings in their U.S. and French partners negotiating for nuclear reactors now, and that would have held up the deals. This is Japan’s first nuclear deal with a non-signatory to the Non Proliferation Treaty, and it recognises India’s exemplary record in nuclear prudence. It is indeed a much-needed moral boost as New Delhi strives for membership in the Nuclear Suppliers Group (NSG). The move will boost the meagre, and dipping, bilateral trade of $15 billion, and lift the strategic military and defence relationship.
There are several riders to this rosy prognosis, however. First, the nuclear deal has to be approved by Japan’s Parliament. This will not be aided by unhelpful references such as those made recently by Defence Minister Manohar Parrikar, about revisiting India’s no-first-use nuclear weapons policy. In Japan, Prime Minister Shinzo Abe may face criticism that he extracted too few assurances from India on a nuclear test ban. In India, Mr. Modi may be criticised for giving in too much, as a note slipped into the agreement now accepts an emergency suspension of the deal if India tests a weapon. The clock is ticking, and Mr. Abe must bring the deal to Parliament in early 2017 to ensure that the commercial agreement for Westinghouse’s six reactors in Andhra Pradesh that is due in June 2017 comes through. This will also coincide with the next plenary of the NSG. Both New Delhi and Tokyo must also be wary of the impact on Beijing of this new stage in their ties. China has been hedging against deeper Japan-India ties in Asia by investing in its relationship with Russia and Pakistan. As the two Asian rivals to China, India and Japan might need the partnership even more in the days to come, as the U.S. President-elect has indicated a lower level of interest in “playing policeman” in the region.
1. Which of the following statements is wrong in the context of the passage?
a)   Japanese companies have significant holdings in their U.S. and French partners which negotiating for nuclear reactors now.
b)   Japanese companies that produce cutting-edge reactor technology were allowed to supply parts to India.
c)   The nuclear deal need not to be approved by Japan’s Parliament.
d)   Only a) & c)
e)   Only b) & c)
2. According to the given passage which of the following is discussed about India’s nuclear diligence?
a)   Due to India’s nuclear prudence, there will be a bilateral trade of $15 billion which lift the strategic military and defence relationship.
b)   China has been hedging in relationship with Russia and Pakistan against India’s nuclear power.
c)   After recognizing India’s power in nuclear technology, Japan makes it’s first nuclear deal with a non-signatory to the Non Proliferation Treaty.
d)   All of the above
e)   None of these
3. Suggest a suitable title for the given passage?
a)   Nuclear power of India
b)   A big deal with Japan
c)   India – Japan relationship
d)   Nuclear agreement by PM Narendra Modi
e)   None of these
4. Which of the following is true about the nuclear deal?
a)   The deal is not critical to India’s renewable energy plans.
b)   This is Japan’s first nuclear deal with a non-signatory to the Non Proliferation Treaty with US&French.
c)   In Japan, Prime Minister Shinzo Abe may face criticism that he extracted too few assurances from India on a nuclear test ban.
d)   Both b) & c)
e)   All of the above.
5. Name the cities that are against for this nuclear deal?
a)   French
b)   China
c)   US
d)   All of the above
e)   None of the above
DIRECTIONS Q 6-8: Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.
6. MEAGRE
a)   Ample   
b)   Abundant  
c)   Sufficient  
d)   mere  
e)   Adequate
7. WARY
a)   Incautious
b)   Negligent  
c)   Prudent  
d)   Certain  
e)   Inattentive
8. STRIVE
a)   Endeavour
b)   Dissuade  
c)   Laze 
d)   Relax  
e)   Idle

DIRECTIONS Q 9-10: Choose the word which is most nearly the OPPOSITE in meaning as the word printed in bold as used in the passage.
9. HEDGING
a)   Fudge
b)   Confront   
c)   Waffle   
d)   Parry   
e)   Dodge
10. PROLIFERATION
a)   Ontogeny
b)   Growth
c)   Development 
d)   Expansion 

e)   Decline

ANSWERS: 1). e   2). c   3). b   4). c   5). b  6). d  7). c  8). a  9). b  10). e




 


For more Practice English Questions – Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">