3 Nov 2016

Practice Sets on Quantitative Aptitude (Data Interpretation) | IBPS PO Mains Spl – Download in PDF

Practice Sets on Reasoning Puzzles – (Circular-Row-Straight Line-Floor) | IBPS PO Mains Spl – Download in PDF
Practice Sets on Quantitative Aptitude (Data Interpretation) | IBPS PO Mains Spl – Download in PDF:
Dear Readers, Here we have given the important practice set questions on Quantitative Aptitude (Data Interpretation), aspirants those who are preparing for the examination can also download in pdf and make use of it.


Directions (Q. 1-5): Answer the following questions based on the given graph: In the line graph the prices of four types of tile M, N, O, P respectively are given for different years.


1). Which type of tiles shows the maximum percentage increase in the price over the given period?
a)   M
b)   N
c)   O
d)   P
e)   Both O and P
2). Which type of tiles shows the maximum average price over the years?
a)   M
b)   N
c)   O
d)   P
e)   Both M and N
3). In which year is the average price of all four types of tiles the minimum?
a)   2006
b)   2008
c)   2010
d)   2011
e)   2012
4). Total price of all four types of tiles in 2012 is what per cent more or less than the total price of all four types of tiles in 2009?
a)   1%
b)   2%
c)   0%
d)   4%
e)   6%
5). What is the ratio of the price of tiles O in 2008 to that of tiles Pin 2010?
a)   2 : 1
b)   4 : 3
c)   3 : 4
d)   5 : 2
e)   4 : 5
Directions (6 – 10): Following line graph shows the number of pens produced by a pen manufacturing company, the number of pens sold by it and the price of one pen of different types.


6). The average number of pens sold by the company i s what percentage of the average number of pens produced by it in all the five types together? (Answer in approximate value)
a)   56%
b)   62%
c)   66%
d)   70%
e)   75%
7). If the cost of manufacturing of Type A pens is 4.50 per pen, what is the net profit earned by the company by selling all pens of type A?
a)   95000
b)   105000
c)   120000
d)   125000
e)   None of these
8). What is the net amount received by the company by selling all the pens of all types?
a)   46.9 lakh
b)   47.2 lakh
c)   48.8 lakh
d)   49.4 lakh
e)   None of these
9). If the manufacturing cost of Type C and that of Type D pens is equal and it is 15 per pen, what is the net profit earned by the company by selling all pens of Type C and Type D?
a)   6.8 lakh
b)   7 lakh
c)   7.2 lakh
d)   7.5 lakh
e)   7.75 lakh
10). The profit earned by selling all pens of Type B is what percentage of the total profit earned by selling all pens of Type E if the per unit cost of Type B pens is 5.5 and that of Type E pens is 25?
a)   18%
b)   22%
c)   24%
d)   28%
e)   32%
Directions (Questions.01-05): Study the following table carefully and answer the given questions.
Percentage of shares sold by six companies in five cities T=No. of shares of each company available in that city.
Note: Equal no. of shares of each company is available in a city.



11). What is the ratio of the number of shares sold by Company A and B together in Chennai to that sold by Company D and E together in the same city?
a)   10:3
b)   11:13
c)   13:9
d)   12:11
e)   19:13
12). What is the difference between the no. of shares sold by Company D, E and F together in Mumbai and that by Company A, B and C together in Delhi?
a)   5040
b)   4020
c)   4120
d)   5020
e)   5440
13). The no. of shares sold by Company B in Kolkata is what per cent less than the no. of shares sold by Company C in Patna? (Rounded off to two digits after decimal)
a)   51.22%
b)   48.22%
c)   30.33%
d)   41.22%
e)   33.33%
14). What is the average no. of shares sold by all the companies in Kolkata?
a)   2256
b)   1856
c)   1965
d)   2050
e)   None of these
15). What is the approximate average percentage of shares sold by Company F in all the five cities taken together?
a)   46.6
b)   52.8
c)   46.8
d)   42.8
e)   43.8
Directions (16 – 20): The following table shows the percentage of marks obtained by five students in six different subjects. Answer these questions based on the following information given in the table.


16). What is the difference between the total marks obtained by Mukul in Civics, Science and Maths and that obtained by Anand in the same subject?
a)   32
b)   22
c)   20
d)   23
e)   38
17). What is the overall percentage of marks obtained by Rajat?
a)   76.67%
b)   82.15%
c)   66.67%
d)   72.45%
e)   79.43%
18). What is the average marks scored by all the students in History?
a)   60.5
b)   58.4
c)   55.2
d)   54.4
e)   49.6
19). What is the total marks scored by Navneet in all subject together?       
a)   390
b)   498
c)   445
d)   455
e)   535
20). The marks scored by Rajat in Geography is approximately what per cent of the marks scored by him in Science?
a)   58.45%
b)   68.16%
c)   76.12%
d)   64.53%
e)   72.45%
Answers:
1)d   2)b   3)b   4)c   5)e   6)c   7)b   8)a   9)e   10)c   11)c   12)b   13)d    14)a   15)e16)d   17)a   18)c   19)d   20)d

Solutions Key:
1. D) The graph shows that the price of M and N type tiles decreases over the period
Now, for O type tiles the percentage increase from 2006 to 2012 is
(200 – 150)/150 x 100 = 250/50 x 100 = 33 1/3 %
For P type tiles the percentage increase from 2006 to 2012 is
(300 – 50)/50 x 100 = 250/50 x 100 = 500%

2. B) Average price of M during 2006 to 2012 = 1/7 (250 + 400 + 50 + 150 + 200 + 50 + 150) = 1250/7 = 178.57
Average price of N during 2006 to 2012 = 1/7 (300 + 350 + 250 + 350 + 300 + 350 + 250) = 2150/7 = 307.14
Average price of O during 2006 to 2012 = 1/7 (150 + 100 + 200 + 300 + 100 + 250 + 200) = 1300/7 = 185.714
Average price of P during 2006 to 2012 = 1/7 (50 + 200 + 150 + 100 + 250 + 100 + 300) = 164.28
Thus, N type of tiles show the maximum average price during 2006 to 2012

3. B) Average price of all tiles in
2006 => (50 + 150 + 250 + 300)/4 = 187.5
2007 => (100 + 200 + 350 + 400)/4 = 262.5
2008 => (50 + 150 + 200 + 250)/4 = 162.5
2009 => (100 + 150 + 300 + 350)/4 = 225
2010 => (100 + 200 + 250 + 300)/4 = 212.5
2011 => (50 + 100 + 250 + 350)/4 = 187.5
2012 => (150 + 200 + 250 + 300) = 225
Therefore in 2008, the average price of all four types is the minimum

4. C) Total price of all four types of tiles in 2012 = 150 + 200 + 250 + 300 = 900
Total price of all four types of tiles in 2009 = 100 + 150 + 300 + 350 = 900
Both are equal, so the required percentage is 0%

5. E) Required ratio = 200 : 250 = 4 : 5

6. C)


7. B) Cost price per pen = 4.50
Selling price per pen = 8
Therefore profit = 3.50
Total number of pens sold = 30000
Therefore net profit = 30000 x 3.50 = 1.05 lakh

8. A) Total amount = 8 x 30000 + 10 x 40000 + 22 x 25000 + 25 x 60000 + 40 x 50000 = 24000 + 40000 + 550000 + 1500000 = 46.9 lakh

9. E)



10. C) Profit of B = 40000 (10 – 5.5) = 180000
Profit of E = 50000 (40 – 25) = 750000
Required % = 180000/750000 x 100 = 24%

11. C) Number of shares sold in Chennai by Company A= (4200×62)/100=2604
Similarly, by Company B= (68×4200)/100=2856
By Company D= (36×4200)/100=1512
By Company E= (4200×54)/100=2268
Required ratio= (2604+2856)/(1512+2268) = (5460/3780)=546/378=182/126=91/63=13/9=13:9

12. B) Required difference= [8600×(40+25+45)]/100=[4000× (28+53+55)]/100= 86×110÷40×136=9460-5440=4020

13. D) Required % less= [(50×49-48×30) / (50×49)] ×100= [(2450-1440)/2450]×100=[1010/2450]×100 = 41.22%

14. A) Required average=1/6×4800[(60+30+40+50+57/100)]= (800×282)/100 = 2256

15. E) Required average %= (27+32+58+45+57)/5 =219/5=43.8

16. D) Total marks obtained by Mukal in Civics, Science and Mathematics
= (54/100)×50+(77/100)×100+(75/100)×200
= 27+77+150 = 254
Total marks obtained by Anand in Civics, Science and Maths
= (42/100)×50+(58/100)+(76/100)×200
= 21+58+152 = 231
Required difference = 252-231 = 23

17. A) Total marks obtained by Rajat
=(67/100)×200+(94/100)×75+(86/100)×100+(76/100)×100+(74/100)×75+(76/100)×50
= 134+70.5+86+76+55.5+38 = 460
Full marks of all subjects = 200+75+100+100+75+50 = 600
Overall percentage marks of Rajat
= 460/600×100 = 76.67%

18. C) Average marks obtained by all the students in History = [(52+94+88+70+64)/100×5] × 75 = 368×75/500= 55.2

19. D) Total marks obtained by Navneet in all the subjects together = (72/100)×200+(88/100)×75+(65/100)×100+(87/100)×100+(68/100)×75+(84/100)×50 = 144+66+65+87+51+41 = 455

20. D) Required % = [(74/100)×75]/ [(86/100)×100] = 64.53%



0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">