10 Nov 2016

Practice Sets on Reasoning Ability (Equality-Inequality) | IBPS PO Mains Spl – Download in PDF

Practice Sets on Reasoning Puzzles – (Circular-Row-Straight Line-Floor) | IBPS PO Mains Spl – Download in PDF
Practice Sets on Reasoning Ability (Equality-Inequality) | IBPS PO Mains Spl – Download in PDF:
Dear Readers, Here we have given the important practice set questions on Reasoning Ability (Equality-Inequality), aspirants those who are preparing for the examination can also download in pdf and make use of it.

Directions (1 – 5): Study the following information and answer the questions below:
P & Q – P is neither smaller than nor equal to Q
P@Q – P is neither greater than nor equal to Q
P*Q – P is not smaller than Q
P$Q – P is not greater than Q
P%Q – P is neither greater than nor smaller than Q

1). Statement: A*B, B&E, F&E, F*D
Conclusion: 1) A&E  2) A&D
a)   Only conclusion 1 follow
b)   Only conclusion 2 follow
c)   Either 1 or 2 follow
d)   Both follow
e)   Neither conclusion 1 nor 2 follow

2). Statements: A%B, B&C, C*D, D$E
Conclusion: 1) A & C 2) B * D
a)   Only conclusion 1 follow
b)   Only conclusion 2 follow
c)   Either 1 or 2 follow
d)   Both follow
e)   Neither conclusion 1 nor 2 follow

3). A % B, C & B, C * D, E@D
Conclusions :  1) C % D 2) C & D
a)   Only conclusion 1 follow
b)   Only conclusion 2 follow
c)   Either 1 or 2 follow
d)   Both follow
e)   Neither conclusion 1 nor 2 follow

4). A&B, B @ C, C $ D, E &D
Conclusion : 1) E&A 2) B*E
a)   Only conclusion 1 follow
b)   Only conclusion 2 follow
c)   Either 1 or 2 follow
d)   Both follow
e)   Neither conclusion 1 nor 2 follow

5). A*B, B$C, C&D, D*E
Conclusion:1) A&D 2) E@C
a)   Only conclusion 1 follow
b)   Only conclusion 2 follow
c)   Either 1 or 2 follow
d)   Both follow
e)   Neither conclusion 1 nor 2 follow

Directions (6 – 10): Answer the following questions with these options:
(A) only 1st follows
(B) only 2nd follows
(C) either 1st or 2nd
(D) neither 1st nor 2nd
(E) both 1st and 2nd

6). Statements: K > B ≤ G = A, G ≤ P ≤ Q, A ≤ M
Conclusions:
I. Q > M
II. Q ≤ M

7). Statements: Q ≥ P > K, P > F < C, A > W
Conclusions:
I. Q > F
II. A > C

8). Statements: Q > V < B ≤ P, A ≤ M ≤ V, G < M
Conclusions:
I. P > G
II. A < Q

9). Statements: L > P, P < N, N ≥ A
Conclusions:
I. A < P II. L > N

10). Statements: K ≥ T ≥ J, R < L, L > O
Conclusions:
I. O > T
II. K > L

11). What should come in place of question mark in the expression
 P>Q ? R < T < S so as to make the expressions P>R and S>Q always true?
a)   =
b)   > 
c)   < 
d)   >=
e)   None of these

12). What should come in place of question mark in the expression A = B >C ? D< E = F so as to make the expression F>C always true?
a)   > 
b)   =
c)   >=
d)   <=
e)   both b and d

13). What should come in place of question mark to make B> D always true?
A = B > C ? D <E
a)   > 
b)   < 
c)   >=
d)   < =
e)   both a and c

14). In which of these expressions ‘S > V’ be definitely false?
a)   S>P≥Q=G≥R>V
b)   P<A≤S≤T;V≥O>T
c)   V≤A≤L=R<S
d)   S>C>=F≤H; V<F
e)   S>T=O≥P; V<J=P

15). Which of the following symbols should be placed in the blank spaces respectively(in the same order from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that both ‘D>S’ as well as ‘E≤B’ definitely holds true? B _ A _ S _ E _ D
a)   >, ≥, <, =
b)   >, >, ≥, <
c)   ≥, ≥, ≥,≤
d)   ≥, =, ≥,<
e)   Other than those given as options

Answers:
1)a   2)a   3)c   4)e   5)b   6)c   7)a   8)e   9)d   10)d   11)a   12)e   13)e   14)b   15)d  

 
Solutions:
1. A) A>=B>E<F>=D (A >E directly follow while A>D, not follow for all values of A,D)
2. A) A = B > C >=D<=E (A>C directly follows while B>=D doesn’t follow as B is always greater than D)
3. C) A = B <C >=D>E (C>D and C=D)
4. E) A>B<C<=D<E
(E>A doesn’t follow for all values of E,A and B>=E, both doesn’t follow for all values of E, B )
5. B) A>=B<=C>D>=E (A>D doesn’t follow for all value of A and D and E<C always follow)
6. C) Q ≥ G = A ≤ M, this gives both Q and M less than equal to F
So either Q will be > M or Q will be ≤ M
7. A) Q ≥ P > F, so Q > F
A > Q ≥ P > F < C, so relation cant be determined between A and C
8. E) P > V ≥ M > G, so P > G
A ≤ V < Q, so P < Q
9. D) A ≤ N > P, so no relationship between A and P
L > P < N, both L and N less than P so no relationship between L and N
10. D) O < L > R ≤ T, so relation cant be determined between O and T
K ≥ R < L, so relation can’t be determined between K and L
11. A) P>Q = R< T < S (Both expression true)
12. E) A = B >C = D< E =F and A = B >C <= D< E =F (F>C true in both cases)
13. E) A = B >C >D <E and A = B>C>=D<E in both cases B will be greater than D
14. B) P<A≤S≤T;V≥O>T

15. D) ≥, =, ≥,<


0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">