1 Dec 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB Mains 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB Mains 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016 Set-40:
Dear Readers, IBPS Clerk/RRB Examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com


1). The Government has appointed RBI's ED G Mahalingam as a Whole-Time Member of which of the following organization?
a)    SEBI
b)    NABARD
c)    IRDA
d)    CBDT
e)    UTI


2). Name the person, who has been awarded for 'Excellence in Technical Innovation' by the International Society of Automation?
a)    Satishkumar
b)    SatishPathak
c)    ArunavaSinha
d)    Salman Rushdie
e)    ArunShourie


3). Which of the following state, DharmendraPradhan launches National Seismic Programme?
a)    Andhra Pradesh
b)    Telangana
c)    Tamil nau
d)    Odisha
e)    Maharashtra


4). PM Modi to launch national SC/ST hub and zero defects, zero effect on Oct 18 in which city?
a)    Ludhiana
b)    Delhi
c)    Jaipur
d)    Varanasi
e)    Udaipur


5). Wonder Woman to belong to which of the country?
a)    The UK
b)    Australia
c)    Canada
d)    The UAE
e)    The USA


6). Schneider Electric to invest ……….crore in India?
a)    650
b)    500
c)    750
d)    755
e)    800


7). The Cabinet has given its approval for signing of a Memorandum of Understanding (MoU) on General Cooperation and Interbank Cooperation Mechanism with?
a)    New Development Bank (NDB)
b)    Asian Development Bank (ADB)
c)    World Bank (WB)
d)    RBI
e)    Japan’s central bank


8). The Cabinet has given its approval for signing the Memorandum of Understanding MoU between India and the _________ on Expansion of Bilateral Trade and Economic Cooperation?
a)    Hungary
b)    Italy
c)    Brazil
d)    Russia
e)    South Africa


9). The Union Cabinet has approved the establishment of Indian Institute of Management (IIM) at Jammu, The project will involve a cost of nearly ______ crore rupees for initial four years?
a)    61
b)    62
c)    63
d)    64
e)    65


10). Bengaluru-based startup inks …….. cr deal with Peruvian army?
a)    600
b)    650
c)    700
d)    750
e)    800


11). Oscar Awards were instituted in_________
a)    1968
b)    1929
c)    1901
d)    1965
e)    1958


12). National Institute of Aeronautical Engineering is located at__________
a)    Dehradun
b)    Lucknow
c)    Bangalore
d)    Kanpur
e)    Chennai


13). The lords, Cricket Stadium is located in which of the following city_________
a)    London
b)    Paris
c)    New york
d)    Tokyo
e)    None Of these


14). Who was the first ‘Bharat Ratna’ awarded to be elected President of India________
a)    Dr.Rajendra Prasad
b)    Dr.S.Radhakrishnan
c)    Dr.Zakir Hussain
d)    Shri V.V.Giri
e)    None Of these


15). Who is the author of the book – ‘Preparing for the Twenty – First Century’________
a)    Harish Khare
b)    V.S. Naipul
c)    Amitabh Ghosh
d)   Paul Kennedy
e)    None Of these


16).  A financial contract that derives its value from another asset or an index of asset values in known as_____________
a)    Insurance policy
b)    Security
c)    Derivative
d)    Share
e)    Loan


17). Which of the following co-operative banks is considered as the first Co-operative Bank in India?
a)    Amanath Co-operative Bank Ltd
b)    Anyonya Co-operative Bank
c)    Greater Bombay Co-operative Bank Ltd
d)    Abhyudaya Co-operative Bank Ltd
e)    Pandiya Co-operative Bank Ltd


18). In India Agricultural Co-operative Banks was started at_________.
a)    1929
b)    1950
c)    1904
d)    1980
e)    1975


19). Co-operative Banks in India are registered under__________.
              i.        Banking Laws (Co-Operative Societies) Act, 1965
            ii.        Banking Regulation Act, 1949.
           iii.        Companies Act, 1956.
a)    Only i)
b)    i) and ii)
c)    ii) and iii)
d)    i), ii) and iii)
e)    None of these


20). According to the Sarraya Committee, average membership of the society‟s is______.
a)    19
b)    48
c)    25
d)    32
e)    45



Answers:
1).a)   2).b)  3).d)  4).a)  5).e)  6).c)  7).a)  8).d)  9).b)  10).b)  11).b)   12).a)  13).a)  14).b)  15).d)  16).c)  17).b)  18).c)  19).a)  20).d)






 

For more IBPS Clerk/RRB Mains General awareness – Click here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">