1 Dec 2016

IBPS Clerk/RRB 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk/RRB 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Number Series & Simplification) Set-51:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): What should come in place of question mark(?) in the following number series?
1). 65   219   517  1007  1737   ?
a)    2213
b)    2000
c)    2755
d)    2765
e)    2855

2). 561  642  763  932  1157  ?
a)    1446
b)    1326
c)    1482
d)    1246
e)    None of these

3). 1524  1443  1394  ?  1360  1359
a)    1303
b)    1218
c)    1359
d)    1369
e)    1329

4). 5   13   58  357  2868   ?
a)    25823
b)    28695
c)    29548
d)    28545
e)    27695

5). ?   61  211  505  991  1717
a)    6
b)    5 .
c)    8
d)    7
e)    10

Directions (Q. 6-10): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions? (Note: You are not expected to calculate the exact value.)
6). 512.01 x 412.99 ÷ 119 =?
a)    1720
b)    1740
c)    1845
d)    1775
e)    None of these

7).1699.99 x 299.88 ÷ 59.9 -1498 + 3745 = ?
a)    10980
b)    11700
c)    11000
d)    10750
e)    9800

8). (13.96)2 + (16.23)2 + (17.26)2 – 32.95 = ?
a)    790
b)    720
c)    840
d)    780
e)    680

9). 1624.98 x 29.92 + 468.75 =?
a)    49290
b)    48220
c)    47220
d)    46365
e)    None of these

10). 8499.99 ÷ 375.002 x 14.996 =?
a)    360
b)    290
c)    480
d)    380
e)    340



Solutions:

1). The series is 43+1, 63+3, 83+5, 103+7, 123+9, 143=11,…
So, the answer will be 2755.
Answer: c)
2). The series is +92, +112, +132, +152, ++172
Answer: a)
3). The Series is -92, -72, -52, -32, -12
Answer: d)
4). The series is 5x2+3 = 13, 13x4+6, 58x6+9=357, 357x8+12,…
Answer: b)
5). The series is 23-1, 43-3, 63-5, 83-7,…
Answer: d)
6). ?= 512.01x (412.99/119) = (512x413)/(17x7)
= (510x413)/ (17x7) = 30x59 = 1770 ≈1775
Answer: e)
7). ?= (1700x300)/ 60 – 1498+3745
= 510000/60 – 1490+3745
=8500-1498+3745
= 12245 – 1498 = 10747 ≈ 10750
Answer: d)
8). ? = (14)2 + (16.2)2 + (17.25)2-33
=196+262.44+297.56-33
= 756 – 33- = 723 = 720 (Approx)
Answer: b)
9). ? = 1625 x 30 + 469
=48750 + 469 = 49219 ≈ 49220
Answer: c)
10). ? = (8500/375)x 15 ≈ 340
Answer: e)







More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">