2 Dec 2016

IBPS Clerk/RRB 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Answers Updated)

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk/RRB 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Miscellaneous) Set-52:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



1). Vignesh purchased a TV set for Rs.11, 250 after getting discount of 10% on the labelled price. He spent Rs.150 on transport and Rs.800 on installation. At what price should it be sold so that the profit earned would have been 15% if no discount was offered?
a)    Rs.11877.50
b)    Rs.16367.50
c)    Rs.14247.50
d)    Rs.15467.50
e)    Rs.17567.50

2). A shopkeeper declares that he sells rice at the cost price. However he uses a weight of 425 grams. Instead of 500 grams, what is his percentage of profit?
a)    a) 16   5/6
b)    15
c)    c) 20    7/23
d)    25
e)    None of these

3). Cost of fencing a circular plot at the rate of Rs.15 per metre is Rs.3, 300. What will be the cost of flooring the plot at the rate of Rs.100 per square metre?
a)    Rs.3, 85,000
b)    Rs.4, 70,000
c)    Rs.2, 25,000
d)    Rs.3, 50,000
e)    Rs.2, 95,000

4). Ashwin borrowed a sum of Rs.6, 300 from Mishra at the rate of 14% for 3 years. He then added some more money to the borrowed sum and lent it to Ramesh at the rate of 16% of simple interest for the same time. If Ashwin gained Rs.618/- in the whole transaction, then what sum did he lend to Ramesh?
a)    Rs.6600
b)    Rs.6800
c)    Rs.4800
d)    Rs.9800
e)    Rs.8500

5). Mr. Sathyan invested Rs.20, 000/- with rate of interest@20 p.c.p.a. The interest was compounded half yearly for first one year and in the next year it was compounded yearly. What will be the total interest earned at the end of two years?
a)    Rs.7600
b)    Rs. 9040
c)    Rs. 8750
d)    Rs. 6900
e)    Rs. 4750

6). If the positions of the digits of a two digit number are interchanged, the number obtained is smaller than the original number by 27. If the digits of the number are in the ratio of 1 : 2, what is the original number ?
a)    25
b)    81
c)    36
d)    Cannot be determined
e)    None of these

7). The average daily wages of 450 workers in a factory is Rs.45/- and the average daily wages of 340 workers in another factory is Rs.60/-.What is the approximate average daily wages of workers from both the factories together?
a)    Rs.61
b)    Rs.59
c)    Rs.70
d)    Rs.51
e)    Rs.60

8). In how many different ways can the letters of the word DESIGN be arranged so that the vowels are at the two ends?
a)    48
b)    66
c)    12
d)    72
e)    96

9). 8 men and 4 women-together can complete a piece of work in 6 days. Work done by a man in one day is double the work done by a woman in one day. If 8 men and 4 women started working and after 2 days, 4 men left and 4 new women joined, in how many more days will the work be completed?
a)    7 days
b)    6 days
c)    5 days
d)    8 days
e)    4 days

10). If the numerator of a fraction is increased by 300% and the denominator of the fraction is increased by 150%, the resultant fraction is 3/5. What is the original fraction?
a)    7/5
b)    3/7
c)    7/15
d)    1/6
e)    None of these

Answer:
1)d   2)b   3)a   4)b   5)b   6)d   7)d   8)a   9)c   10)e

Solution:
1). Marked price = 11250 × 10/9 = Rs. 12500
Total cost=12500 + 150 + 800=Rs. 13450
S.P = 13450 × 115/100 = Rs. 15467.50
Answer: d)

2). % profit = Loss/Actual Weight x 100
= 500 – 425/500 × 100
= 75/500 x 100 = 15%
Answer: b)

3). Perimeter of plot = 3300/15 = 220 meter
2πr = 220
2 × 22/7 × r = 220
r = 35 m.
Area of plot = πr^2
= 22/7 × 35 × 35 = 3850 mt^2
Cost of flooring = 3850 × 100=Rs. 385000
Answer: a)

4). Suppose Ashwin lend Rs. x to Ramesh then,
Xx16x3/100 - (X – 6300) × 14 × 3/100 = 618......(1)
From equation I ,
x = Rs. 6800
Answer: b)

5). Total interest
= 20000 × 110/100 × 110/100 × 120/100 - 20000
= 29040 - 20000= Rs. 9040
Answer: b)

6). Cannot be determined
Answer: d)

7). Total wages of a factory
=450 x 45= Rs. 20250/
Total wages of another factory
= 340 x 60
= Rs. 20400
Total average = 20250 + 20400/450 + 340
= 40650/790
= 51.46 = Rs. 51
Answer: d)

8). Total ways = 4 ! x 2 !
= 4 × 3 × 2 x 2= 48
Answer: a)

9). 1 man = 2 women
8 men + 4 women = 20 women
2 day's work of 20 women = 20 × 6/1
= 20 × 2/x
x =1/3
Remaining work = 1 – 1/3 = 2/3
Total number of females = 16
20 × 6/1 = 16 × x ÷2/ 3
x = 5 days
Short Cut
M1D1=M2D2+M3D3
10x6 =10x2 + 8 x
60-20= 8x
x= 5 days
Answer: c)

10). x + 300% of x / y +150% of y = 3/5
400x/250y = 3/5
x/y = 3 × 250 /5 × 400
x/y = 3/8

Answer: e)






More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">