1 Dec 2016

IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB/SO 2016- Practice Reasoning Questions Set-46:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS RRB/Clerk/SO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.



Directions (Q. 89-95); These questions are based on the following arrangement of numbers, symbols and letters.
F $ = 2 G P ☸ L 9 Q £ @ 7 R T U ? © 6 8 B E β 3 A 3 # 4 J K M
1). ‘$2FP' is to ‘☸9P£’ in the same way as ‘____’  is to '8E6A'.
a)   1)T?R6  
b)   2) U?R6
c)   3)T©R6
d)   4)T?76
e)   5) None of these
2). How many such numbers are there in the above arrangement each of which is either immediately followed by a symbol or immediately preceded by a letter, but not both?
a)   Three
b)   None
c)   One
d)   4)Two
e)   None of these
3). How many such symbols are there in the above arrangement each of which is either immediately followed by a letter or immediately preceded by a number, but not both?
a)   One
b)   Three
c)   Two
d)   Four
e)   More than four
4). If all the symbols in the arrangement are removed, then which of the following will be the seventh to the right of the 14th element from the right end?
a)   1)P
b)   2)E
c)   3)A
d)   4)3
e)   5) None of these
5). If all the numbers in the arrangement are removed, then which of the following will be exactly midway between the fourth element from the right end and the fourth element from the left end?
a)   1)R
b)   2) U
c)   3) ?
d)   4) ©  
e)   5) None of these
6). How would the word ‘PIMENTO' be written if each of its consonants is substituted by a letter third to its right in the English alphabet and each of its vowels is substituted by the fourth consonant to its right in the English alphabet?
a)   I ) SMPIQWR
b)   2) SMPJQWR
c)   3) SMPIQWS
d)   4) SMPJQWS
e)   5) None of these
7). In the case of how many letters in the word 'UNSOCIABLE', their serial order in the word will not differ from their serial order in the arrangement where the letters of the word are arranged alphabetically?
a)   Two
b)   2) None
c)   3) One
d)   4) Three
e)   5) Four
Directions (8-10): Study the following informatI011 carefully and answer the questions given below.
In a certain code language, 'spring is the best season' is written as 'ni ra tin su da', 'nature blossoms in spring' is written as 'ye zo ga tin', 'this is nature' is written as 'zo ra pa'. 'love blossoms this season' is written as 'ga mo su pa', 'best month' is written as 'ki da'.
8). What is the code for 'the'?
a)   1)ni
b)   2)ra
c)   3) tin
d)   4) su
e)   5) da
9). Which of the following does 'pa' stands for?
a)   blossoms
b)   2) love
c)   3) season
d)   4) this
e)   5) Cannot be determined
10). Which of the following is the code for 'nature the best'?
a)   zo pa da
b)   2) ni da zo
c)   3) ra ino da
d)   4) da ga ra
e)   5) None of these

Answer: 
1)a   2)c   3)b   4)b   5)e   6)d   7)b   8)a   9)d   10)b

Solutions
1). $, 2, F and P are nth, (n +2)th, (n-1)th and (n +4)th elements respectively from the left end of the given sequence. ☸, 9, P, £ are mth, (m + 2)th, (m -1)th and (m+4)th elements respectively from the left end of the given sequence. Similarly,
8, E, 6 and A are xth, (x + 2)th, (x - 1)th and (x +4)th elements respectively from the left end of the given sequence. The above relationship is found only in the option a),ieT?R6.
Answer: a)
2).  Look at the underlined number. F$=2 G P ☸ L 9 Q £ @ 7 R T U ? © 6 8 B E β A 3 # 4 J K M
Answer: c)
3). 2; Look at the underlined symbols.
F$= 2 G P L 9 Q £ @ 7 R T U ? © 6 8 B E βA 3 # 4 J K M There are only three such symbols.
Answer: b)
4).  When all the symbols in the given arrangement are removed then the new sequence of the elements remaining will be as follows:
F 2 G P L 9 Q 7 R T U 6 8 B E A 3 4 J K M
Now, we have to find out (14 - 7 =) 7th element from the right end.
Answer: b)
5).  When all the numbers in the given arrangement are removed then the new sequence of the elements remaining will be as follows:
F$ = G P ☸ L Q £ @ R T U ? © B E β A # J K M Now, we have to fmd out the element which is exactly midway between G and # in the above sequence. Hence, the required element is 'T'.
Answer: e)
6).
P    I    M    E   N   T    O
+3  +4 +3  +4  +3 +3  +4
S     M   P   J    Q   W   S
Note: The fourth consonant after E is J.
Answer: d)
7).
U  N  S  O  C  I  A  B   L   E
A   B  C  E   I   L  N  O  S U
Answer: b)
Directions(8-10):
spring is the best season à ni ra tin su da ..… (1)
nature blossoms in spring à ye zo ga tin ….. (2)
this is nature à zo ra pa  …… (3)
love blossoms this season à ga mo su pa ..... (4)
best month ki da --(5)
From (1) and (2), spring à tin
From (1) and (3), is ra
From (1) and (4), season à su
From (1) and (5), best à da
From (1), the à ni
From (2) and (3), nature à zo
From (3), this à pa
From (2) and (4), blossoms à ga
From (4), love à mo
From (5), month à ki
From (2), in à ye
8).
Answer: a)
9).
Answer: d)
10).
Answer: b)  
Nature   the    best
zo           ni      da









More Practice Reasoning Questions for IBPS Clerk/RRB - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">