1 Dec 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 105

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-105:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITAVE APTITUDE
Directions (Q. 1-5): What should come in place of question mark (?) in the following number series?
1). 7, 17, 54, ?, 1098, 6591
a) 204
b) 212
c) 223
d) 219
e) None of these

2). 55, 109, ?, 433, 865, 1729
a) 279
b) 372
c) 217
d) 318
e) None of these

3). 19, 38, ?, 228, 684, 1368
a) 106
b) 114
c) 121
d) 98
e) None of these

4). 87, 89, 95, 107, ?, 157
a) 127
b) 122
c) 139
d) 140
e) None of these

5). 474, 459, 429, 369, 249, ?
a) 9
b) 0
c) 4
d) 11
e) None of these

REASONING
Directions (Q. 6-7): Read the information given below and answer the question that follows.
Eight people -A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the centre, not necessarily in the same order. Three people are sitting between A and D. B is sitting second to the right of A. C is to the immediate right of F. D is not an immediate neighbour of either F or E. H is not an immediate neighbour of B.

6). What is E's position with respect to G?
a) Third to the left
b) Second to the right
c) Third to the right
d) Second to the left
e) Fifth to the right

7). Four of the following five are alike in a certain way, based on their seating positions in the above arrangement and so form a group. Which one does not belong to the group?
 a) GE
b) DC
c) AF
d) AB
e) CE

Directions (8 – 10): Read the information given below and answer the question that follows.
M, D, P, K, R, T and W are sitting around a circle facing at the center. D is second to the right of P who is third to the right of K. T is third to the right of W who is not an immediate neighbour of D. M is third to the left of R.
8). Who is second to the right of T?
a) D
b) K
c) M
d) Data inadequate
e) None of these

9). In which of the following pairs is the second person sitting to the immediate right of the first person?
a) DT
b) TP
c) PR
d) KW
e) None of these

10). Who is to the immediate left of M ?
a) K
b) W
c) D
d) T
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q.11-15): Read the following passage carefully and answer the given question. Certain words/phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once there were four young Brahmins who were disciples of a learned guru. They spent many years learning all the scriptures and all this while their guru always cautioned them to use their knowledge prudently. And then one day, they were ready to leave their teachers' hermitage. The four Brahmins were excited that they had completed their learning and were now eager to test their skills. As they were going through the forest, they saw the bones of an animal lying on the ground. They agreed to compete and test their learning.
The first Brahmin put the bones together and recreated the skeleton of the dead animal- it was that of a lion! The second Brahmin, decided to give the skeleton flesh, blood and skin. As the others watched, he created a perfect lion. The third Brahmin was the cleverest of them all. He decided to breathe life into the body of the lion. But the fourth Brahmin, who was not as clever as the others, felt that they were using their powers in vain. When the others did not pay heed to what he was saying, he climbed up a tree before the third disciple could give life to the lion.
The fourth Brahmin watched from above, as his friend chanted spells and sprinkled water on the lion. As soon as it came to life, the lion sprang up and killed the three young Brahmins.

11). Which of the following correctly explains the phrase, 'not pay heed to' as used in the story?
a) Heard
b) Attended carefully
c) Withdrew
d) Ignored
e) Cautioned

12). Which aspect of the third Brahmin's gets highlighted through the story?
a) He is fearful
b) He is charming
c) He was cautious
d) He was a true leader
e) He lacked foresight

13). As mentioned in the story, the third Brahmin gave life to the lion because ________
A. He wanted to display his skills.
B. he was simply following his guru's instructions.
C. he was excited to practise his learnings.
a) Only A and C
b) Only B
c) Only B and C
d) Only C
e) Only A

14). Which of the following can be an appropriate title for the story?
a) Always Make Use of Skills You Learn
b) The Creative Brahmins
c) Always Share Your Knowledge with Others
d) The Most Intelligent Disciples
e) The Brahmins Who Dug Their Own Graves

15). Which of the following statements is true in the context of the passage?
a) All the Brahmins possessed equal powers
b) Not all four Brahmins truly understood the essence of what their guru had taught them
c) Only the first Brahmin was punished subsequently for his actions
d) The guru was fond of the second Brahmin
e) None of the given statements is true

COMPUTER AWARENESS
16). Which of the following is not true for Backup files –
a) These are the files which are generated automatically in when one save a document.
b) These files help in protecting the document due to out of order of the computer or power failure
c) These files delete as soon computer is off
d) All of these
e) None of these

17). Bit stands for
a) Binary digit
b) One binary piece of information
c) Both A and B are true
d) Eight bytes is one bit
e) None is true

18). Broadband channel is the -
a) The fastest carriers where data transfer rates is of 1 million baud (bits/second) or more.
b) The slower carriers where data transfer rates is of 56k baud
c) Musical channel
d) The channel that carries radio waves
e) None of these

19). BLOB is-
a) Binary Large Object
b) A long bit string representing complex data
c) Basic Large Object
d) All of these
e) None of these

20). A group of related items section of program coding treated as a unit is referred as -
a) Block
b) Duplex
c) Street
d) Brigade
e) None of these

GENERAL AWARENESS
21). Coringa Wildlife Sanctuary is located in
a) Bihar
b) Maharashtra
c) Telangana
d) Andhra Pradesh
e) Madhya Pradesh

22). What is the capital and currency of Tanzania?
a) Phnom Penh, Riel
b) Pyongyang, Won
c) Moscow, Ruble
d) Dodoma, Shilling
e) None of these

23). Which of the following organizations/agencies is not associated with the world of banking and finance?
a) ONGC
b) ECGC
c) SEBI
d) RBI
e) LIC

24). India’s ________________ became the first non-European President of the International hockey federation (FIH) in Dubai
a) Anandeshwar Pandey
b) Rajinder Singh
c) Anurag Thakur
d) Narinder Batra
e) None of these

25). Government of India to pay ____________ a year to GST network as service charge
a) 100 crore
b) 200 crore
c) 400 crore
d) 500 crore
e) 750 crore

Solutions:
1). d) The series is * 2 + 3, * 3 + 3, * 4 + 3, * 5 + 3, …….
2). c) The series is * 2 – 1
3). b) The series is *2, *3, *2, *3, *2…….
4). a) The series is +2, +6, +12, +20, +30 ……..
5). a) The series is -15, -30, -60, -120, -240 ……

(6 – 7):

6). d)
7). b)
(8 – 10):

8). c)
9). d)
10). c)

11). d) 'Pay no heed' means 'ignored'.

12). e) He lacked foresight as the fourth one climbed up the tree and watched from there while other three stood at ground.

13). a) As per the relevant lines 'The four Brahmins were excited that they had completed their learning and were now eager to test their skills. As they were going through the forest, they saw the bones of an animal lying on the ground. They agreed to compete and test their learning, it is clear that answer is option 1.

14). e) The end of the story justifies this option as answer option.

15). e) From the following line “They spent many years learning all the scriptures and all this while their guru always cautioned them to use their knowledge prudently” and all of them except fourth Brahmin lacked commonsense.

16). c)
17). c)
18). a)
19). d)
20). a)
21). d)
22). d)
23). a)
24). d)

25). d)





 

For More IBPS RRB/Clerk 2016 Sectional Test-Click Here       

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">