2 Dec 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 106

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-106:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions?
1). 2 1/4 – 3 5/6 – 1 5/12 = ? – 7 1/12
a) 45/8
b) 52/1
c) 25/6
d) 49/12
e) 154/13

2). [(441)1/2 × 297 × (343)1/3] ÷ [(14)2 × (729)1/2] = ?
a) 8.25
b) 12.36
c) 9.68
d) 12.44
e) 9.75

3). 150 + (70×40) ÷ 28 × 4 – 15000% of 25 ÷ 75
a) 550
b) 320
c) 500
d) 532
e) 578

4). 40% of [{(20% of 80) – 8}% of 275] = 11% of ?
a) 35
b) 80
c) 70
d) 76
e) 62

5) . (4.5)2 ÷ (2.5)2 × 5 = ? × 1.5 + 2.5 × 3 – 4.5
a) 14.5
b) 7.8
c) 4.4
d) 8.8
e) 12.8

REASONING
Directions (6 – 10): In the following questions, the symbols * , $, #, δ and % are used with the following meaning as illustrated below:
‘A $ B’ means ‘A is neither greater than nor smaller than B’.
‘A δ B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’.
‘A % B’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’.
‘A * B’ means ‘A is not smaller than B’.
‘A # B’ means ‘A is not greater than B’.

Now in each of the following question assuming the given statements to be true, find which of the conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.
a) Only I is true
b) Only II is true
c) Both I and II are true
d) Either I or II are true
e) Neither I nor II are true

6). Statements: P $ J, J δ Y, Y * T, T # W
Conclusions:
I. T # P
II. P δ W

7). Statements: O * J, J % T, T δ R, R # M
Conclusions:
I. M % T
II. M # O

8). Statements: F δ Q, Q $ V, V % B, B * P
Conclusions:
I. F δ B
II. P δ V

9). Statements: A % M, M # K, K $ P, P δ L
Conclusions:
I. P $ M
II. P % M

10). Statements: F # L, L $ T, Q % T, V * Q
Conclusions:
I. T * F
II. V % L

ENGLISH
Directions (11 – 15): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the pas-sage and against each, five words/phrases are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

All of last month, the cult of Raghuram Rajan was in the spotlight. Until, at a media appearance on June 7, untroubled by the speculation and comment that he has been the subject of, and being most (11)  himself, he set the record straight.Dr. Rajan, whose three-year tenure as governor of the Reserve Bank of India (RBI) ends in September amid (12) views on whether he deserves a second term, read out a prepared statement that conveyed two important messages. One, the decision will be, as is the norm, the (13) of discussions involving the Prime Minister, the Finance Minister, and himself only. And two, of all the comments about the second two-year term, only those by Prime Minister Narendra Modi and Finance Minister Arun Jaitley merit attention.Now the consideration of first importance to a prime minister picking a governor is likely to be his rapport with the candidate; it can help sync the RBI with the economic (14) of his government. Dr. Rajan once described his relationship with Mr. Modi as one of “complete understanding”. Earlier, the Prime Minister, about a year ago, put on record his satisfaction with the convergence between the RBI and the government. Speaking at the Central bank’s celebration of its 80th year, he  (15) praise on Dr. Rajan: “Raghuram explains (finance and economy) so perfectly I feel no need to ask questions.”
11).
a) delightedly
b) undilutedly
c) thinning
d) diluted
e) encouraging
12).
a) conflicting
b) generous
c) approving
d) assenting
e) concurring
13).
a) issue
b) origin
c) purpose
d) source
e) outcome
14).
a) program
b) views
c) agenda
d) schedule
e) docket
15).
a) disperse
b) dissipated
c) compiled
d) dwindled
e) heaped

COMPUTER
16). Which of the memory is the fastest?
            a) Auxiliary
b) Buffer
c) Hard Disk
d) Optical drive
e) None of these

17). Which of the following technique is used in high speed modern?
a) PCM
b) FDM
c) TDM
d) QAM
e) None of these

18). The UNIX, which command is used display the message or value of any variable on the screen?
a) Cat
b) Echo
c) Display
d) Char
e) None of these

19). Assembly language programs are written using ___.
a) Hexcode
b) MNEMONICS
c) ASCII Code
d) CTZ ALT
e) None of these

20). ___ are self-replicating malicious code independent of the action of the user, but slow down the processor on entering a network.
a) Viruses
b) Worms
c) Trojan Horse
d) All the above
e) None of these

GENERAL AWARENESS
21). Which state is the largest producer of Rice in India ?
a) Assam
b) Maharashtra
c) West Bengal
d) Tamil Nadu
e) Punjab

22). World Diabetes Day is observed on ________ every year.
a) 16 August
b) 14 November
c) 18 October
d) 19 November
e) 17 December

23). Which bank got approval from RBI to open a representative office of the Bank in Manama, Bahrain and also to open a branch in DIFC, Dubai, and UAE?
a) Axis Bank
b) City Union Bank
c) Federal Bank
d) HDFC Bank
e) ICICI Bank

24). Which country will be hosting the hockey Asian Champions Trophy and Youth Olympic Asian qualifiers in 2018?
a) Australia
b) Germany
c) India
d) China
e) None of these

25). The BFS’s board member are appointed for term of ____________
a) 1 years
b) 2 years
c) 3 years
d) 4 years
e) 5 years

Answer:
1)d   2)a   3)c   4)b   5)d   6)e   7)a   8)b   9)d   10)c 11)b   12)a   13)e   14)c   15)e 16)b   17)d   18)b   19)b   20)c  21)c   22)b   23)c   24)c   25)b

Solutions:
Directions (Q. 6-10):
6). e) P = J < Y ≥ T ≤ W, so no relation between T and P and also between P and W
7). a) O ≥ J > T < R ≤ M, so T < M and no relation between M and O
8). b) F < Q = V > B ≥ P, so P < V, and no relation between F and B
9). d) M ≤ K = P, so M ≤ P
10). c) F ≤ L = T < Q ≤ V, so T ≥ F, and V > L





 

For More IBPS RRB/Clerk 2016 Sectional Test-Click Here         

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">