2 Dec 2016

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Nov 3rd Week) for IBPS RRB/Clerk Mains 2016 – Download in PDF

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Nov 3rd Week) for IBPS RRB/Clerk Mains 2016 – Download in PDF
Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Nov 3rd Week) for IBPS RRB/Clerk Mains 2016 – Download in PDF:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Mains 2016 examination is approaching shortly, for that we have given the important Current Affairs Weekly Revision Tit-Bits. Candidates those who are preparing for the exam can make use of it.




1). The India-China Joint Training Exercise "Hand in Hand 2016" will be held in which city of India?
Answer: Pune

2). Recently India signed a new bilateral trade agreement to enhance trade with which country?
Answer: Bhutan

3). Mike McCormack, who has won the 2016 Goldsmiths Prize for his novel “Solar Bones”, is belonged to which country?
Answer: Ireland

4). The International Monetary Fund (IMF) has recently approved a three-year $12 billion loan program for which middle East nation?
Answer: Egypt

5). The High Level Meeting of Interior Ministers of Indian Ocean Region (IOR) to Counter Drug Trafficking was held in which city?
Answer: Colombo

6). Name the golfer who became the first Indian female golfer to win the Indian Women's Open title?
Answer: Aditi Ashok

7). Which state recently received the Union Government’s nod to introduce pneumococcal conjugate vaccine under Universal Immunisation Programme?
Answer: Himachal Pradesh

8). Which is the partner country in the 2016 India International Trade Fair (IITF)?
Answer: South Korea

9). Who has been named by Fortune magazine as the 'Business Person of the Year' for 2016?
Answer: Mark Zuckerberg

10). Who will be honoured with 2016 Tata Literature Live! Poet Laureate Award?
Answer: Gulzar

11). What was the theme for 2016 World Diabetes Day that was observed on 14 November?
Answer: Eyes on Diabetes

12). Which Indian bank has recently received Reserve Bank of India (RBI)'s permission to open its first international branch at the Dubai International Financial Centre?
Answer: Federal Bank

13). The first Indian National Open Accuracy Paragliding Championship has started in which state?
Answer: Himachal Pradesh

14). Which state became the first state to start India's first Cherry Blossom Festival, which is widely celebrated in Japan?
Answer: Assam

15). Which city has been termed as the country's breast cancer capital, with cases at a record high of 40 per lakh of population?
Answer: Thiruvananthapuram

16). Which Indian bank was the first to roll out newly issued 500 rupee notes?
Answer: State Bank of India
17). The Union Government has set up a task force under the chairmanship of _____ to ensure that ATMs across the country are ready to dispense new denomination notes.
Answer: S S Mundra

18). Who has been bestowed with the 2016 honorary Academy Award (or Oscar)?
Answer: Jackie Chan

19). Name the Indian golfer who clinched the $1 million (Rs. 6.8 crore) Resorts World Manila Masters in the Philippines?
Answer: SSP Chawrasia

20). Which committee has been constituted by the Supreme Court (SC) to verify the availability of night shelters?
Answer: Kailash Gambhir committee

21). Which state has govt. has launched “Har Ghar Bijli Lagataar” programme to provide free electricity connection to about 50 lakh households above the poverty line?
Answer: Bihar

22). Name the unmanned combat aerial vehicle that was successfully tested by Defence Research and Development Organisation (DRDO)?
Answer: Rustom – 2

23). Which Indian city is hosting the 2016 National Children’s Film Festival (NCFF)?
Answer: Jaipur

24). Who has been elected as president of New Zealand Cricket, becoming the first woman to hold that role in the 122-year history of the sport's national governing body?
Answer: Debbie Hockley

25). Who has been honoured with the 2016 Raja Ram Mohan Roy Award for his outstanding contribution to journalism?
Answer: T P Dhanesh

26). Who won Brazilian Grand Prix 2016 in Interlagos circuit, Sao Paulo?
Answer: Lewis Hamilton

27). Which state has become the first state to adopt a resolution welcoming the demonetization of high-value currency notes?
Answer: Chhattisgarh

28). Which word was declared as the word of the year 2016 by Oxford Dictionaries?
Answer: Post-truth

29). Name the NGO that has been decided by the government to declare unlawful recently?
Answer: Islamic Research Foundation

30). Which state government has permitted its residents to use old 500 and 1000 rupee notes for land registry fee payment?
Answer: Uttar Pradesh

31). Which company launched the photo scanning app named PhotoScan?
Answer: Google

32). Name the chinese supercomputer that won the fastest supercomputer title in the recently released 48th edition of Top500 list of supercomputers?
Answer: Sumway Taihulight

33). Indian Cricketer Sachin Tendulkar adopted Gollapalli village in which state under Sansad Adarsh Gram Yojna?
Answer: Andhra Pradesh

34). For which purpose “Hind-Iran portal” has been launched between India and Iran?
Answer: Trade

35). Which Indian telecom operator has announced the completion of the merger of its subsidiary unit in Bangladesh with Robi Axiata?
Answer: Bharati Airtel

36). Name the Indian sprinter who has been slapped an eight-year ban by National Anti Doping Agency (NADA) for failing a dope test at the last minute at the Rio Olympics 2016?
Answer: Dharambir Singh

37). Name the former Twitter India head who has been appointed as the CEO of Times Global Partners?
Answer: Rishi Jaitly

38). “2016 Raad ul Barq” military exercise has been conducted by which country?
Answer: Pakistan

39). World’s first Genetic Garden of Halophytes (naturally occurring salt-tolerant plants) was inaugurated at the coastal town of Vedaranyam in which state?
Answer: Tamil Nadu

40). Who has been honoured with Dr Nagendra Singh International Peace Award for his efforts in ensuring world peace?
Answer: Sri Sri Ravi Shankar

41). Name the badminton player who has won China open Series title 2016?
Answer: PV Sindhu

42). The 2016 Great Indian Film and Literature Festival (GIFLIF) will be held in which state?
Answer: Haryana

43). Who was named as the National Security Advisor by Donald Trump, the new President-elect of the USA?
Answer: Mike Flynn

44). Who was named as the National Security Advisor by Donald Trump, the new President-elect of the USA?
Answer: Jagdish Singh Khehar

45). Sonam Wangchuk, who has been chosen for the 2016 Rolex Awards for Enterprise, is belonged to which country?
Answer: India

46). Which is the focus country in the 47th International Film Festival of India (IFFI) 2016 at Bambolim,Panaji (Goa)?
Answer: South Korea

47). Who has been conferred the prestigious Mother Teresa International Award by the Mumbai-based NGO Harmony Foundation?

Answer: Shaikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan
48). Name the Indian golfer who won the BANK BRI-JCB Indonesia Open 2016 for the second time in his career?
Answer: Arjun Atwal

49). Which Bank of India is considering introducing an ‘Islamic Window’?
Answer: The Reserve Bank of India

50). The National Institute of Sowa Rigpa(Tibetan Medicine system) will be established in which state?
Answer: Jammu and Kashmir

51). Union textile minister Smriti Irani  has inaugurated thematic handicrafts exhibition and ‘pehchan‘ identity cards to artisans in which state?
Answer: Gujarat

52). What was India's rank among the 58 countries on the 2017 Climate Change Performance Index (CCPI)?
Answer: 20th

53). Prime Minister Narendra Modi has launched the Pradhan Mantri Gramin Awas Yojana (PMAY-G) in which city for every rural household living below the poverty?
Answer: Agra

54). Name the Princess of Thailand who was conferred with the first World Sanskrit Award?
Answer: Maha Chakri Sirindhorn

55). Who has awarded with International Maritime Organization (IMO)- 2016  Award for Exceptional Bravery at Sea?
Answer: Radhika Menon







 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">